Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Земкадастр підручник.doc
Скачиваний:
502
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
3.36 Mб
Скачать

12.2. Державний земельний кадастр як система. Поняття і зміст системи державного земельного кадастру

Відповідно до Земельного кадастру України ДЗК розглядають як єдину державну систему, виходячи зі змісту, призначення і функцій ДЗК в суспільних відносинах країни. Державна система земельного кадастру – це сукупність взаємопов’язаних організаційно-правових, технічних, економічних і методичних заходів зі створення та ведення земельного кадастру. Вона охоплює:

  1. Законодавчо визначену систему в галузі ДЗК та його правове регулювання;

  2. Органи, що здійснюють державне управління земельним кадастром;

  3. Організацію ведення та управління в галузі ДЗК;

  4. Здійснення земельно-кадастрових робіт та ведення ДЗК на всіх рівнях;

  5. Державний самоврядний контроль за здійсненням земельно-кадастрових робіт;

  6. Наукове, кадрове і фінансове забезпечення ДЗК;

  7. Суб’єкти та об’єкти ДЗК;

  8. Державні і комунальні науково-дослідні та проектно-вишукувальні організації, приватні юридичні й фізичні особи, які здійснюють земельно-кадастрові роботи.

Об’єкти земельного кадастру– вся територія України, адміністративно-територіальні утворення, території кадастрових зон, кварталів, землеволодінь і землекористувань або окремі земельні ділянки та земельні частки (паї).

Суб’єкти земельного кадастру– органи державної влади та органи місцевого самоврядування, юридичні і фізичні особи, які є суб’єктами земельних відносин

Земельно-кадастрова діяльність– це наукова, технічна, виробнича й управлінська система органів державної влади, органів місцевого самоврядування, уповноважених органів з управління земельними ресурсами, наукових, землевпорядних і земельно-кадастрових організацій і підприємств, землевпорядників-підприємців, зведення ДЗК і організації зі здійснення земельно-кадастрових робіт.

Земельно-кадастрові роботи– роботи з кадастровим зонування території, кадастрові зйомки, складання індексних карт, планів та оцінювальні роботи з бонітування ґрунтів, економічна та грошова оцінка земель.

Виходячи з цього, структура ДЗК матиме такий вигляд (рис. 12.1 ).

Рис.1. Структурна схема ДЗК.

Організація і здійснення земельно-кадастрових робіт охоплює: порядок організації і виконання земельно-кадастрових робіт, їх склад і зміст, вимоги до них і правила їх виконання, встановлені законодавчі і нормативно-технічні документи, які затверджують Кабінет Міністрів України, спеціальний уповноважений орган виконавчої влади з питань стандартизації, метрології та сертифікації, спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів відповідно до їх повноважень.

Нормативно-технічні документизі здійснення ДЗК обов’язкові для використання всіма його суб’єктами.

12.3. Управління і організація державного земельного кадастру

Як будь-який державний захід ДЗК потребує управління ним. Державне управління в галузі ДЗК здійснюють Кабінет Міністрів України, Рада Міністрів АР Крим, місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування, а також спеціально уповноважений орган з питань земельних ресурсів, інші органи в порядку, визначеному законодавством.

До місцевої адміністрації належать:

  1. Обласні державні адміністрації;

  2. Районні державні адміністрації;

  3. Органи місцевого самоврядування;

  4. Сільські, селищі, міські ради.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]