Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
328.19 Кб
Скачать

77. Інфлювання й дефілювання внп. Ввп

Інфлювання - це збільшення показників ВНП для років, що передують року, прийнятому за базу. Такий перегляд рівнів номінального ВНП у бік підвищення грунтується на визнанні того, що ціни в добазовий період були нижчими, а тому показники номінального ВНП занижували реальний обсяг продукції цих років.

Дефлювання - це зменшення показників ВНП для років, що слідують за роком, прийнятим за базовий (якщо ціни в ці роки зростали) тому, що показники номінального ВНП завищують реальний обсяг продукції цих років.

Для порівняння номінального й реального ВНП використовується такий показник, як дефлятор ВНП.

Реальний ВНП

Дефлятор ВНП = —————————— х 100%

Номінальний ВНП

До показника ВНП входить чистий експорт( різниця між вартістю вивезених в країну товарів і вартість ввезених)

ВВП= ВНП - Чистий експорт

ВНП –ЧЕ=ВВП

ВНП –( -ЧЕ)=ВВП

ВВП включає продукцію та послуги, вироблені безпосередньо всередені країни з використанням тільки внутрішніх факторів виробництва.

ВВП – амортизація = Чистий національний продукт

ЧНП – Непрямі податки = Національний доход

78. Відтворення суспільного продукту

Відтворення - безперервне повторення виробництва.

Основою життя людського суспільства є матеріальне виробництво, бо в ньому створюються необхідні засоби існування людини. Проте одним актом виробництво не закінчується. Так само, як людство не може перестати споживати, воно не може перестати виробляти. Тому виробництво повинно безперервно повторюватись.

Для того, щоб виробництво повторювалось, необхідно вироблений продукт постійно реалізовувати, тобто доводити до споживача й тим самим давати новий поштовх для виробництва.

Проблема реалізації : вироблений суспільний продукт-(результат річного функціонування національного виробництва) без перешкод міг реалізовуватись і тим створювати умови для подальшого продовження процесу виробництва. І не тільки в незмінних масштабах, а й забезпечуючи економічне зростання. А це означає, що відтворення - процес неоднорідний.

Види відтворення

Просте

Розширене

Форми

Виробництво із року в рік повторюється в незмінних масшатах

Виробництво з року в рік повторюється у зростаючих масштабах

Умова

Вся створена додаткова вартість буде використовуватися на задоволення особистих потреб товаровиробника

Частина додаткової вартості буде використовуватися для нагромадження

Отже, розширене відтворення передбачає розподіл додаткової вартості на дві частини : частина відходить в особисте споживання (фонд споживання), а частина йде на додаткове придбання засобів виробництва та робочої сиди (фонд нагромадження).

79. Типи економічного зростання

Виокремлюють два основних типи економічного зростання: екстенсивний та інтенсивний. Екстенсивний тип економічного зростання забезпечується за рахунок кількісного збільшення обсягів функціонуючих факторів виробництва і практично при збереженні незмінними Їх попередніх техніко-технологічних параметрів. Інтенсивний тип економічного зростання характеризується розширенням виробництва на основі якісного поліпшення всіх його факторів, тобто раціональнішого використання всього виробничого потенціалу. Як відхилення від закономірного процесу економічного зростання в окремі періоди для ряду країн може мати (і має) місце регресивний тип розвитку, для якого характерне довготривале зниження обсягів суспільного виробництва.  Щодо основних типів економічного зростання, то на практиці вони не існують в абсолютних формах. У реальному житті вони проявляються або як переважно екстенсивний, або як переважно інтенсивний тип економічного зростання.