Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_ekonomika_gos.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
691.2 Кб
Скачать

36. Показники плану з праці та порядок планування їх на підприємствах залізничного транспорту.

План по праці містить такі показники, як продуктивність праці, чисельність працівників, фонд оплати праці і середньомісячна зарплата.

При системі, що діє, планування розробку плану по праці проводять на основі встановленого вищестоящій організації ліміту фонду зарплати, чисельності працівників по перевезеннях і заданого відсотка зростання продуктивності праці на перевезеннях.

При розрахунку відсотка зростання продуктивності виходять з бази, яку приймають по звіту роки, попереднього планового періоду.

Ліміт чисельності працівників по перевезеннях встановлюють вищестоящою організацією. При цьому враховуються чинники, що знижують чисельність працівників, і чинники, які збільшують потребу в контингенті.

Чисельність працівників на ж/д транспорті визначають в 3 етапи.

На 1 етапі розраховують загальну чисельність працівників, виходячи з планового об'єму робіт і вироблення одного працівника.

На 2 етапі визначають чисельність працівників по видах діяльності, ділянках, цехах на основі прогресивних норм вироблення, норм часу і планової програми робіт. При цьому чисельність працівників всіх видів діяльності не повинна перевищувати чисельності працівників лінійного підприємства.

На 3 етапі обчислюють професійно - кваліфікаційний склад працівників на основі технологічного процесу і єдиний тарифний - кваліфікаційного довідника (ЕТКС) робіт і професій робочих. На основі ЕТКС проводять віднесення кожної роботи до відповідного тарифного розряду.

Явочну чисельність працівників розраховують в плані одним з 3 способів: - за плановим обсягом роботи і нормами вироблення або планової трудомісткості і нормами часу; - по кількості устаткування, технічних пристроїв, обслуговуваних робочих місць і нормам обслуговування в 1 зміну; - по числу структурних підрозділів або штатному розкладу, який встановлюється залежно від класу і групи підрозділу.

Першим способом розраховують планову чисельність працівників локомотивних бригад у вантажному русі, робочих, вантажників і ін.

По плановій трудомісткості визначають чисельність робочих, зайнятих на ремонті локомотивів.

Чисельність керівників, фахівців, технічних виконавців визначають класом і групою лінійного підприємства, його структурою і штатним розкладом.

Планування фонду оплати праці здійснюють, виходячи з лімітів чисельності персоналу, зайнятого на перевезеннях, середньомісячної зарплати.

Фонд зарплати і чисельність працівників, зайнятих на погрузо-разгрузочных роботах, капітальному ремонті шляху, будівель і споруд, і працівників не облікового складу визначаються лінійним підприємством самостійно.

37. Поняття бюджет робочого часу.

Робочий час—законодавче встановлений період часу протягом якого, працівник повинен виконувати покладену на нього роботу на підприємстві або в організації. Тривалість цього періоду протягом доби називається робочім днем.

Бюджет робочого часу -- фонд часу, який тратиться на виробничі, особисті та суспільні потреби. Він ділиться на:

- час відпрацьований на підприємстві;

- час не використаний для роботи за різними причинами.

Календарний фонд робочого часу складається з відпрацьованого часу(урочного), часу неявок на роботу, часу цілком денних, цілком змінних та інших витрат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]