Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори боровцю.docx
Скачиваний:
102
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
347.81 Кб
Скачать

12. Суспільно-політичні течії та становлення політичних партій у Третій Французькій республіці в останній третині XIX - на початку XX ст.

У Франції досить впливовим був соціалістичний рух. У 1880 році соціалістами було створено Робітничу партію, яку очолили Жюль Гед і Поль Лафарг. Партія прийняла революційну програму, теретичну преамбулу якої склав К.Маркс. Невдовзі (1881) від неї відкололася група бланкістів, яка утворила власну організацію – Центральний революційний комітет, з 1898 р. Революційна соціалістична партія, на чолі з Е. Вайаном. Партія бланківістів дотримувалася змовницької тактики, спочатку ставила за мету підготовку повстання, однак поступово відійшла від такої тактики і зблизилася з Марксистами. У 1882 р. Робітнича партія розкололася на 2 частини. Одна з них на чолі з Ж. Гедом зберегла стару назву (т. зв. гедисти), а інша стала називатись «Союз соціалістичних робітників Франції» або «Федерація соціалістичних трудящих» (т. зв. посибілісти). Її лідери Поль Брусс і Бенуа Малон проповідували муніципальний соціалізм. У 1890 р. від посибілістів відкололася «Революційно-соціалістична робітнича партія» на чолі з Жаном Аллеманом (т. зв. аллеманісти). Вони обстоювали ідею прямої дії – стихійних масових виступів робітників.

Антиклерикальні заходи поміркованих республіканців у Франції зумовили формування католицьких угруповувань. Вони йшли в союз з монархістами.

У кінці 80-х р. зароджується націоналістичний рух. У повсякденну практику входить прославляння нац. величі, військової могутності країни, що переросло у реваншистські погляди стосовно Нім.

На початку XX ст. у франції виникла система політичних партій, відсутня у XIX ст. Першими організувалися соціалісти, які утворили в 1901 р. дві соціалістичні партії: французьку соціалістичну партію (ФСП) і Соціалістичну партію Франції (СПФ). Перша з них була помірковано-реформістською, до неї увійшли посибілісти і незалежні соціалісти. Друга, яку сформували гендисти і бланкісти, продовжувала дотримуватись революційної тактики. Аллеманісти зберегли свою самостійність. В 1905 р. сталося об’єднання обох партій ,коли утворилася Об’єднана соціалістична партія Франції або СФІО. Провідну роль у ній відігравала реформістська течія, а найавторитетнішим лідером став Жан Жорес.

У 1901 р. створили політичну партію радикали. Вона називалася «Республіканська партія радикалів і радикал-соціалістів». Партія мала поміркований реформістський характер. Її програма передбачала зміцнення та захист республіканських установ; проведення активної державної соціальної політики. На початку ХХ ст. партія радикалів перетворилася на найвпливовішу політичну партію Франції.

Прогресисти-дрейфусари були центристами. У кінці 1901 р. вони утворили партію під назвою Республікансько-демократичний альянс (Л.Барту, Р.Пуанкаре, Ж.Кайо, А.Рібо).

У 1903 р. свою партію утворили праві республіканці. Вона називалася Республіканська федерація (Ж.Мелін, Ш.Дюпюї, Ш.Бенуа). Партія виступала на захист традиційного укладу життя, критикувала антиклерикальне законодавство, проповідувала націоналізм і на початку ХХ ст. була найбільшою опозиційною партією Франції.