Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
328.19 Кб
Скачать

39. Моделі і форми ринкової організації ек

Раніше існував вільний ринок, тобто такий, який сам себе регулював. Регульована ринк. еко-ка – еко-ка, яка зазнає регулювання з боку держави. Умови кожної країни визначають: 1) оптимальне співвідношення між ринк. і позаринк. (держ.) регуляторами – держава вирішує, що регулюватиме вона, а що – ринок; 2) важелі й чинники позаринк. регулювання. Поняття «ринкова економіка» відображає загал. абстрактну модель господарювання в умовах товар. вироб-ва. Ця абстрактна модель виступає у двох формах – саморегульована та регул. ринк. еко-ка. Коли абстрактна модель накладається на певні економ. реалії, вона набуває конкретних форм. Конкретні форми залежать як від р-ня розвитку сус-ва в цілому, так і від специф. умов роз-ку кожної країни (економ., соц., істор., географ.). Моделі регульованої ринк. еко-ки: економ. лібералізм, держ. дирижизм, соц.-ринк. гос-во, корпоративний патерналізм, планово-ринкове госп-во.

40. Суть і наслідки конкуренції

Конкуренція - це форма економічних відносин між суб'єктами ринкового господарства, в яких виражається суперництво за найбільш вигідні умови виробництва, продажу й купівлі товару.

Суть конкуренції в тому, що вона, з одного боку, створює такі умови, за яких покупець на ринку має безліч можливостей для придбання товарів, а продавець - для їх реалізації. З іншого боку, в обміні беруть участь 2 сторони, кожна з яких ставить свій інтерес партнера. в результаті продавець і покупець при укладенні угоди повинні йти на взаємний компроміс при визначенні ціни, інакше угода не відбудеться, а кожен з них понесе збитки.

Наслідки. Позитивні:сприяння розвитку науково технічного прогресу; змушує економити ресурси; стримує ріст цін; веде до покращення якості продукції й обслуговування споживачів;вирівнює норму прибутковості і рівень з/п в усіх сферах ек.

негативні: створює умови для безробіття та банкрутства окремих підприємств; веде до диференціації доходів та несправедливого їх розподілу; сприяє виникненню економічних криз; веде до монополізації економіки.

41. Монополія. Наслідки монополізму

Монополія - це підприємство або група підприємств, що випускає значну частину продукції даної галузі, або декількох галузей і може диктувати ринку ціни.

Наслідки. Негативні: породжує тенденцію до гальмування НТП. Гальмуючи стимули використання досягнень НТП, монополія стримує інтенсифікацію економіки; зниження стійкості механізмів відтворення, може вести до розриву господарських зв'язків;

Позитивних наслідків не має.

42. Антимонопольні тенденції

Згідно із законодавством УКР. монопольним стає той у кого частка на ринку більше ніж 35%, 3 суб'єкти – більше 50%, 5 суб'єктів – більше 75%.

Ринок у межах якого для даного підприємства складаються дійсні відносини конкуренції монополії називають релевантним.

При визначенні величини релевантного ринку враховується таке:

  1. конкурентами підприємства, що виробляє певну продукцію є всі виробники певної продукції. при цьому беруться не тільки фактичні обсяги продажу але й потужності, які не використовуються та виробництво для власного споживання.

  2. З точки зору споживача замість даної продукції в ролі її замінника може використовуватись зовсім інша, тоді виробники цих різних видів продукції також знаходяться у відносинах конкуренції один до одного, тому що задовільняють одні і тіж потреби споживачів.

  3. Між підприємствами із близькою технологією також можуть виникати відносини конкуренції так як вони можуть змінювати свою спеціалізацію.