Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
328.19 Кб
Скачать

72.Специфіка підприємництва в аграрній сфері

В с/г оборот капіталу має свою специфіку. Вона полягає у:

  1. У джерелах формування капіталу: частина основного капіталу створюється у с/г минаючи сферу обігу. Тобто відновлюється безпосередньо в натуральній формі(формування стада власним молодняком, вирощування садів, виробництво кормів та насіння). А це означає, що у процесі відтворення певна кількість створеної продукції не набуває форми кінцевого продукту;

  2. Особливості в обороті капіталу (вони обумовлені сезонним характером виробництва та участю у процесі виробництва природно-біологічних факторів). Так, механічні знаряддя праці застосовуються в с/г відносно короткий час, у той же час високоефективне господарство вимагає наявності повного комплексу машин для того, щоб усі операції виконувалися своєчасно й високоякісно. Це, з одного боку, передбачає вищий ніж у промисловості, рівень капітало- й енергоозброєності праці, а з іншого, - уповільнення обороту капіталу порівняно з іншими галузями народного господарства.

Враховуючи, що оборот капіталу в аграрній сфері уповільнений, кредитування с/г виробництва повинно мати переважно довгостроковий характер. Специфіка полягає ще й в тому, що залежність від природно-кліматичних умов, а також необхідність підтримання високої забезпеченості виробництва засобами праці передбачає створення значних страхових і резервних фондів.

73. Суть, причини виникнення та види земельної ренти

З виникненням власності на землю виникає і відповідна їй форма доходу земельна рента. Земля обмежена простором і кордонами держав, а попит на с/г продукцію зростає. Це вимагає зосередження на землях всякої якості. Є землі кращої якості, а є і гіршої, також ще за місцем розташування. Це створює монополію на землю як на об*єкт господарювання, всі землі зайняті і той хто працює на землях гіршої родючості він також отримує прибуток. Так і складається ціна землі. Надлишок над середнім прибутком складе земельну ренту, яка називається диференціальною. Рента яка виникає в наслідок диференціації земельних ділянок за родючістю або місцем розташуванням має назву диференціальна рента 1. диференціальна рента утворюється шляхом штучного підвищення родючості землі в наслідок інтенсивного введення c/г виробництва. Послідовне вкладення капіталу в землю перетворює ділянки гіршої якості на ділянки з кращою якістю. Також є ще монопольна та абсолютна рента.

74. Диференціальна рента

Земельна рента за своєю суттю, як це було з'ясовано вище, є надлишковою додатковою вартістю. Основний засіб виробництва -земля - у просторі обмежена, з одного боку, наявними земельни­ми угіддями планети (більше їх створити неможливо), з іншого, кордонами держав. Водночас потреби в продукції сільського господарства постійно зростають. Це викликане такими постійно-діючими факторами, як зростання попиту на сільськогосподарську. Прибуток від реалізації продукції з середніх і кращих ділянок землі (як за родючістю, так і за місцем знахо­дження) буде більшим від середнього. Цей надлишок над серед­нім прибутком і складе земельну ренту, яка отримала назву диференціальної. Рента, яка виникає внаслідок дифере­нціації земельних ділянок за родючістю або за місцем розташування, називається диференціальною рентою І. Поряд з диференціальною рентою І за певних економічних умов утворюється й диференціальна рента II. Остання є однією з форм надлишкового додаткового продукту, який одержують внаслідок різної продуктивності затрат, що послідовно робляться на одній і тій самій ділянці землі, тобто внаслідок інтенсифікації землеробства. Отже, маємо справу з двома видами диференціальної ренти: рента І і рента II.