Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал ВП.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
249.37 Кб
Скачать

19.2. Сили, що діють на вантажі при перевезеннях. Докладніше про поперечні інерційні сили

При перевезенні на вантажі діють такі сили: повздовжні горизонтальні, поперечні горизонтальні, вертикальні.

Поперечна інерційна сила

, кг,

де - питома поперечна інерційна сила, кг на 1 т ваги вантажу.

В інших площинах:

.

19.3. Вимоги до рухомого складу і контейнерів для перевезення небезпечних вантажів.

Придатність вагонів і контейнерів у комерційному відношенні визначає вантажовідправник. Забороняється подавати під навантаження небезпечних вантажів вагони і контейнери без ТО і визначення їх придатними під перевезення цих вантажів. Огляд вагонів і контейнерів здійснюється в порожньому стані в день початку навантаження працівниками вагонного господарства. Результати огляду записуються в журнал ВУ-14 із зазначенням найменування вантажу, під перевезення якого цей вагон або контейнер надається. Технічний огляд і справність ходових частин, рам, гальм і ударно-тягових частин РС, який є власністю вантажовласника проводять працівники вагонного господарства залізниць згідно з його заявою, яка подається письмово або телефонограмою. При перевезенні вагонними відправками речовин, які мають отруйні та їдкі властивості, вантажоодержувач повинен після вивантаження своїми силами і засобами очистити та промити вагони або контейнери гарячою водою, а, при необхідності, знешкодити залишки вантажу.

Для перевезення небезпечних вантажів використовують криті вагони парка залізниць СНД, орендовані, спеціалізовані власності вантажовласників, а також контейнери, як залізниць, так і власників. Спеціалізовані контейнери-цистерни, призначені для перевезення небезпечних вантажів класів 3,5,6,8, повинні бути без нижнього зливного пристрою. Вагони і контейнери для цих перевезень повинні мати, крім написів, обов’язкові знаки небезпеки і № ООН вантажу, що перевозяться. Наносять їх на вагони при перевезенні вагонними відправками вантажовідправники. На критих вагонах – знаки небезпеки наносять у центрі дверей з двох сторін вагона. На контейнерах – з чотирьох сторін і зверху поряд з номером контейнера. На спеціалізовані вагони знаки небезпеки повинні наноситись фарбою, стійкою до атмосферних явищ по трафарету. Такі знаки після вивантаження знімають.

19.4. Вогненебезпечні вантажі, що приймаються до перевезення у залізнично-водному сполученні.

Одеколон, парфуми та інша спиртова парфумерія; вугілля деревне в тарі; сірники; спирт в металевих бочках; лаки, фарби в тарі; оліфа в тарі.

20.1 Місця загального і незагального користування.

Місця загального користування - це вантажні райони ст., станційні склади і майданчики, що перебувають у віданні залізниць. Вони доступні для будь-якого відправника чи одержувача вантажів за виключенням відправників небезпечних вантажів.

Місця незагального користування - це приколійні склади, майданчики та інші пункти (у т.ч. під'їзні колії), які належать підприємствам, організаціям, установам, громадянам-суб'єктам підприємницької діяльності або надані їм залізницею на підставі договору ( у т.ч. орендовані склади і дільниці).

Залізничні під'їзні колії - це колії, що з'єднані із загальною мережею залізниць безперервною рейковою колією, і які належать підприємствам, підприємцям, організаціям та установам незалежно від форми власності, а також громадянам-суб'єктам підприємницької діяльності.

На залізничних під'їзних коліях, яких на Україні налічується близько 7,5 тис, здійснюється близько 90% навантаження вагонів. Решта навантаження здійснюється на місцях загального користування станцій, які, власне, і становлять вантажне господарство залізниць.