Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал ВП.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
249.37 Кб
Скачать

16.1 Властивості вантажів, їх зв'язок техніко-експлуатаційними характеристиками вагонів.

В залежності від специфічних властивостей вантажів та умов їх перевезення виділяють інші 11 груп:

1.Швидкопсувні - вантажі, що потребують захисту від дії високих чи низьких температур довкілля. Особливості цих вантажів та умов їх перевезення вивчаються в дисципліні "Холодотранспорт".

2. Гігроскопічні - такі, що поглинають вільну вологу повітря

(сіль, цукор, цемент).

  1. Вантажі, що легко акумулюють сторонні запахи, внаслідок чого продукти можуть зіпсуватися (чай, продукти мелення, цукор).

  2. Вантажі, що мають специфічний запах, які при спільному зберіганні чи перевезенні можуть призвести до псування інших вантажів (рибопродукти, шкірсировина, нафтопродукти, тютюнові вироби).

  3. Вантажі, що стабільно зберігають свої фізико-хімічні властивості при перевезенні та зберіганні (мінбудматеріали, руди, вугілля, лісоматеріали).

  4. Навалочні вантажі, що втрачають при транспортуванні властивість сипкості внаслідок змерзання або спікання частинок (гранульований шлак, колчедан, калійна сіль, кам'яне вугілля підвищеної вологості).

7.Навалочні вантажі, що злежуються при тривалому зберіганні або перевезенні (цемент, глина, торф).

  1. Небезпечні вантажі - вибухові, отруйні легкозаймисті, самозаймисті речовини, радіоактивні матеріали.

  2. Вантажі, що здатні до значних втрат маси в процесі транспортування чи зберігання (овочі, баштанні культури, м'ясні продукти).

  1. Живність.

  2. Продукція машинобудування.

16. 2. Порядок користування вагонами і контейнерами та обліку користування.

Неперервні перевезення експортно-імпортних і транзитних вантажів залізницями України забезпечуються переважно вагонами інозалізниць і в деякій мірі вагонами власності Укрзалізниці.

На кордоні з державами СНГ, а також у залізнично-поромному сполученні між Україною, Грузією і Болгарією діє пряме безперевантажувальне залізничне сполучення колією 1520мм з використанням вагонів загального парку залізниць СНД.

За час їх знаходження на залізницях України і за час знаходження вагонів власності УЗ на мережі залізниць інших держав необхідно вести розрахунки згідно з відповідними правилами.

Правила користування, облік, порядок розрахунків за використання вагонів і контейнерів у цих видах сполучень визначені «Правилами експлуатації, пономерного обліку і розрахунків за користування вантажними вагонами і контейнерами власності інших держав». Ці правила окремо для вагонів і контейнерів затверджені Радою із залізничного транспорту СНД.

16. 3. Умови перевезення залізничним транспортом небезпечних вантажів класу 1 (вм).

Допускається перевозити вантажі які вказані у переліку кл 1. Контроль здійснюється військовими. Аварійні картки на ВМ затверджуються міністерством-виробником і узгоджуються з різними відомствами. До накладної повинна бути додана декларація про готовність вантажу до перевезення. Підписує відправник. Забороняється перевозити ВМ в поїздах: пасажирських і поштово-багажних; в поїздах де є люди; з негабаритними вантажами; які мають довжину складу поїзда, більшу ніж місткість приймально-відправницьких колій на ділянках руху поїзда. При виконанні всяких оглядів забороняється використовувати відкритий вогонь, палити не ближче 100м навантаження, використовувати акумулятори.