Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_ekonomika_gos.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
691.2 Кб
Скачать

41. Визначення загального річного фонду заробітної плати.

Загальний річний фонд заробітної плати(Фобщгод) включає основний фонд зароботной плати (Фосн) і додатковий фонд заробітної плати (Фдоп).

Фобщгод = Фосн + Фдоп

Відповідно до "Інструкції за статистикою заробітної плати", затвердженої наказом Міністерства статистики України, до основного фонду заробітної плати входить оплата за виконану роботу відповідно до встановлених нормативів праці.

Для працівників станції, які працюють по годинній системі оплати праці, основний фонд заробітної плати визначається за формулами:

Фосн = Чспі ∙ еіч.т.с. ∙ tм ∙ 12

або

Фосн = Чспі ∙Еі ∙12,

де Чспі – облікова чисельність працівників і-ой професії або категорії;

tм – середньомісячний баланс робочого часу, приймається tм = 169ч;

еіч.т.с. – годинна тарифна ставка, яка відповідає розряду працівника і умовам праці;

Еі – місячний оклад.

Додатковий фонд заробітної плати включає доплати за роботу зверху встановленої норми, клас кваліфікації і інші доплати і надбавки, а також премії за виконання встановлених показників.

На станціях плануються такі види доплат:

для працівників станції, які працюють цілодобово плануються доплати за роботу в нічний час і за роботу в святкові дні від місячної тарифної ставки або окладу;

доплати за вислугу років. Плануються залежно від стажу і характеру роботи. Доплати по вислузі років виплачуються щомісячно.

Фактично загальний фонд заробітної плати планується на явочний контингент працівників.

42. Продуктивність праці робітників вантажної залізничної станції. Шляхи підвищення продуктивності праці на вантажній залізничній станції.

На вантажних станціях продуктивність праці працівників визначають кількістю відповідної продукції, що доводиться на одного працівника в одиницю часу:

на вантажних станціях - кількістю занурених і вивантажених тонн вантажу

де - кількість занурених і вивантажених тонн вантажу,

Ч – чисельність облікового контингенту працівників станції.

Основними чинниками, що впливають на зростання продуктивності праці на станціях, є: збільшення вагонооборота і вантажообігу і повніше використання технічних засобів станцій; широке впровадження нової техніки, механізація і автоматизація всіх робіт, що виконуються на станціях, і на цій основі - організація найбільш досконалих технологічних процесів.

Основними шляхами підвищення продуктивності праці працівників залізничного транспорту є: використання досягнень науково-технічного прогресу, впровадження прогресивної техніки, механізація, автоматизація виробничих процесів, сприяючих скороченню витрат ручної праці; вдосконалення технологічних процесів, кооперація і спеціалізація виробництва; впровадження наукової організації праці і підвищення її ефективності; зростання об'єму перевезень; поліпшення якісних показників використання рухомого складу, особливо продуктивності локомотивів і вагонів; розповсюдження і підвищення ефективності бригадної форми організації і стимулювання праці; зміцнення трудової, виконавської дисципліни і принципів матеріальної зацікавленості працівників; вдосконалення нормування праці, зокрема, працівників з почасовою оплатою праці, краще використання робочого часу; підвищення кваліфікації і культурно-технічного рівня працівників; поліпшення організації планування і управління перевізним процесом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]