Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_ekonomika_gos.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
691.2 Кб
Скачать

52. Рентабельність основних виробничих фондів на залізничному транспорті.

Рентабельність - узагальнювальний показник ефективності виробництва. Її визначають у відсотках, шляхом віднесення прибули і вартості продуктивних фондів, що складаються з основних фондів і нормованих оборотних коштів.

Розрізняють загальну і розрахункову рентабельність. Загальну рентабельність визначають як відношення всього балансового прибутку до середньорічної вартості виробничих фондів.

Розрахункову рентабельність визначають як відношення розрахункового прибутку (балансовий прибуток мінус плата за виробничі фонди і за відсоток за банківський кредит) до середньорічної вартості виробничих фондів за вирахуванням з неї вартості тієї частини фондів, по якій надана пільга по платежах.

Ці формули розрахунку рентабельності основних виробничих фондів є класичними. На місцях часто користуються іншими формулами (наприклад: у Дорожньому Центрі Управління рентабельність основних виробничих фондів розраховують

де П – балансовий прибуток,

Е – експлуатаційні витрати.

53. Поняття про фінанси як систему грошових відносин.

Фінанси залізничного транспорту - це частина загальнодержавних фінансів. У узагальненому вигляді фінанси відображають всі сторони діяльності транспорту. У фінансових показниках в грошовому виразі враховуються основні і оборотні фонди, об'єми продукції, послуг, виробничі витрати, накопичення, прибуток. Вони відображають товарно-грошові, ринкові стосунки транспорту з населенням, бюджетом, клієнтурою по перевезеннях вантажів, пасажирів, пошти, вантажобагажу, з підприємствами промисловості з придбання технічних засобів, ПС, устаткування на Україні і за кордоном.

Залізничний транспорт в цілому рентабельна галузь народного господарства. За рахунок отриманої виручки, доходів за перевезення і іншої діяльності він покриває витрати і значні суми передає до державного бюджету країни.

Поняття грошей і грошових ресурсів не слід змішувати з поняттям «фінанси». Гроші і грошові ресурси на відміну від фінансів як грошових стосунків, можна накопичувати, витрачати у вигляді будь-якого фонду. Вони можуть збільшуватися і зменшуватися, передаватися іншим підприємствам. Фінанси характеризують грошові стосунки між залізничним транспортом і галузями народного господарства, їх підприємствами, з населенням, що користуються послугами залізничного транспорту.

Грошові ресурси необхідні підприємствам для формування основних і оборотних засобів, утворення спеціальних грошових фондів і резервів для розрахунку з робочими і службовцями, з держбюджетом, з постачальниками, для повернення банківських позик і ін. цілей.

Фінанси залізничного транспорту пов'язані з системою цін і ціноутворенням.

Основними принципами організації фінансів є: раціональне поєднання оперативно-господарської самостійності дорогий і підприємств; самоокуповування і самофінансування залізниць; ув'язка балансу доходів і витрат з планами виробництва і отримання прибули; утворення мінімальних фінансових резервів для безперебійного обслуговування грошовими ресурсами виробничих процесів при відхиленнях в надходженні і витрачанні грошових коштів; виконання залізничним транспортом зобов'язань перед держбюджетом, дотримання дисципліни і забезпечення зростання накопичень; поліпшення обліку і використання основних і оборотних засобів, аналіз виробничо-фінансової діяльності, виявлення і використання резервів, дотримання режиму економії, у всіх ланках транспортного господарства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]