Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал ВП.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
249.37 Кб
Скачать

6.1 Класифікація та техніко-експлуатаційні характеристики вантажних вагонів (за родами).

Потреба у робочому парку вагонів для перевезення вантажів:

,

де - середньодобове навантаження, вагонів;

- оборот вагона, діб.

Технічний коефіцієнт тари:

Вантажний коефіцієнт тари:

Питома вантажопідйомність

6.2 Технологічні операції, що виконуються при прийманні вантажів до перевезення

  1. Перевірка візування накладної.

  2. Перевантаження вантажу вагону з автомобіля в склад.

  3. Перевірка відправницького маркування.

  4. Нанесення залізничного маркування.

  5. Запис у книгу приймання вантажу.

  6. Комерційний і технічний огляд вагона.

  7. Навантаження вантажу у вагон.

  8. Пломбування вагона.

  9. Оформлення накладної і вагонного листа.

  10. Пересилання перевізних документів товарній конторі.

6.3 Основні наливні вантажі, їх особливості і тз для їх перевезення

Наливні вантажі перевозяться залізницями у вагонах-цистернах власності залізниці, а також приватним або орендованим у залізниць РС.

Нафта і нафтопродукти – 6,8% в загальному обсязі перевезень;

Хімічні продукти, харчові продукти, скраплені газ.

До основних належать: бензин, нафта, мазут, нафтовий бітум.

Парк цистерн розподіляється на 3 групи: 1-цистерни для нафтопродуктів; 2-цистерни для хімічних вантажів спеціальної конструкції котла і пристроїв навантаження, розвантаження; 3-цистерни для продуктових наливних вантажів. Є невеликий парк цистерн із так званою «паровою рубашкою», тобто подвійною стінкою котла цистерни і спеціальною системою для розігрівання вантажів в холодний період року за допомогою водяної пари, яка подається із стаціонарних установок на фронтах вивантаження. Нафтовий бітум перевозиться у бункерних піввагонах із подвійними металевими стінками і трубами якими подається водяна пара для розігрівання вантажу з метою прискорення його вивантаження.

6.4Документи (розділи) про вимоги до розрахунків кріплення вантажів на рс

Технічні умови навантаження і кріплення вантажів – обов’язкові для дотримання всіма учасниками перевезення вимоги щодо розміщення, закріплення, способу навантаження, розвантаження вагонів, забезпечення безпеки руху, збереження залізничного РС та вантажів.

7.1. Класифікація вантажних вагонів за родами, призначенням та кількістю осей.

За родами: - криті вагони (для перевезення тарних, штучних, насипних та інших вантажів, що потребують збереження від атмосферних опадів); - платформи (для перевезення важковагових, довгомірних вантажів); - піввагони (призначені для перевезення вугілля, руди, коксу, лісоматеріалів та інших сипучих вантажів); - цистерни (для перевезення рідких вантажів наливом); - ізотермічні вагони (призначені для перевезення швидкопсувних вантажів); - транспортери (призначені для перевезення негабаритних, важковагових та довгомірних вантажів). За кількістю осей: - 4-х вісні; - 6-ти вісні.

7.2 Технологічні операції, пов'язані з прибуттям та видачею вантажів

Залізниця зобов'язана повідомити одержувача в день прибуття вантажу або до 12 години наступного дня.

Вагони, які надійшли на станцію, перевіряються в технічному та комерційному відношенні. При огляді звертають увагу на стан вагонів, кількість та стан пломб, стан вантажу та його цілість (на відкритому рухомому складі). Якщо є якісь порушення, складається акт загальної форми.

Після перевірки документів у технічній конторі та проставлення календарних штемпелів надходження вагонів у дорожніх відомостях та вагонних листах, документи передаються у вантажну контору, де реєструються. Вагони, після їхньої розмітки працівником технічної контори, подаються до місць розвантаження, де розставляються з вказівки прийомоздавальника по місцях розвантаження.

Перед відкриванням вагонів прийомоздавальник ще раз оглядає вагон та пломби і після цього дає дозвіл на відкриття. Якщо будуть виявлені порушення пломб або вагону, то він інформує про це працівників воєнізованої охорони, міліції та завідувача вантажним двором. Далі комісійно проводиться відкриття вагона. При необхідності складається акт загальної форми та комерційний акт.

Видача вантажів, які навантажені засобами відправника, і які прибули у справних вагонах з непорушеними пломбами вантажовідправника, а також без ознак недостачі, порчі або пошкодження, проводяться залізницею без перевірки.

Контейнери з вантажем, що прибули у справному стані без порушення пломб (ЗПП) видаються залізницею одержувачу без перевірки їхніх маси, стану й кількості місць.

Видача вантажів, що прибули у цистернах, бункерних піввагонах, рефрижераторних вагонах, лісоматеріалів та дров, небезпечних вантажів, домашніх речей проводиться у всіх випадках при справних вагонах без участі залізниці, а при виявлених порушеннях - в присутності працівників залізниць.

Норми природної втрати становлять для різних вантажів від 0,5 до 2% маси, зазначеної в перевізних документах.

Після розвантаження вагонів одержувач або організація, яка здійснює вивантаження, зобов'язані:

  • повністю вивантажити (злити вантаж) з вагону, цистерни чи контейнера;

  • повністю прибрати з вагону (контейнеру) скріплюючий дріт, дротові закрутки люків та штурвалів, стояки, бруски та інші елементи кріплення вантажів;

- прибрати також папір, картон, фанеру і т. ін.

- очистити зовнішню поверхню кузова вагону від наклейки, бирок, написів.

Залізниця має право не приймати не очищені після вивантаження (злиття) вагони і контейнери. Вантажна операція вважається незакінченою до повного очищення вагонів (контейнерів), а з одержувача стягується плата за користування вагонами за весь час їхньої затримки під очищенням.