Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
328.19 Кб
Скачать

11.Власність у системі виробничих відносин

Власність – сукупність виробничих відносин між людьми з приводу заволодіння ЗВ, які породжують право володіння, користування та розпорядження цими об’єктами і рез-тами їх функціонування.

Відносини власності є головними у виробничих відносинах. Власність визначає характер функціонування всієї системи виробничих відносин(Виробничі відносини – це відносини, які виникають між людьми в процесі сусп ви-ва). Тому що той, хто має власність у вигляді засобів праці у своїх інтересах їх використовує і у своїх інтересах ділить продукт праці.

Сусп ви-во - сукупність індивідуальних підприємств та їх взаємозв’язку, взаємодії, взаємозалежності.

Проте значення власності визначається не лише тим, що вона породжує право володіння, розпорядження і користування, - це її зміст у вузькому розумінні. В широкому плані значення власності полягає в створенні соц середовища в якому функціонує сусп ви-во. А конкретно вона визначає:

  1. Умови поєднання робітника з ЗВ;

  2. Відносини між людьми з приводу привласнення засобів і результатів ви-ва;

  3. Умови розпорядження й використання факторів ви-ва.

У всіх цих випадах люди опиняються в певних відносинах один до одного.

Виходячи з розглянутого можна зробити висновок, що власність, особливо на засоби виробництва, є основоположною економічною категорією. Саме вона визначає соц-ек структуру сус-ва, ек і пол становище класів, соц груп людей і взаємовідносини між ними, бо складає основу всіх вироб відносин сус-ва та визначає їхню суть. Власність – це ядро системи виробничих відносин, серцевина кожного сусп способу ви-ва, чим визначається її місце в системі виробничих відносин.

12.Ек.Зміст та еволюція власності

13. Сучасний стан відносин власн.В Україні

Україна на сучасному етапі

знаходиться в перехідному періоді від соціалізму до капіталізму. Тому основним змістом перехідного періоду від соціалізму до

капіталізму повинен бути процес перетворення суспільних форм

володіння, розпорядження й користування власністю в форми

приватні. А так як це здійснити не можна одномоментно - поста-

новою, указом або навіть прийняттям певного закону, то це означає,

що економічною основою перехідного періоду повинна бути

багатоукладна економіка, в якій одночасно співіснують різні форми

власності: суспільні, приватні, змішані. Це ж певною мірою

передбачає й сучасна ринкова економіка.

Капіталіст.шлях вимагає приват.власн:Україна стала перед необх.роздати держ власн. у приватні руки ( роздерж та приватиз). Тобто позбавити державу тих функцій які вона виконувала в економ. Існує 3 види приват: 1)продаж держ власності 2)передача підприємств у власн трудових колективів. 3)поділ держ власності між усіма її громадянами. Всі 3 шляхи знайшли відображення: 1)Викуп об'єктів малої приватизації (власн об. Стає тов.-во працівників цієї організ). 2)викуп держ майна згідно з альтернативним планом приватизац. (власн стає тов.-во покупців) 3)викуп держ майна переданого в оренду (власн стає орендар) 4)продаж акцій відкритих акціонерних товариств ( власн. Стають ті покупці,які запропонували найвищу ціну)