Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал ВП.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
249.37 Кб
Скачать

3.3 Покращення використання вагонів при перевезеннях масових навалочних вантажів.

Переезення таких вантажів залізницями економічно ефективне за допомогою маршрутів. При таких перевезеннях великовагові поїзди обслуговуються тільки однією бригадою машиністів локомотива. Термін доставки цих вантажів найбільш короткий.

Навантажувально-розвантажувальні роботи як правило повністю механізовані. Надійність і безпека таких перевезень набагато вищі за автомобільні перевезення ,а питома ціна одиниці вантажу, що перевозиться – невисока.

На залізницях України є достатня кількість вагонів, як спеціалізованих для перевезення різних масових вантажів. Це, переважно, вагони власності залізниці:піввагони, цементовози, мінераловози,зерновози, цистерни для перевезення нафтоналивних та інших наливних вантажів.

3.4 Документ(розділ),що визначає порядок пломбування вагонів і контейнерів? Зміст розділу?

Розділ 2 Правил перевезень вантажів ЗТ(стаття 39 Статуту залізниць України).

    1. Класифікація перевезення вантажів залізничним транспортом.

Залежно від призначення вантажу, вантажні перевезення поділяють на міжнародні і внутрішньодержавні. Міжнародні залізничні перевезення – це перевезення експортних, імпортних і транзитних вантажів в межах залізниць України. Внутрішньодержавні залізничні перевезення – це перевезення вантажів залізницею України між залізничними станціями, відкритих для певних видів операцій, від відправника до його одержувача. У внутрішньодержавному перевезенні визначенні наступні види сполучень:

- місцеве – перевезення у межах однієї залізниці;

- пряме залізничне сполучення – перевезення вантажів і пасажирів в межах двох і більше залізниць України;

- пряме-змішане сполучення – перевезення, що здійснюється залізницями разом з іншими видами транспорту за єдиними транспортними документами, складеними на весь шлях.

У міжнародних перевезеннях вантажів задіяно два види сполучень:

- пряме-міжнародне залізничне сполучення;

- непряме-міжнародне залізничне сполучення.

Пряме-міжнародне залізничне сполучення – перевезення між залізницями України і залізницями іноземних держав без переоформлення перевізних документів, складених на весь шлях слідування. Непряме-міжнародне залізничне сполучення - це перевезення між залізницями України і залізницями іноземних держав з переоформленням перевізних документів одного транспортного права. В залежності від терміновості доставки вантажі перевозять різною швидкістю: у внутрішньодержавному сполученні – вантажною, великою чи пасажирською, у міжнародному сполученні – малою чи великою швидкістю.

    1. Принципи та правила користування вантажними вагонами та контейнерами.

Облік часу користування вагонами і контейнерами та нарахування плати за їх користування проводиться на станціях відправлення та призначення за Відомістю плати за користування вагонами (контейнерами) форми ГУ-46, яка складається на підставі «Пам’яток про користування вагонами (контейнерами) форми ГУ-45», «Актів про затримку вагонів» форми «ГУ-23 а», «Актів загальної форми ГУ-23». Відомості плати за користування вагонами (контейнерами) складаються на вагони (контейнери), що подаються під навантаження та розвантаження, вони є документами обліку часу перебування їх у пункту навантаження і розвантаження і містять розрахунки платежів за користування вагонами (контейнерами), за маневрову роботу та за подавання та забирання вагонів. Відомості плати за користування вагонами (контейнерами) підписується начальником станції і вантажовласником щоденно, або в періоди пред’явлення їх станцією до розрахункового підрозділу. Відомості плати за користування вагонами (контейнерами) складається в трьох примірниках – два для залізниці та один для вантажовласника. Час користування вагонами обчислюється з моменту їх фактичного прийняття від вантажовласника. Час подання і забирання вагонів вказується в пам’ятці про користування вагонами (контейнерами), яка заповнюється під час їх подавання або забирання. Пам’ятка підписується відповідальною особою станції та вантажовласником.

Про закінчення вантажних операцій і готовність вагонів до забирання локомотивом залізниці вантажовласник повинен повідомити станцію способом, який встановлений договором про експлуатацію під’їзної колії. У повідомленні робиться відмітка про час їхньої передачі та прийняття, вказується прізвище працівників станції та вантажовласника, які були зайняті на цих операціях. Повідомлення про подавання вагонів станцією повинні передаватися за дві години до подавання. Якщо вагони використовуються для здвоєних операцій, повідомлення не потрібні. Для запису повідомлення станції ведеться «книга повідомлень». У разі подавання вагонів без повідомлень, початок часу користування ними обчислюється після двох годин з початку їх використання. Якщо вагони подаються із запізненням до двох годин, то час користування обчислюється з моменту їх подання. У разі запізнення подання вагонів понад дві години вагони вважаються поданими без повідомлення. При подвійних операціях в «Примітках» відомості записуються «Подвійна операція».