Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал ВП.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
249.37 Кб
Скачать

1.1 Комерційна і вантажжна робота в експлуатаційній діяльності залізниць.

Вантажна і комерційна робота (або ж комерційна експлуатація) — це єдина сфера діяльності залізниць, метою і результатом якої є одержання доходів від перевезень вантажів. Перевезення вантажобагажу, багажу і пасажирів також приносять залізницям певні доходи, але часто більше збитків, ніж доходів, як, наприклад, приміські перевезення пасажирів, де доходи покривають видатки лише на 7 -8%.

Комерційна експлуатація залізниць (або ВКР) - це єдина сфера діяльності залізниць, де відбувається їхня взаємодія із зовнішнім середовищем: вантажовідправниками, вантажо­одержувачами, експедиторами, іншими видами транспорту, іноземними залізницями.

Тому саме ВКР належить вирішальне місце у задоволенні "зростаючих потреб людей" у перевезеннях. Саме сфера ВКР визначає в значній мірі привабливість (або непривабливість) залізничного транспорту для його користувачів і партнерів.

1.2 Початкові операції перевізного процесу залізниць,їх зміст,послідовність місце виконання.

На кожне відправлення вантажу відправник повинен подати станції навантаження накладну (комплект перевізних документів). Накладна є складовою частиною комплекту перевізних документів, до якого, крім неї, входять: дорожня відомість, корінець дорожньої відомості та квитанція про приймання вантажу. Бланки цих документів видаються вантажовідправникам залізницею за плату згідно з тарифом. Накладна є обов'язковою двосторонньою письмовою формою угоди на перевезення вантажу, яка укладається між відправником та залізницею на користь третьої сторони - одержувача. Накладна одночасно є договором застави вантажу для забезпечення гарантії внесення належної провізної плати та інших платежів за перевезення. Накладна разом з дорожньою відомістю супроводжує вантаж на всьому шляху перевезення до станції призначення, де видається вантажоодержувачу. Квитанція про приймання вантажу до перевезення видається відправнику.Корінець дорожньої відомості залишається на станції відправлення вантажу. Сама дорожня відомість в комплекті перевізних документів з відмітками переходів із залізниці на залізницю слідує до станції призначення, а після розкредитування документів направляється в фінансову службу залізниці призначення для розрахунків між залізницями-учасницями перевезення. Інші складові комплекту перевізних документів також мають важливе значення для учасників перевізного процесу.

Корінець дорожньої відомості залишається на станції відправлення вантажу і призначення для обліку відправлених вантажів.

Квитанція про приймання вантажу видається на руки вантажовідправнику і є підставою для його банківських розрахунків з вантажоодержувачем. Комплект перевізних документів поєднує звичайну текстову інформацію із кодованою інформацією для розрахункових центрів з перевезень.

1.3 Умови перевезень вантажів для/з підприємств гірничо-металургійного комплекс

Ці вантажі навантажуються в основному на п/к, або орендованих вантажовідправником ділянках колії. Пред’являючи вантаж до перевезення, відправник зобов’язаний в перевізних документах у графі «Кількість місць» вказати «Навалом». вантажам гірничо-металургійного комплексу мають такі властивості: змерзання, вивітрювання і дроблення. Тому при перевезенні потрібно вживати заходи залежно від вибору умов і механізмів для навантаження і розвантаження. Тому в перехідний період року (осінь-зима, зима-осінь) не забезпечувати контроль за проведенням вантажовідправниками масових вантажів заходів щодо запобігання змерзання, велика кількість піввагонів буде розігріватись у спеціальних великовитратних тепляках, а ще більше буде простоювати,чекаючи потепління.