Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал ВП.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
249.37 Кб
Скачать

11. 4. Назва, зміст документу, що визначає дії при аварійних ситуаціях з небезпечним вантажем?

У разі виникнення аварійних ситуацій з НВ при його перевезенні діють «Правила безпеки та порядок ліквідації наслідків аварійних ситуацій з НВ при перевезенні їх залізничним транспортом». У цих Правилах для кожного найменування НВ наведено його аварійну картку (АК). АК – документ установленої форми,що регламентує первинні оперативні дії працівників ЗТ та спец формувань, причетних до ліквідації наслідків аварійних ситуацій з НВ при перевезенні його магістральним ЗТ.

12.1. Класифікація та номенклатура вантажів, що використовуються на залізничному транспорті.

ЄТСНВ – єдино транспортно-статистична номенклатура вантажів, що містить більше 5,5 тис. найменувань вантажів. Всі вантажі поділено на 12 номенклатурних груп за виробничою ознакою:

  1. Продукція с/г.

  2. Продукція лісової, деревообробної та целюлозної паперової промисловості;

  3. Руди металеві;

  4. Транспортна тара, її види та призначення;

  5. Продукція паливно-енергетичної промисловості;

  6. Мінеральна сировина, мінеральні буд. матеріали та вироби. Абразиви;

  7. Продукція металургійної промисловості;

  8. Продукція машинобудування, приладобудування та металообробної промисловості;

  9. Продукція хімічної промисловості;

  10. Продукція харчової і м'ясо-молочної та рибної промисловості;

  11. Продукція легкої та поліграфічної промисловості;

  12. Інші вантажі;

  13. Продукція органічної хімії.

Крім того, кожен вантаж віднесено до першого, другого або третього тарифного класу і додатково виділено позакласну групу вантажів (позначка «ВН»).

Вантажі 1 тарифного класу – найдешевші. При їх перевезення з тарифу надається знижка.

Вантажі 3 тарифного класу та позакласні – найдорожчі. При їх перевезеннях тариф підвищується, що дозволяє частково компенсувати знижки з тарифу при перевезеннях вантажів

12.2 Транспортно-складські комплекси, їх класифікація та параметри. Вантажні термінали.

Якщо розглядати ВФ як певну систему, елементи якої (колійний розвиток, склади, на вант-розвант машини, бригади, перевантажувальні та сортувальні платформи, ваги, автопроїзди, службові та технічні будівлі тощо) пов’язані єдиним компонуванням і технологією роботи, то слід ввести поняття ТСК.

Залежно від характеру роботи розрізняють ТСК спеціалізовані (контейнерні термінали, спец.бази для вивантаження) і загального типу (для переробки широкої номенклатури вантажів).

Залежно від схеми колійного розвитку розрізняють ТСК тупикового, наскрізного, змішаного типу.

До основних параметрів складів належать: ємність, площа, лінійні розміри складу (ширина, довжина), кількість ВРМ, кількість ваг на складі, розмір фронту одночасного навантаження (вивантаження), розмір фронту одночасної подачі.

12. 3. Характеристика та основні властивості небезпечних вантажів класів 1, 3 та 5. Приклади.

Клас 1. Вибухові речовини та вироби, поділяються на 6 підкласів: 1.1 – ВМ із небезпекою вибуху маси. Вибух усієї маси може відбуватися від ударів, нагрівання, детонації і приводить до виникнення ударної хвилі. 1.2 – ВМ, що не вибухають масою. 1.3 – ВМ пожежонебезпечні, що не вибухають масою. 1.4 – 1.6 – ВМ, що не становлять значної небезпеки.

Клас 3 – легкозаймисті рідини. Загальною властивістю вантажів 3-го класу є у разі їх витікання утворення над поверхнею розлитої речовини горючого середовища з пожежонебезпечною концентрацією парів: бензин, газовий конденсат, бутило цитат і т.д. 3.1 – відносяться ЛЗР з температурою спалаху менше 18оС у закритому тиглі. 3.2 – ЛЗР з температурою спалаху більше 18оС, але менше 23оС. 3.3 – ЛЗР більше 23оС, але менше 61оС.

Клас 5 – органічні пероксиди (Н2О2) та речовини-окисники (ОР і ОП). Мають властивість при нагріванні розкладатися з утворенням кисню, що сприяє розвитку пожежі в умовах аварійної ситуації (пероксид водню, хлорне вапно).