Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_ekonomika_gos.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
691.2 Кб
Скачать

50. Методи визначення собівартості залізничних перевезень. Визначення собівартості перевезень методом одиничних витратних ставок.

Для визначення собівартості перевезень застосовуються такі методи: безпосереднього розрахунку, витратних ставок, питомих вагових витрат, коефіцієнтів впливу.

Метод одиничних витратних ставок.

Цей метод заснований на зв'язку витрат з певними показниками роботи залізниць. Натуральними вимірниками є тимчасові показники роботи залізниць, показники енергетичних, трудових витрат і так далі Розрахунки собівартості перевезень цим методом виконуються в два етапи: попередній розрахунок і основний.

При попередньому розрахунку загальна сума витрат ділиться на залежне і умовно-постійні і визначаються витратні ставки, тобто залежні від розмірів руху витрати, що доводяться на одиницю вимірника. Якщо умови розрахунку відрізняються від середньо мережевих, то середньо мережеві витратні ставки необхідно коректувати. Міняються і витратні ставки залежно від технічного озброєння дорогі, рівня цін на паливо, матеріали. Потім приступають до основного розрахунку. На цьому етапі з'ясовують умови конкретного виду перевезень, розраховують калькуляційні вимірники, а потім витрати і собівартість перевезень. Залежні витрати визначаються множенням витратних ставок на калькуляційних вимірників. Потім знаходять умовно-постійні витрати, величина яких визначається або заданим відсотком до залежних витрат, або за допомогою витратної ставки на одиницю вантажообігу або пасажирообігу.

51. Доходи залізниць та їхня структура. Планування доходів залізниць.

Доходи залізниці визначаються об'ємами перевізної роботи, структурою вантажообігу по групах вантажів і видах повідомлень, дальністю перевезень вантажів, тарифами за перевезення вантажів, пасажирів, багажу, вантажобагажу, пошта, і ін. послуги, а також додатковими і іншими зборами. Доходи від перевезень є основними джерелами розвитку матеріально-технічної бази залізничного транспорту.

Доходи залізниці. планують за заданим обсягом перевезень і середніми прибутковими ставками на одиницю перевезень: для вантажів, багажу і твантажобагажу на 10 т-км, для пасажирів - на 10 пас-км. Доходи від додаткових зборів планують від кількості перевезених тонн вантажу (по введенню і виводу і середній прибутковій ставці на 10 т вантажу). Доходи від перевезень обчислюють як твір середніх прибуткових ставок по вантажних і пасажирських перевезеннях на кількість тарифних т-км і пас-км..

Середня прибуткова ставка від перевезень пасажирів залежить від виду перевезень, середньої дальності і типу поїзда, в якому слідує вагон. Доходи від перевезень пошти планують по пробігу поштових вагонів і середній прибутковій ставці.

Місцеві доходи управлінь дорогий, відділень дорогий і станцій враховують окремо. Вони утворюються від сплати штрафів за відмову від планового вантаження і затримку вагонів під вантаженням і вивантаженням понад встановлені норми часу. Збори за зберігання ручного багажу, послуги носильників, користування кімнатами відпочинку, попереднього продажу пасажирських квитків, доходи інформаційних і рекламних бюро і ін. надходження за послуги пасажирам і клієнтурі залишаються в доходах станції. За рахунок місцевих доходів станції міститься частина штату обслуговуючого пасажирів, отримується устаткування, фінансуються капітальні вкладення по впорядкуванню вокзалів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]