Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_ekonomika_gos.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
691.2 Кб
Скачать

30. Вплив вантажообігу на собівартість залізничних перевезень.

Витрати залізниці залежать від розмірів руху, тому експлуатаційні витрати прийнято умовно поділити на змінні (залежать від розміру руху) та постійні.

Змінні витрати змінюються прямо пропорційно обсягу перевезень:

Епер=а∙х,

де а—коефіцієнт, який характеризує витрати, що залежать від розміру руху, що приходяться на одиницю перевезень.

Х—обсяг перевезень.

Собівартість витрат , які залежать від розмірів руху дорівнює:

,

Епост=b; Е=а∙х+b

31. Фактори, які впливають на вагу поїзда брутто.

тип локомотива і його потужність; профіль і потужність верхньої будови колії; довжина приймально-відправних шляхів станцій; структура вагонного парку і його опір руху; кваліфікація локомотивної бригади. Економічний ефект від поліпшення маси поїзда:

- збільшується пропускна здатність ділянки;

- скорочується потрібний парк локомотивів і як наслідок капіталовклання в локомотивний парк і витрати на амортизацію локомотивів;

- скорочується потреба в локомотивних бригадах;

- скорочення витрат на паливо електроенергію для тяги поїздів;

- зменшення витрат, пов’язаних з деповським ремонтом локомотивів і на утримання ремонтних бригад;

- зменшення витрат на маневрову роботу.

32. Планування наявного та облікового контингенту робітників залізничного транспорту.

Розрізняють явочну і облікову чисельність працівників. Явочний контингент забезпечує заданий об'єм робіт. Обліковий контингент - це явочний контингент, збільшений на кількість працівників, відсутніх на роботі по поважних причинах: знаходження у відпустці, хвороби, виконання державних. зобов'язань.

Обліковий контингент працівників визначається:

де Кзам – коефіцієнт заміщення.

де Квідп – коефіцієнт заміщення робітників, які знаходяться у відпустці, при середній її тривалісті 27 діб, Квідп = 0,1;

Кхвор – коефіцієнт заміщення робітників, які відсутні через хворобу, Кхвор = 0,004;

Кдо – коефіцієнт заміщення робітників, які виконують державні обов’язки , Кд.о. = 0,01.

Чисельність явочних змін для розрахунку чисельності працівників, які обслуговують об'єкти, які працюють цілий доба, визначається:

де Фгод.кал – календарний фонд робочого часу за рік;

Фгод.ном – номінальний фонд робочого часу за рік.

Кількість облікових змін визначається:

33. Види доплат до заробітної плати та порядок планування їх на залізничному транспорті.

Всі види доплат компенсаційного характеру ділять на дві групи. Перша група - це доплати і надбавки, які мають обмежень по сферах трудової діяльності і є обов'язковими для підприємств всіх форм власності. Сюди входять доплати за роботу у вихідні і святкові дні, в наднормовий час; неповнолітнім працівникам у зв'язку з скороченням робочого дня; робочим, що виконує роботи нижче привласненого їм тарифного розряду; при невиконанні норм вироблення і виготовленні бракованої продукції не по провині працівника; до середнього заробітку в умовах, передбачених законодавством; робочим у зв'язку з відхиленням від нормальних умов виконання роботи.

Друга група - це доплати компенсаційного характеру, які в більшості своїй також обов'язкові, але про розміри їх можна домовиться з адміністрацією підприємства.

До доплат стимулюючого характеру відносяться премії, винагороди за вислугу років і за підсумками роботи за рік. До стимулюючих виплат відносяться також і наступні доплати і надбавки: за поєднання професій (посад); розширення зон обслуговування або збільшення об'єму виконуваних робіт; виконання обов'язків відсутнього працівника; робочим за професійну майстерність, фахівцям за високі досягнення в праці і високий рівень кваліфікації; бригадирам з числа робочих, не звільнених від основної роботи. Розмір цих доплат встановлюють самі підприємства.

Кваліфікованим робочим, разом з підвищеними тарифними ставками, можуть встановлювати надбавки за професійну майстерність. За кваліфікованих вважаються робочі III і вищих розрядів. Премії нараховуються на заробіток за відрядними розцінками або тарифними ставками, включаючи суму надбавок за високу професійну майстерність. Певні види робіт не діляться на розряди, наприклад, роботи, що виконуються робочими локомотивних бригад, водіями автомобілів. В цьому випадку робочим встановлюється клас кваліфікації і відповідна надбавка за класність.

За наднормові вважаються роботи, вироблювані понад встановлену тривалість робочого часу. Порядок оплати роботи в наднормовий час: - за перші дві години проводиться доплата не менше, чим в полуторному розмірі; - за подальший годинник - не менше, чим в подвійному розмірі. Умови праці можуть бути важкими і шкідливими, особливо важкими і особливо шкідливими. Підприємствам надано право самостійно оцінювати умови праці і вводити для робочих диференційовані доплати в розмірі до 12 % тарифної ставки (окладу) на роботах з особливо важкими і особливо шкідливими умовами праці.

У підвищеному розмірі оплачується робота в нічний час. Нічним, підметом оплаті, вважається час з 22 до 6 ч. Для працівників, пов'язаних з основною діяльністю залізниць, додаткова оплата праці за роботу в нічний час встановлена у розмірі 40 % годинної тарифної ставки (окладу) за кожну робочу годину роботи в нічний час.

Робота в святковий день оплачується не менше, чим в подвійному розмірі: відрядникам - не менше, чим за подвійними відрядними розцінками; працівникам, праця яких оплачується по вартових або денних тарифних ставках, в розмірі не менш годинної або денної ставки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]