Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал ВП.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
249.37 Кб
Скачать

10. 3. Властивості небезпечних вантажів і транспортні засоби для їх перевезення залізницями.

Небезпечний вантаж – це речовина, матеріали, вироби, відходи виробничої діяльності, які внаслідок притаманних їх властивостей, наявність певних факторів можуть спричинити вибух, пожежу, пошкодження механічних засобів, пристроїв, споруд та інших об’єктів, заподіяти матеріальну шкоду та збитки довкіллю, а також призвести до загибелі, травмування, отруєння людей, тварин, і які за міжнародними договорами віднесено до одного з класів небезпечних вантажів. Перевезення небезпечних вантажів – діяльність пов’язана з переміщенням небезпечних вантажів від місця їх виготовлення та зберігання до місця призначення, з підготовкою вантажу та транспортних засобів (вагонів, контейнерів), приймання вантажу, здійснення вантажних операцій та короткострокового зберігання вантажів на всіх етапах переміщення.

10. 4. Документи, що визначають системи: нумерації вагонів, плати за користування вагонами?

На УЗ діє 2 види тарифів:

  • Збірник тарифів на перевезення вантажів у межах України та пов’язані з ними послуги (2009, травень);

Тарифная политика ж/д Украины на 2001 фрахтовый год. Сборник тарифов на транзитные перевозки грузов ж/д транспортом Украины.

11.1 Номенклатура та структура перевезень вантажів залізницею України

ЄТСНВ – єдино транспортно-статистична номенклатура вантажів, що містить більше 5,5 тис. найменувань вантажів. Всі вантажі поділено на 12 номенклатурних груп за виробничою ознакою:

  1. Продукція с/г.

  2. Продукція лісової, деревообробної та целюлозної паперової промисловості;

  3. Руди металеві;

  4. Транспортна тара, її види та призначення;

  5. Продукція паливно-енергетичної промисловості;

  6. Мінеральна сировина, мінеральні буд. матеріали та вироби. Абразиви;

  7. Продукція металургійної промисловості;

  8. Продукція машинобудування, приладобудування та металообробної промисловості;

  9. Продукція хімічної промисловості;

  10. Продукція харчової і м'ясо-молочної та рибної промисловості;

  11. Продукція легкої та поліграфічної промисловості;

  12. Інші вантажі;

  13. Продукція органічної хімії.

ЄТСНВ складається з 3 частин:

1. ЄТСНГ.

2. мінімальні вагові норми;

3. алфавітний список вантажів.

11.2 Експлуатаційні характеристики та вимоги щодо розмірів та спеціалізації вантажних фронтів

Розміри та спеціалізація вантажних фронтів повинні забезпечувати безпеку руху поїздів і роботи станції, спроможність переробки вагонопотоків у повному обсязі з відносно невеликими експлуатаційними та економічними витратами. Розміри ВФ залежать від вагонопотоків на станції, терміну зберігання та маси вантажу, що припадає на 1кв.м площі складу. Спеціалізація ВФ залежить від родів вантажу, з якими виконуються вантажні операції на станції.

11. 3. Класифікація небезпечних вантажів та загальні вимоги до їх перевезень залізницями.

Клас 1. Вибухові речовини та вироби, поділяються на 6 підкласів: 1.1 – ВМ із небезпекою вибуху маси. Вибух усієї маси може відбуватися від ударів, нагрівання, детонації і приводить до виникнення ударної хвилі. 1.2 – ВМ, що не вибухають масою. 1.3 – ВМ пожежонебезпечні, що не вибухають масою. 1.4 – 1.6 – ВМ, що не становлять значної небезпеки.

Клас 2 – гази стиснені, зріджені, розчинені під тиском у ємностях (цистернах, балонах, контейнерах). У таких ємностях створюється надлишковий тиск при підвищенні температури тиск може бути значно підвищеним і може призвести до розгерметизації або руйнування ємкості. До таких вантажів, що перевозяться у цистернах відносяться: хлор, пропан бутан, ефіри, етил хлорид.

Клас 3 – легкозаймисті рідини. Загальною властивістю вантажів 3-го класу є у разі їх витікання утворення над поверхнею розлитої речовини горючого середовища з пожежонебезпечною концентрацією парів: бензин, газовий конденсат, бутило цитат і т.д. 3.1 – відносяться ЛЗР з температурою спалаху менше 18оС у закритому тиглі. 3.2 – ЛЗР з температурою спалаху більше 18оС, але менше 23оС. 3.3 – ЛЗР більше 23оС, але менше 61оС.

Клас 4 - легкозаймисті тверді речовини. Це самозаймисті речовини, які виділяють займисті гази при взаємодії з водою. Взаємодія з водою може мати характер вибуху. 4.1 – відносяться тверді ЛЗР здатні загорятися від короткочасного до 30с впливу джерела загоряння з низькою енергією (сірниках, цигарках). 4.2 – пірофорні речовини, які швидко загоряються у повітрі, інші речовини і матеріали, які здатні спонтанно нагріватися до загоряння.

Клас 5 – органічні пероксиди (Н2О2) та речовини-окисники (ОР і ОП). Мають властивість при нагріванні розкладатися з утворенням кисню, що сприяє розвитку пожежі в умовах аварійної ситуації (пероксид водню, хлорне вапно).

Клас 6 – отруйні речовини. Різні речовини, що можуть викликати отруєння чи захворювання при потраплянні до організму чи на шкіру. Більшість вантажів цього класу є горючими речовинами і при горінні утворюють газоподібні токсичні речовини (фосген, оксиди азоту).

Клас 7 – радіоактивні матеріали (РМ).

Клас 8 – їдкі та корозійні речовини. Спричиняють ушкодження живих тканин.

Клас 9 – інші речовини (не віднесенні до попередніх класів).

Основні вимоги. Здійснити, у встановленому порядку, страхування на випадок настання негативних наслідків при перевезенні небезпечних вантажів зобов’язаний в/в. Порядок і правила проведення обов’язкового страхування відповідно всіх суб’єктів перевезень небезпечних вантажів затверджено постановою КабМіну №733 від 1.06.2002р. Це обов’язкове страхування відповідальності суб’єкта на випадок настання негативних наслідків при перевезенні небезпечних вантажів проводиться з метою забезпечення відшкодування шкоди, заподіяною життю та здоров’ю людей, навколишньому середовищу, майну фізичних та юридичних осіб.

Страхувальники – це суб’єкти перевезень небезпечних вантажів: в/, в/о та перевізник. Страхова сума – сума (внесена страховою компанією), в межах якої Страховик має у разі настання страхової ситуації здійснити страхову виплату Страхувальнику або за його дорученням потерпілій особі. Страхова сума залежить від класу небезпечності вантажу. Розподіляється страхова сума так: 50%-потерпілим людям, 30%-навколишньому середовищу, 20%-майну фіз. та юрид. осіб.