Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори боровцю.docx
Скачиваний:
102
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
347.81 Кб
Скачать

80. Друга Балканська війна та її геополітичні наслідки.

Питання про розподіл колишніх турецьких володінь викликало непримиримі суперечності в таборі пе¬реможців. Зокрема, Сербія, яка не отримала виходу до Адріатичного моря, зажадала компенсації в Македонії. Греція претендувала на зем¬лі в Південній Македонії та Західній Фракії. Щоб задовольнити вимо-ги Сербії та Греції, необхідно було б відібрати в Болгарії частину її за¬воювань. Через те, що добровільно Болгарія на це не погоджувалася, Греція та Сербія 1 червня 1913 р. підписали секретний союз, направ¬лений проти Болгарії. У подальшому до них приєдналася Румунія, яка також претендувала на територіальні "компенсації". Спроби уряду Ро¬сії примирити колишніх союзників і зберегти Балканський союз успі¬ху не мали. Болгарія не бажала йти на ніякі поступки. Австро-Угорщина та Німеччина, які прагнули розколоти антитурецький союз, підштовхували болгарського царя до збройного виступу проти вчорашніх союзників. У ніч на 3 червня 1913 р. болгарські вій¬ська раптово напали на сербські та грецькі позиції в Македонії. Роз-почалася друга Балканська війна. Тепер Болгарія воювала з її колиш¬німи союзниками: Сербією, Чорногорією, Грецією. 10 липня у війну вступила Румунія, війська якої, не зустрічаючи опору, прямували на Софію. Скрутним становищем болгар скористалася Туреччина, війсь¬ка якої зайняли частину болгарської території. 29 липня Болгарія була змушена капітулювати.

Друга Балканська війна закінчилася підписанням 10 серпня 1913 р. мирного договору в Бухаресті між Болгарією, з одного боку, і Грецією, Сербією, Румунією та Чорногорією - із другого. Мирний договір між Болгарією та Туреччиною був підписаний 29 вересня 1913 р. у Конс¬тантинополі. Умови мирних договорів були надзвичайно невигідними для Болгарії, вона втратила не лише більшу частину своїх завоювань у Македонії та Фракії, але й Південну Добруджу. За Константинопольським мирним договором Болгарія передала Туреччині Східну Фракію з Адріанополем. Сербія отримала західну й центральну частину Македо¬нії, Греція - її південну частину, включаючи Салоніки. Румунія отрима¬ла південну Добруджу та Сілістрію. Болгарія зберегла частину Західної Фракії без значних портів на Егейському морі. 14 листопада 1913 р. в Афінах був укладений мирний договір між Грецією та Туреччиною.

Балканські війни, хоч і звільнили слов'янські народи від османського гноблення, не принесли заспокоєння в цьому регіоні. На Балканах зав'язалися вузли гострих суперечностей: болгарсько-румунських через Південну Добруджу, болгарсько-сербських і болгарсько-грецьких через розмежування в Македонії. Туреччина не хотіла миритися із втратою де¬яких островів Егейського моря на користь Греції. Болгарська делегація в Бухаресті висловила протест проти умов миру та надію на їх перегляд.

На міжбалканське суперництво впливали суперечності між Троїстим союзом і Антантою. Австрійсько-німецький блок посилив свій вплив на Османську імперію та привернув на свій бік Болгарію. Антан¬та зберегла переважаючий вплив на Сербію, Грецію, Чорногорію та привернула на свій бік Румунію. Учасники Троїстого союзу - Австро- Угорщина й Італія - вели гостру боротьбу за переважаючий вплив у не¬залежній Албанії, що втягнуло цю країну у стан політичного хаосу. Балканські війни стали прологом Першої світової війни. Балкани перетворювалися в найбільш вибухонебезпечний район світу.