Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_ekonomika_gos.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
691.2 Кб
Скачать

54. Шляхи зниження собівартості залізничних перевезень.

1. Вплив на зниження собівартості перевезень надає збільшення виробництва праці;

2. Технічний прогрес;

3. Укладання рейок тяжких типів;

4. Автоматизація виробничих процесів;

5. Поліпшення використання існуючих технічних засобів;

6. Зростання обсягу або щільності перевезень у границях необхідного запасу пропускної спроможності, економії матеріалів, палива, енергії, покращення організаційної структури підрозділів транспорту.

57. Поняття прибутків та збитків. Рентабельність основних виробничих фондів.

Основними принципами організації фінансів є: раціональне поєднання оперативно-господарської самостійності дорогий і підприємств; самоокуповування і самофінансування залізниць; ув'язка балансу доходів і витрат з планами виробництва і отримання прибули; утворення мінімальних фінансових резервів для безперебійного обслуговування грошовими ресурсами виробничих процесів при відхиленнях в надходженні і витрачанні грошових коштів; виконання залізничним транспортом зобов'язань перед держбюджетом, дотримання дисципліни і забезпечення зростання накопичень; поліпшення обліку і використання основних і оборотних засобів, аналіз виробничо-фінансової діяльності, виявлення і використання резервів, дотримання режиму економії, у всіх ланках транспортного господарства.

Рентабельність - узагальнювальний показник ефективності виробництва. Її визначають у відсотках, шляхом віднесення прибули і вартості продуктивних фондів, що складаються з основних фондів і нормованих оборотних коштів.

Розрізняють загальну і розрахункову рентабельність. Загальну рентабельність визначають як відношення всього балансового прибутку до середньорічної вартості виробничих фондів.

Розрахункову рентабельність визначають як відношення розрахункового прибутку (балансовий прибуток мінус плата за виробничі фонди і за відсоток за банківський кредит) до середньорічної вартості виробничих фондів за вирахуванням з неї вартості тієї частини фондів, по якій надана пільга по платежах.

Ці формули розрахунку рентабельності основних виробничих фондів є класичними. На місцях часто користуються іншими формулами (наприклад: у Дорожньому Центрі Управління рентабельність основних виробничих фондів розраховують

де П – балансовий прибуток,

Е – експлуатаційні витрати.

58. Доходи залізниць та їхня структура. Планування доходів залізниць.

Доходи залізниці визначаються об'ємами перевізної роботи, структурою вантажообігу по групах вантажів і видах повідомлень, дальністю перевезень вантажів, тарифами за перевезення вантажів, пасажирів, багажу, вантажобагажу, пошта, і ін. послуги, а також додатковими і іншими зборами. Доходи від перевезень є основними джерелами розвитку матеріально-технічної бази залізничного транспорту.

Доходи залізниці. планують за заданим обсягом перевезень і середніми прибутковими ставками на одиницю перевезень: для вантажів, багажу і твантажобагажу на 10 т-км, для пасажирів - на 10 пас-км. Доходи від додаткових зборів планують від кількості перевезених тонн вантажу (по введенню і виводу і середній прибутковій ставці на 10 т вантажу). Доходи від перевезень обчислюють як твір середніх прибуткових ставок по вантажних і пасажирських перевезеннях на кількість тарифних т-км і пас-км..

Середня прибуткова ставка від перевезень пасажирів залежить від виду перевезень, середньої дальності і типу поїзда, в якому слідує вагон. Доходи від перевезень пошти планують по пробігу поштових вагонів і середній прибутковій ставці.

Місцеві доходи управлінь дорогий, відділень дорогий і станцій враховують окремо. Вони утворюються від сплати штрафів за відмову від планового вантаження і затримку вагонів під вантаженням і вивантаженням понад встановлені норми часу. Збори за зберігання ручного багажу, послуги носильників, користування кімнатами відпочинку, попереднього продажу пасажирських квитків, доходи інформаційних і рекламних бюро і ін. надходження за послуги пасажирам і клієнтурі залишаються в доходах станції. За рахунок місцевих доходів станції міститься частина штату обслуговуючого пасажирів, отримується устаткування, фінансуються капітальні вкладення по впорядкуванню вокзалів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]