Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_ekonomika_gos.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
691.2 Кб
Скачать

28. Вантажні залізничні тарифи, їхнє значення і принципи побудови.

Вантажні залізничні тарифи - це планова ціна, по якій залізниця реалізує свою продукцію або, - це плата за перевезення вантажів і правила її нарахування.

Вантажні тарифи можна класифікувати так:

По видах:

1. Загальний - тариф, вживаний до будь-якого вантажу при перевезенні в будь-якому напрямі і відстані.

2. Пільговий - це знижені тарифи, вживані при перевезенні вантажів, належать до певних підприємств або для певної мети (службові - тарифи, вживані при перевезенні вантажів для потреб залізничного транспорту).

3. Виняткові - це тарифи встановлені на перевезення окремих вантажів або на певні напрями або на певні відстані (що знижують і підвищують).

4. Договірні - тарифи, на які планова ціна не встановлена, і яка розраховується, виходячи з калькуляції, і затверджується начальником дорогі.

5. Місцеві - встановлюється для перевезення вантажів місцевих повідомлень і затверджується начальником дорогі.

По видах відправки:

1) За вагон - плата за перевезення вантажу в одному вагоні, залежно від маси вантажу і дальності перевезення.

2) За тонну - встановлюються у вигляді плати за перевезення 1т вантажу на певні відстані (для цистерн, тариф для дрібних відправок плата залежить від маси і дальності перевезення)

3)Для контейнерів - залежно від типу, тоннажу контейнера і дальності перевезення.

4)Тарифно-рейкові - плата за перевезення кожної осі на певну відстань.

По видах швидкості:

- на вантажну швидкість

- на велику швидкість (у 2 рази більш ніж тариф на вантажну швидкість)

По побудові:

Табличні - плата за перевезення представляється у вигляді готової ціни за певну масу і певну відстань

Схемні - плата за перевезення визначається шляхом множення ставки за розрахункову одиницю на кількість розрахункових одиниць. Залізничні вантажні тарифи побудовані по двоставочної системі:

- ставка за операцію у русі;

- ставка за початково-кінцеву операцію;

- середня відстань перевезення для конкретного поясу дальності.

Система тарифів залізничного транспорту і питання економічних взаємин з вантажоодержувачами і вантажовідправниками опубліковані в спеціальному тарифному керівництві, в додатках до них Тарифне керівництво №1, №4, ЕТСНГ

29. Вплив якісних показників використання рухомого складу на собівартість перевезень.

Собівартість продукції - це грошовий вираз витрат підприємства на її виробництво і реалізацію продукції. Продукцією залізничного транспорту є перевезення, а видами продукції -- вантажні і пасажирські перевезення, перевезення по видах тяги, повідомлень, категоріям поїздів, операціям перевізного процесу, по типах вагонів, пологам вантажів і так далі Собівартість розраховується витрат, що відносяться до певного виду продукції, на кількість одиниць цього виду продукції. Собівартість перевезень на залізничному транспорті офіційно розраховується на трьох рівнях у відділеннях дорогий, на дорогах і по мережі дорогий в цілому, коп./10 одиниць продукції. На собівартість перевезень робить вплив об'єм перевезень, дальність перевезення вантажів і пасажирів, величина якісних показників використання рухомого складу, застосування нового прогресивного вигляду техніки і технологій, нормування трудових і матеріальних ресурсів, продуктивність праці, вдосконалення інформаційної бази обліку і форм звітності, а також методів калькуляції по видах продукції і робіт.

Собівартість перевезення може знижуватися при ефективному використанні рухомого складу. Це можливо при збільшенні таких якісних показників, як : маса поїзда, статичне і динамічне навантаження на вагон, продуктивність вагону і локомотива, технічній швидкості; і при зменшенні: середньодобового пробігу вагону і локомотива, обороту вагону і локомотива, простою вагону під вантажними операціями на технічних станціях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]