Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
328.19 Кб
Скачать

19. Заг форми ек життя людей.Натур і товарне ви-во

20. Еволюція товарного ви-ва

21. Порівняльна хар-ика простого та розвинутого тов. Ви-ва

22.Товар та його властивості.Двоїстий характер праці,втіленої в товар.

Товар-це продукт праці,призначений для продажу.Властивість товару задовольняти будь-яку потребу людини-споживна вартість.Товари поділяються на:

1.предмети споживання.

2.засоби виробництва.

3.послуги-це товари,які не можна зберігати про запас,не можна пощупати.

Здатність товару обмінюватися на інші товари-мінова вартість.Спільним,що дає можливість порівнювати товари в обмінні є людська праця.Праця,яка затрачена на виготовлення товарів створює другу властивість товару-вартість.

Двоїста природа товару(споживна вартість і вартість)породжена двоїстим характером праці виробника.Будь-який товаровиробник-людина певної професії,в певній професії створює споживний товар.Корисна діяльність людей у вигляді певних професій створює споживну вартість і називається конкретною працею.Затрати праці незалежно від професії мають назву абстрактна праця і створює таку властивість товару,як вартість.Історично першою категорією була конкретна вартість.

23.Величина вартості товару

Товар - це продукт, призначений для продажу. він повинен мати властивість за­довольняти певні потреби тих, хто його купує. Ця властивість товару задовольняти будь-яку потребу людини називається споживною вартістю. продукт, ставши товаром, повинен мати й другу властивість (перша « споживна вартість) -спроможність обмінюватися на інші товари, бо інакше не відбудеться акт його продажу-купівлі. Спільним, що дає можливість порівнювати товари вобміні є людська праця, затрати на виробництво. Праця, яка затрачена на виготовлення товару створює другу властивість товару- вартість.

Вартість вимірюється не інди­відуальним, а суспільно-необхідним робочим часом (СНРЧ). СНРЧ - це такий час, який є необхідним для виготовлення певної споживної вартості за наявних суспільно-нормальних умов виробництва та при середньому в даному суспільстві рівні вмілості й інтенсивності праці. В результаті того, що вартість товару визначається не індивідуальним, а снрч, у виробника є стимул витрачати менше праці на один. товару. вартість товару формується під впливом двох видів праці - минулої (затрати засобів виробництва) та живої (затрати робочої сили). Через застосування нової технології, знарядь праці тощо) затрати минулої праці збільшуються, а затрати живої робочої сили зменшуються, то продуктивність праці зростає. Причо­му, зменшення затрат живої робочої сили відбувається швидше, ніж збільшення затрат минулої праці. В результаті вартість одиниці продукції зменшується. Підвищення інтенсивності праці приводить до збільшення затрат живої праці на одиницю часу, при цьому затрати праці на одиницю продукції не змінюються. Отже, вартість не змінюється.

24.Вартість товару формується під впливом двох видів праці:

-минулої(затрати засобів виробництва).

-живої праці(затрати робочої сили).

Якщо внаслідок застосування нових знарядь праці,технологій,затрати минулої праці збільшуються,а затрати живої праці при цьому зменшуються,то це означає,що продуктивна сила праці зростає.При цьому зменшення затрат живої праці відбувається швидше ніж збільшення затрат минулої праці і в результаті вартість одиниці продукції зменшується.Інакше при збільшенні інтенсивності праці(напруженості)вартість одиниці продукції залишається незмінною.