Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
328.19 Кб
Скачать

50. Підприємництво: суть, суб'єкти і форми

Підприємництво - це самостійна ініціатива, систематич на, на власний ризик діяльність, що здійснюється субєктами господарювання(п-цями) з метою досягнення ек та соц результатів та отримання прибутку. Можуть бути неприбуткові організації, ціна на їхні послуги = витратам. Люди працюють заради задоволення власних потреб. Види п-ств: - Виробниче підприємництво – в-во товарів та послуг; - Посередницьке підприємництво – п-ва, установи, які займають місце між виробником та споживачем; - Фінансове підприємництво – здійснюється купівля – продаж грошей, іноземної валюти, цінних паперів. - Страхове підприємництво – необхідність його існування з тими ризиками, які притамання ринковій економіці. Форми організації підприємництва: Одноосібне господарство - така форма організації, коли один власник приймає одноосібні рішення й несе особисту відповідаль­ність за всі справи. Партнерство - форма організації підприємництва, коли два або більше підприємців приймають рішення спільно й несуть солідарну відповідальність за всі справи. Корпорація - форма організації підприємництва на основі акці­онерної власності, в якій підприємець, як правило, відокремлений від власності, а його фінансова відповідальність обмежена.

51. Умови та принципи здійснення підпр. діяльності - Повинні бути умови, має існувати ринок з усіма його атрибутами. - Юридичні умови – надання однакових прав і ек. свобод всім суб’єктам ринку. - Психологічні умови – формування позитивної сусп.. думки щодо підприємництва. Підп. діяльність здійснюється за певними принципами:  вільний вибір видів діяльності,самостійний вибір постачальників, вільний найм працівників, залучення й використання матеріально-технічних, фінансо­вих, трудових, природних та інших видів ресурсів, вільне розпорядження прибутком, що залишається після внесення платежів, встановлених законодавством.

52.Проблема банкрутства підприємств

53. Кругооборот капіталу.Ф-ї форм капіталу

54.Поняття й час обороту К. Основний та оборотний

55. Механізм відтворення основного К.

56. Оборотні засоби підприємства та ефективність іх використання ????

Готова продукція разом з грошовими коштами підприємства, та кошти що знаходяться у незакінчених господарських розрахунках утворюють капітал обігу.

Оборотний капітал і капітал обігу утворюють оборотні засоби підприємства.

57. Час і швидкість обороту капіталу

Ефективність використання оборотних засобів характеризується швидкістю їх обороту(числом оборотів), та тривалістю обороту який вимірюється в днях. Час обороту капіталу складається із часу виробництва та обігу. Час виробництва складається з таких елементів :

1 робочій період – час протягом якого ПП знаходяться під впливом РС озброєної певними ЗП.

2 час дії сил природи на ПП.

3 час протягом якого ПП перебувають у формі виробничого запасу необхідного для пережкодного перебігу виробництва.

4 періодичні перерви в роботі з різних причин.

5 час обігу протягом якого капітал який перебуває у товарній чи грошовій формі у сфері обігу.

Час обігу включає:

1 час продажу товару.

2 час купівлі елементів капіталу.

3 час завершення виробництва у сфері обігу.