Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_ekonomika_gos.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
691.2 Кб
Скачать

44. Класифікація експлуатаційних витрат за елементами. Амортизаційні відрахування.

Експлуатаційні витрати плануються і розробляються на основі плану перевезень, плану роботи рухомого складу, плану по праці і ін. розділів плану соціального і економічного розвитку. У нім передбачається забезпечення запланованого об'єму перевезень, необхідним фондом оплати праці, грошовими коштами на паливо, матеріали, електроенергію тощо. Складається план витрат в цілому по мережі, залізницям, дирекціям залізниць і держпрозрахунковим підприємствам.

Експлуатаційні витрати складаються із елементів витрат:

- витрати на оплату праці

- відрахування на соціальних відрахувань

- матеріали

- паливо

- електроенергію

- амортизаційні відрахування

- відрахування до ремонтного фонду

- інші відрахування.

По елементу «витрати на оплату праці» відбиваються витрати на оплату праці основного виробничого персоналу, а також витрати на оплату праці, працівників, що не полягають в штаті, зайнятих в експлуатаційній діяльності.

По елементу «відрахування на соц. забезпечення» відображають обов'язкові відрахування на держ- і соцстрахування: до пенсійного фонду, державний фонд зайнятості населення, на медичне страхування працівників.

По елементу «витрати за матеріалом» враховують вартість купувальних матеріалів, запасних частин, одяг і так далі

У витратах на «паливо» відображають вартість придбаного палива всіх видів, що витрачається на тягу поїздів, опалювання будівель і ін. технологічні цілі

У витратах на «енергію» враховують вартість всіх видів купувальної енергії, кіт. витрачають на тягу поїздів і ін. потреби

По елементу «амортизаційні відрахування» планують і враховують амортизаційні відрахування на повне відновлення основних фондів, виходячи з їх балансової вартості і норм відрахування.

До «інших витрат» відносять податки і збори, відрахування в на бюджетні фонди, платежі по обов'язковому страхуванню майна підприємства, платежі по кредитах, підйомні, плати рахунків, відрахування в резерв на створення ремонтного фонду і ін.

45. Планування експлуатаційних витрат. Номенклатура витрат,групування витрат за основними ознаками.

Планування витрат проводиться відповідно до затвердженого Положення про порядок планування фінансово-економічних показників роботи залізниць. Положенням встановлені процес і послідовність розробки планів з урахуванням взаємодії департаментів УЗ, економічних, фінансових і галузевих служб дорогий.

Планування експлуатаційних витрат здійснюється по елементах витрат і по статтях витрат.

В даний час при плануванні витрат використовуються норми і ліміти експлуатаційних витрат, які розробляються для галузевих господарств дорогий відповідними департаментами УЗ з урахуванням особливостей умов їх роботи по регіонах країни, впровадження прогресивних технологій і організації виробництва.

Управління витратами вимагає не тільки цілеспрямованого планування і регулювання витрат на основі застосування не тільки диференційованих технічно і економічно обґрунтованих норм витрат, але і аналізу, контролю їх виконання, а також постійного оновлення нормативної бази розрахунків витрат. Вдосконалення нормування і лімітації експлуатаційних витрат по елементах витрат, і особливо в сучасних умовах по фонду оплати праці, є складною економічною проблемою. Її рішення вимагає детальної і копіткої роботи економістів і технічних працівників всіх рівнів по формуванню нормативних баз організації управлінського обліку і інших систем управління підприємствами. Формування нормативних баз розрахунку витрат необхідно здійснювати по місцях виникнення витрат - тобто по структурних підрозділах організації (по робочих місця, ділянках, цехах), по яких організовується планування, нормування і облік витрат, а також по центрах відповідальності і по центрах прибули.

Таким чином може бути створена єдина економічна база для вдосконалення планування, регулювання, аналізу, обліку витрат і ухвалення рішень на всіх рівнях управління.

Експлуатаційні витрати залізниць складаються з наступних елементів витрат: витрати на оплату праці, відрахування на соціальні потреби, витрати на матеріали і інші матеріальні витрати, паливо, енергію, амортизація основних фондів, відрахування до ремонтного фонду.

Витрати на оплату праці відображають витрати на оплату праці основного виробничого персоналу підприємства, а також витрати на оплату праці робочих що не полягають в штаті підприємства, зайнятих в експлуатаційній діяльності.

Відрахування на соціальні потреби відображають обов'язкові відрахування на державне соцстрахування, до пенсійного фонду, державний фонд зайнятості населення, на мед страхування працівників.

У витратах на матеріали враховуються вартість матеріалів, що використовуються в процесі виробництва продукції, на зміст і ремонт рухомого складу,, устаткування, будівель і споруд, а також запасних частин для ремонту, елементів ВСП, знос спецодягу і ін.

У витратах на паливо відображають вартість придбаного палива всіх видів, що витрачається на тягу поїздів, опалювання будівель і ін.

У витратах на енергію враховуються вартість всіх видів купувальної енергії, що витрачається на пересування поїздів з електричною тягою і електросекцією, на технологічних, енергетичних, освітлювальні і ін. виробничі потреби підприємства.

У амортизацію основних фондів планують і враховують амортизаційні відрахування на повне відновлення основних фондів виходячи з базової вартості і встановлених норм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]