Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
328.19 Кб
Скачать

58. Витрати ви­робництва і собівартість

У процесі кругообороту й обороту капіталу ви­трати виробництва (С + V) відокремлюються від вартості (с + v + m) і починають функціонувати як автономна категорія. Це пояснюється в основному двома моментами. По-перше, тим, що підприємці для продовження процесу виробництва частину виручки за реалізовану продукцію, адекватну первісне авансованому капіталу, знову й знову повинні повертати у виробництво для відновлення спожитих факторів виробництва. По-друге, витрати виробництва сприймаються підприємцем як його внутрішня вартість, відшкодування якої за рахунок виручки від реалізованої продукції є неодмінною умовою його існування. Будь-яке падіння виручки нижче витрат, які підприємець робить на здійснення виробництва, веде до "проїдан­ня" авансованого капіталу, а якщо це продовжується систематично - загрожує банкрутством.

Відокремлюючись від вартості, витрати виробництва (затрати на знаряддя праці, сировину, матеріали, паливо, трудові і природні ресурси, енергію та ін. затрати на виробництво і реалізацію) набувають форми собівартості (вартість для себе). Отже, собівартість - це виражені в грошовій формі поточні затрати підпри­ємства на виробництво і реалізацію продукції.

59. Собівартість і прибуток

Відокремлюючись від вартості, витрати виробництва (затрати на знаряддя праці, сировину, матеріали, паливо, трудові і природні ресурси, енергію та ін. затрати на виробництво і реалізацію) набувають форми собівартості (вартість для себе). Отже, собівартість - це виражені в грошовій формі поточні затрати підпри­ємства на виробництво і реалізацію продукції. k= C+V

Маса вироблених підприємством матеріальних благ і послуг у грошовому виражені скрадає валовий продукт підприємства.

Сума грошей отримана за реалізовану продукцію має назву виручка.

Прибуток – чистий дохід.

Якщо від виручки відняти тільки матеріальні витрати (С) отримаємо валовий дохід підприємства (v+p). Валовий дохід – чистий продукт, нова створена вартітсь на пдприэмстві. Якщо від волового доходу відняти зарплату (V) отримаэмо прибуток (р)

Р= виручка – (c+v)

60. Торговельний капітал.

Торговельний капітал – э частиною промислового капіталу, яка відокремилася ы дыэ в сфері обігу.

Місце функціонування – сфера обігу.

Функція – перетворення товарного капіталу в грошовий .

Роль- скорочення часу обігу й прискорення оборот капіталу.

Сутність тоговельного капіталу полягає в тому, що він, по-перше, виступає як відокремлена частина промислового капіталу і, по-друге, він займається не просто реалізацією товарів, а перетворенням товарного капіталу в грошовий, Інакше кажучи, тоговельний капітал виконує функцію промисло­вого капіталу у сфера обігу. Торговельний капітал авансується особливою категорією підприємців - торгівцями й постійно перебуває у сфері обігу. Він виступає лише в двох формах - грошовій і товарній, а формулою його руху є: Г - Т - Г\ тобто купівля товарів і їх наступна реалізація.

61.Торговельний прибуток. Роль торговельного к. У підвищенні середньої норми прибутку