Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
328.19 Кб
Скачать

80. Види відтворення. Проблема реалізації суспільного продукту

Розрізняють два види відтворення: просте й розширене. Просте означає, що виробництво з року в рік повторюється в незмінних масштабах. Це може відбуватися за умов, коли вся створена додаткова вартість буде використовуватися на задоволення особистих потреб товаро­виробника.

Розширене відтворення передбачає, що виробництво з року в рік повторюється у зростаючих масштабах. Це можливо лише за умови, коли частина додаткової вартості буде використовуватися для нагромадження. Отже, розширене відтворення передбачає розподіл додаткової вартості на дві частини: частина відходить в особисте споживання (фонд споживання), а частина йде на додат­кове придбання засобів виробництва та робочої сиди (фонд нагро­мадження).

ФН використовується на додаткове придбання факторів вироб­ництва. 

Тільки розширене відтворення забезпечує постійне збільшення обсягів виробництва, а цим самим більш повне задоволення зрос­таючих потреб суспільства. Тому просте відтворення не є характе­рним для людського суспільства. Воно може бути лише як окремий епізод, а не як постійно діюча форма суспільного виробництва.

Для того, щоб виробництво повторювалось, необхідно виробле­ний продукт постійно реалізовувати, тобто доводити до споживача й тим самим давати новий поштовх для виробництва.  І тут вини­кає найсуттєвіше питання: чи може весь вироблений суспільством продукт бути реалізованим?

Коли розглядалося індивідуальне виробництво (на рівні підпри­ємства, фірми), проблема реалізації стояла на другому плані.  Але коли мова йде про суспільне виробництво, де ми маємо справу з сукупною пропозицією й сукупним попитом, проблема реалізації постає повною мірою. Саме від її вирішення залежить ритмічність суспільного відтворен­ня. Отже, проблема реалізації полягає в тому, щоб вироблений сус­пільний продукт - (результат річного функціонування національного виробництва) без перешкод міг реалізовуватись і тим створювати умови для подальшого продовження процесу виробництва. І не тільки в незмінних масштабах, а й забезпечуючи економічне зростання. А це означає, що відтворення - процес неоднорідний.

81. Моделі економічної рівноваги

1) (v+m) I > С II

Нова вартість створена в першому (І) підрозділі повинна за своєю величиною забезпечувати відшкодування копіталу у другому (ІІ) підрозділі.

2) (C+V+m) I > C I > C II

3) (V+m) I + (V+m) II > (C+V+m) II

Продукція ІІ підрозділу повинна по вартості і натурі забезпечувати особливості споживання найманих працівників і підприємців обох підрозділів

82. Структура сусп продукту та моделі його відтворення

83. Сутність та фактори зростання нац. доходу

84. Розподіл та перерозподіл нац. доходу

85.Фонд споживання національного доходу. Види доходів населення.

Споживання нац.доходу утворює так званий фонд споживання.У вартісній формі фонд споживання - це сума всіх доходів населення,які використовуються на придбання товарів народного споживання, послуг,духовних та соціальних благ,а також надходження в заклади й організації сфери нематеріального ви-цтва,що обслуговують населення.В натурально-речовій формі фонд споживання - це маса матеріальних,духовних та соціальних благ, призначених для споживання та обслуговування процесу споживання.Фонд споживання виконує певні функції:1)задоволення нормал. поточних потреб людей(без чого неможливе просте відтворення людства;2)задоволення зростаючих потреб людей у зв’язку з абсолютним приростом населення(інакше неможливе розширене відтворення людс.су-ства;3)задоволення потреб додаткової роб. сили, що надходить у ви-цтво у зв’язку з його розширенням(не лише особистих потреб у споживанні, а й обслуговування населення культурно-освітніми та учбово-науковими закладами,службами охорони здоров’я,управління).

Доходи за ха-ром надходжень поділяються на економічні та соціальні. Економ. доходами є такі доходи,які отримуються на основі права власності на певний фактор ви-цтва:робочу силу, засоби ви-цтва, землю,грошовий капітал,інтелект. Соціальними доходами називаються такі,які надходять від держави через сусп.фонди споживання,трансфертні платежі,незалежно від трудового внеску або участі у підприємн.діяльності .Розрізняють різні види доходів: грошові,натуральні,сукупні. Грошові-це доходи,які населення отримує у формі грошей.Сюди входить заробітна плата,підприємницькі доходи,грошові виплати з сусп. Фондів споживання(пенсії,стипендії,грошові допомоги),гонорари,грошові надходження на цінні папери,проценти по депозитах .Натуральні-це доходи від особистих господарств,які йдуть безпосередньо на споживання їх власників, а також натуральні виплати й надходження з громадських фондів і сусп. фондів споживання. Сукупні-це всі доходи, які населення отримує в грошовій і натуральній формах,а також,у вигляді пільг з сусп. фондів споживання(безкошт.освіта та охорона здоров’я,путівки до санаторіїв,будинків відпочинку,безкошт.утримання дітей в дошкільних закладах).Доходи поділяються також на номінальні та реальні.Номінальні-вся сума доходів у грошовій формі,одержаних з різних джерел. Реальні-це кількість мат.і духов. благ та послуг,які реально можна придбати на отримані грошові доходи.