Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал ВП.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
249.37 Кб
Скачать

17.3. Умови перевезень зт небезпечних вантажів класу 3.

Особливості перевезення небезпечного вантажу «метанол»

кожна цистерна повинна бути пофарбована в жовтий колір. На осьовій лінії циліндричної частини котла з обох сторін наноситься чорна смуга шириною 500 мм. З правої сторони циліндричної частини котла на місцях розривів чорної смуги в прямокутнику наноситься такий напис: чисельник – метанол, знаменник – яд-огнеопасно. Прямокутник білого кольору. Лівіше – малюнок черепа. З лівої сторони котла цистерни – срочний возврат на…….- червоний колір. Перед подачею під налив цистерна повинна бути оглянута керівниками станції. Налив і злив проводиться на території власника. Метанол і порожні цистерни перевозять накладними жовтого кольору з чорними смугами. Цистерна з метанолом повинна охоронятися на всьому шляху перевезення. Миється водою (2м), вода потім видаляється. Потім оглядається, пломбується з написом: Порожня-метанол.

17.4. Які документи і як визначають зміст терміну «переадресування» вантажу?

Правила переадресування вантажів, Статут залізниць України. Переадресування здійснюється за заявою відправника, одержувача або експедитора. Переадресування вантажу дозволяється посадовою особою, на ім’я якої надається заява. У заяві вказуються такі дані: найменування вантажу, номери вагона або контейнера і накладної, найменування відправника, станція і залізниця відправлення, станція і залізниця попереднього призначення, найменування першого одержувача, станція і залізниця нового призначення, найменування нового одержувача, організація або посадова особа, якій довіряється здійснити оформлення перевізних документів на вантаж, що переадресовується додається письмова згода нового одержувача на приймання вантажу. Дозвіл на переадресування вантажу у вигляді наказу надається начальникові станції, яка оформляє переадресування.

18.1 Показники ефективності використання вантажних вагонів і контейнерів

Вантажний коефіцієнт тари характеризує фактичне використання вантажопідйомності вагона – чим він вищий, тим кращі економічні показники перевезень.

.

Коефіцієнт використання місткості вагона – співвідношення повного та вантажного об’ємів:

.

Питома вантажопідйомність – це маса вантажу, що доводиться на 1 м3 повного об’єму кузова. Чим більший цей показник – тим краще використовується вантажопідйомність вагона.

Динамічне навантаження вантажного вагона відображає середнє завантаження вагона на усьому шляху його прямування (як у завантаженому, так і порожньому стані):

Узагальнюючим показником ефективності використання вагонів є продуктивність вагона:

18.2 Сили, що діють на вантажі при перевезеннях. Докладніше про поздовжні інерційні сили.

Визначаючи способи розміщення та кріплення вантажів, необхідно враховувати діючі на них та на вагон у процесі перевезення різні за величиною і направленням інерційні сили:

  • поздовжні горизонтальні, які виникають у результаті зіткнення вагонів при русі поїзда під час маневрів, розпуску з сортувальних гірок і в процесі гальмування;

  • поперечні горизонтальні - в результаті дії центробіжної сили в коливаннях вагона при русі з максимально допустимими швидкостями і входженні в криві та перехідні ділянки колії;

  • вертикальні - викликані прискореннями при коливаннях вагона, який рухається, а також силами тиску вітру, тертя та ваги вантажу.

Всі ці сили викликають зміщення та перекидання вантажу як в поздовжньому, так і в поперечному напрямках.

Найбільш несприятливі поєднання сил, які діють на вантаж при зіткненні вагона з нерухомо стоячою групою вагонів:

  • при маневрах у сортувальному парку в процесі розпуску з гірки. Максимальне значення набуває поздовжня інерційна сила, яка залежить від ваги вантажу і швидкості в момент зіткнення. Перешкоджає зміщенню вантажу сила тертя;

  • при русі поїзда з найбільш допустимою швидкістю. Максимальне значення набуває поперечна інерційна сила, яка залежить від ваги вантажу та місця розміщення його центру тяжіння відносно вагона. В цьому поєднанні враховується вертикальна інерційна сила, сила тертя і сила вітру.

  • Повздовжня інерц. сила визначається за формулою: Fпоз= Апоз* Qвант, т

де Qвант – вага вантажу в тоннах; Апоз питома величина позд. Інерц. Сили.Вона залежить від типу кріплення, т/1 т вантажу

Вертикальна інерційна сила визначається за формулою: Fпоп= Ав* Qвант,

де Ав - питома вертикальна сила, кг на ваги вантажу, для чотирьохвісних вагонів.