Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал ВП.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
249.37 Кб
Скачать

20.2 Сили, що діють на вантажі при перевезеннях. Докладніше про вертикальні інерційні сили.

Визначаючи способи розміщення та кріплення вантажів, необхідно враховувати діючі на них та на вагон у процесі перевезення різні за величиною і направленням інерційні сили:

  • поздовжні горизонтальні, які виникають у результаті зіткнення вагонів при русі поїзда під час маневрів, розпуску з сортувальних гірок і в процесі гальмування;

  • поперечні горизонтальні - в результаті дії центробіжної сили в коливаннях вагона при русі з максимально допустимими швидкостями і входженні в криві та перехідні ділянки колії;

  • вертикальні - викликані прискореннями при коливаннях вагона, який рухається, а також силами тиску вітру, тертя та ваги вантажу.

Всі ці сили викликають зміщення та перекидання вантажу як в поздовжньому, так і в поперечному напрямках.

Найбільш несприятливі поєднання сил, які діють на вантаж при зіткненні вагона з нерухомо стоячою групою вагонів:

  • при маневрах у сортувальному парку в процесі розпуску з гірки. Максимальне значення набуває поздовжня інерційна сила, яка залежить від ваги вантажу і швидкості в момент зіткнення. Перешкоджає зміщенню вантажу сила тертя;

  • при русі поїзда з найбільш допустимою швидкістю. Максимальне значення набуває поперечна інерційна сила, яка залежить від ваги вантажу та місця розміщення його центру тяжіння відносно вагона. В цьому поєднанні враховується вертикальна інерційна сила, сила тертя і сила вітру.

Вертикальна інерційна сила визначається за формулою: Fпоп= Ав* Qвант,

де Ав - питома вертикальна сила, кг на ваги вантажу, для чотирьохвісних вагонів.

20.3. Умови перевезень негабаритних і великовагових вантажів. Види та ступені їх негабаритності. Розміри деяких вантажів перевищують встановлений габарит навантаження. Такий вантаж вважається негабаритним. Негабаритність може бути бокова, верхня та нижня. Умови перевезення негабаритних вантажів викладені в «Інструкції по перевезенню негабаритних та великовагових вантажів». Залежно від висоти, на якій вантаж виходить за габарит навантаження, встановлено три основних зони негабаритності, вони визначені в Інструкції: - зона нижньої негабаритності; - зона бокової негабаритності; - зона верхньої негабаритності. Залежно від виходу вантажів за габарит навантаження встановлено наступні ступені негабаритності вантажів: - нижня та бокова негабаритності – 6-ти ступенів; - верхня – 3-х ступенів. Специфічними вантажами, що потребують, як і негабаритні, особливих умов перевезень, є великовагові вантажі. До таких належать вантажі, у яких маса і довжина або навантаження на раму (підлогу) вагона перевищують допустимі норми при перевезенні на 4-вісному рухомому складі – транспортерах.

20.4. Які вантажі перевозяться вагонними відправками у супроводі провідників.

У супроводі провідників вагонними відправками перевозяться такі вантажі: - тварини, птиця, бджоли; - швидкопсувні вантажі, що потребують спеціального обслуговування (опалення, вентилювання, догляд за вантажем або тарою); - риба жива; - рослини і квіти живі; - музейні й антикварні цінності; - приватні автомобілі.