Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_ekonomika_gos.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
691.2 Кб
Скачать

39. Наявний та обліковий контингент. Методика розрахунку кількості наявних та облікових змін сортувальної станції.

Чисельність працівників визначають по кожній професії і посаді в явочній і обліковій наявності. Явочний склад - це число працівників, які мають щодня бути на роботу для виконання планових завдань у встановлені терміни.

До облікового складу відносять всіх постійних і тимчасових працівників, що числяться на підприємстві тих, що як працюють, так і знаходяться у відпустці або що не з'явилися на роботу по хворобі і іншим причинам. Обліковий склад в результаті прийому і звільнення працівників безперервно міняється, тому в звітності враховується середньоспискове число тих, що працюють за певний період.

Обліковий склад працівників визначається по тих професіях і посадах, по яких відсутній працівник обов'язково має бути замінений іншим.

Для тих професій і посад, на яких заміна відсутнього працівника не потрібна виробничою необхідністю, обліковий штат працівників дорівнює явочному.

Обліковий контингент працівників визначається

де - коефіцієнт заміщення.

,

де – коефіцієнт заміщення працівників, які знаходяться у відпустці, при середній його тривалості 27 днів (з урахуванням трьох додаткових днів за вислугу років) для працівників, пов'язаних з рухом поїздів;

–коефіцієнт заміщення працівників, відсутніх по хворобі;

- коефіцієнт заміщення працівників, які виконують державні обов'язки.

Контингент працівників призначених для заміщення, визначається для професій і посад по яких відсутній працівник обов'язково має бути заміщений іншим.

Для тих професій і посад, для яких заміна відсутнього працівника не потрібна виробничою необхідністю, обліковий штат працівників дорівнює явочному.

Чисельність явочних змін для розрахунку чисельності працівників, обслуговуючих об'єкти, які працюють цілий доба, визначається:

,

де - календарний фонд робочого часу за рік;

- номінальний фонд робочого часу за рік.

Кількість облікових змін визначається:

Біля ⅔ експлуатаційного контингенту залізниць складають робочі 80 професій, що виконують різні виробничі процеси. Кожна професія об'єднує в середньому працівників 4-5 спеціальностей.

Приблизно 25% робочих залізничного транспорту складають працівники локомотивних бригад, провідники пасажирських поїздів, електромеханіки поїздів. Близько 12% робочих зайняті ремонтом, наладкою і обслуговуванням рухомого складу в депо.

Майже експлуатаційного контингенту залізниць складають керівники, фахівці і службовці.

До керівників відносять: начальники залізниць, відділень дорогий, госпрозрахункових лінійних підприємств і їх заступники, завідувачки, майстри, начальники служб, відділів, секторів, керівники інших підрозділів підприємств.

Фахівці - це інженерно-технічні працівники, - інженери, техніки, інженери-економісти, економісти, бухгалтерії, інспектора, ревізори, диспетчера.

Службовці - працівники, що виконують роботу по обліку, контролю, підготовці, оформленню і зберіганню документації, господарському обслуговуванню

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]