Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
328.19 Кб
Скачать

48. Норма і маса прибутку. Фактори що впливають на норму прибутку

Відношення додаткової вартості до змінного капіталу, виражене в процентах, називається нормою додаткової вартості. Якщо норму додаткової вартості позначити через т', то формула цього:

m’ = m/v*100

Норма додаткової вартості показує, в який пропорції розподіляється нова вартість (v+m) між підприємцем і найманим працівником, яку частину робочого дня робітник працює на себе (відробляючи заробітну плату) і яку на капіталіста (створюючи додаткову вартість).

Змінний капітал відтворюється необхідною працею впродовж необхідного робочого часу (НРЧ). Додаткова ж вартість створюється додатковою працею впродовж додаткового робочого часу (ДРЧ). Звідси зрозуміло, що відношення додаткової вартості до змінного капіталу = відношенню додаткової праці до необхідної праці:

m’ =( m/v)*(ДРЧ/НРЧ)

Норма додаткової вартості точно виражає ступінь експлуатації найманих працівників капіталістами.

Для того, щоб визначити масу додаткової вартості, виробленої не одним, а всіма робітниками даного підприємства (фірми, корпорації), необхідно норму додаткової вартості помножити не на вартість однієї робочої сили, а на всю величину змінного капіталу. Розрахунок робиться за формулою:

M = m/v*V, де М - маса додаткової вартості; m - додаткова вартість, створена за день одним робітником; v - змінний капітал, що витрачається щоденно на купівлю однієї робочої сили; V - загальна сума змінного капіталу.

Рівень підприємницької діяльності визначається не лише вмінням прибуткове вкласти капітал, але й вмінням підвищувати його прибутковість. А для цього необхідно знати фактори, від яких залежить ефективне (прибуткове) функціонування капіталу.

Одним з таких факторів є норма додаткової вартості або збільшення питомої ваги додаткового прибутку в новоствореній вартості.

Основними способами збільшення норми додаткової вартості є продовження робочого дня при незмінній заробітній платі, підвищення інтенсивності й продуктивної сили праці, пряме зниження заробітної плати.

Норма прибутку залежить також від швидкості обороту капіталу. Зростання норми прибутку за рахунок даного фактора відбувається через те, що збільшення швидкості обороту змінного капіталу веде до зростання річної маси додаткової вартості при однакових розмірах авансованого капіталу. Отже, за рівних інших умов норма прибутку прямо пропорційна числу оборотів капіталу за рік.

Кожен з названих факторів, що впливають на норму прибутку, розгортається в цілу систему способів і методів, знання яких і вміле їх використання дає можливість підприємцям значно підвищувати ефективність капіталу, який застосовується, і забезпечувати зростання своїх прибутків.

49. Підприємство як суб’єкт ринкової діяльності Підприємство - це первинна ланка сусп. поділу праці та основний суб'єкт ринкової ек. - Саме на підприємстві проходить процес в-ва матері благ (надання послуг). - П-во має закінчений цикл відтворення (випуск і реалізація) й покриває свої видатки своїми доходами.. - П-во є самостійним господарюючим суб'єктом з правами юр особи (має самостійний баланс, рахунки в банку, свою печатку й товарний знак). Види п-ств регламентує Господарський кодекс України .В залежності від обсягу: малі, середні, великі. З точки зору користування майном: первинні(користав основується на праві власності), орендні(корист основується правом тимчасового користування). За х-ром відповідальності: п-ва з обмеженою, повною, додатковою відповідальністю.