Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
328.19 Кб
Скачать

62.Форми торговельного підприємництва

63.Біржові угоди

64. Принципи біржової торгівлі

Хоча біржа є формою оптової торгівлі, ото¬тожнювати її з оптовим ринком інших небіржових товарів не можна. Біржова торгівля має свої, властиві лише їй принципи, а сама біржа, як організаційна форма оптової торгівлі, виконує специфічні функції:

1. Біржові товари - це, по-перше, товари масові, легкозаміню-вані, такі, які піддаються стандартизації. По-друге, це товари, які фізично відсутні на ринку. Така організація дає можливість укладати угоди з біржовим товаром без додаткової інформації про його технічні дані і візуального огляду.

2. На біржі, на відміну від вільного ринку, існує сувора органі¬зація. Порядок і умови біржових спорів чітко регламентовані. Дотримання учасниками біржі положень регламенту обов'язкове. Винні в порушенні регламенту підлягають штрафним санкціям аж до виключення з членів біржі.

3. На біржі застосовуються офіційно встановлені котировки. Котировка являє собою єдину ціну, яка встановлюється на біржі для кожного товару кожного біржового дня і визначається: а)за укладеними угодами; б)на основі ринкової кон'юнктури, співвід-ношення ціни покупців і продавців.

65. Капітал-функція і капітал-власність

Позичковий капітал є капітал-власність-це капітал, який приносить процент лише тому, що він є власністю. Промисловий й торговельний капітали виступають як капітали-функції. Якщо капітал власність приносить дохід в формі відсотка, то капітал функція - у формі підприємницького доходу, тобто частини прибутку на позичений капітал, яка залишається після сплати відсотків.

66.Позичковий капітал

Позичковий капітал - це певна сума вільних грошей, які надаються їх власником у тимчасове користування іншій особі (підприємцю) з метою отримання процента.

Позичковий капітал або капітал, що приносить проценти, як і торговельний, виник задовго до капіталізму, ще у рабовласниць¬кому суспільстві у вигляді лихварського капіталу. Він, як і купе¬цький капітал, відіграв. значну роль у руйнуванні феодалізму й становленні капіталізму. Проте в умовах сучасної ринкової системи позичковий капітал втратив свою самостійність й існує як відо¬кремлена частина промислового капіталу.

Позичковий капітал

Суть: це грошовий капітал , який надається власником у позичку з метою отримання прибутку у формі проценту.

Місце функціонування : сфера грошового обігу.

Роль: прискорює кругооборот і оборот промислового капіталу .

Функція : грошове обслуговування промислового капіталу .

Особливість : це капітал-власність на відміну від капіталу функції .

67. Позичковий процент. Ставка і норма проценту

68. Акціонерний капітал та акціонерні товариства

Акціонерне товариство-це підприємство, капітал якого утворюється за рахунок внесків його учасників шляхом придбання ними акцій.

Причини виникнення АТ:

-теоретична;

-диференціювати власні ризики і розкласти їх на інших;

-можливість отримати засновницький прибуток(*це різниця між курсовою вартістю і сумою дійсно вкладеної у підприємство).

Дивідент-це частина прибутку АТ, яка виплачується власникам акцій згідно з розмірами вкладеного капіталу.

Є публічні та приватні АТ. Публічні-акції продаються через фондову біржу та всім бажаючим. Приватні-акції не можуть виходити за межі підприємства і продаються лише працівникам.

Характерні риси АТ:

-статутний фонд АТ ділиться на певне число акцій рівної номінальної вартості;

-акції розміщуються між засновниками та учасниками;

-відповідає АТ за своїми зобов’язаннями лише майном товариства.

Акціонери ризикують в межах вартості належних їм акцій.

АТ можуть випускати акції та облігації(цінні папери).

Акціонерний капітал-це капітал, утворений через продаж акцій.