Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заповідна справа / Підручник Заповідник.doc
Скачиваний:
333
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
7.63 Mб
Скачать

8.7. Наукова діяльність

Правове поле. Відповідно до Закону України "Про природно-заповідний фонд України" науково-дослідна робота проводиться на територіях природних заповідників, біосферних заповідників, національ­них природних парків, ботанічних садів, дендрологічних парків, зооло­гічних парків та інших територіях та об'єктах природно-заповідного фо­нду. Наукові дослідження, спостереження за станом навколишнього природного середовища й інша діяльність біосферних заповідників здійснюються з урахуванням міжнародних програм. Цим законом ви­значено наукове забезпечення, основні завдання й об'єкти науки, її інституційні можливості, механізми координації дій та державного управління.

Основні напрями наукових досліджень визначені програмою "Заповідники", постановою Кабінету Міністрів України "Про вдосконалення державного управління заповідною справою в Україні" (1997 рік) та Законом України "Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки". Наукове забезпечення екологічної мережі визна­чено Законом України "Про екологічну мережу України" (2004 рік).

Зокрема, відповідно до програми "Заповідники" для вирішення актуальних і важливих наукових проблем було передбачено розшири­ти наукові дослідження установ Національної академії наук України у природних і біосферних заповідниках, національних природних парках та на інших територіях та об'єктах природно-заповідного фонду, поси­лити роль даного відомства у забезпеченні методичного керівництва всіма науковими дослідженнями на природно-заповідних територіях, у розробленні наукової програми, забезпеченні участі фахівців академії

357

у підвищенні кваліфікації наукових співробітників природних та біосфер-них заповідників, національних природних парків, ботанічних садів, дендрологічних, зоологічних парків, а також інших природоохоронних установ. Програма визнала важливим завданням розширення наукової діяльності ботанічних садів, дендрологічних та зоологічних парків. З метою розвитку наукових досліджень з проблем природно-заповідної справи, поліпшення їх координації, здійснення аналізу, оцінки та прог­нозу екологічного стану природно-заповідного фонду програмою "За­повідники" передбачалося створити науковий центр при Міністерстві охорони навколишнього природного середовища України, який мав активно співпрацювати з Національною академією наук України, Україн­ською академією аграрних наук, вищими навчальними закладами та іншими науковими центрами.

Правові норми організації наукової роботи детально розписані в По­ложенні про організацію наукових досліджень у заповідниках і наці­ональних природних парках України та Положенні про наукову дія­льність заповідників та національних природних парків України, які пройшли державну реєстрацію відповідно в 1998 і 2000 роках. У першому нормативно-правовому акті описується документація з науково-дослідної роботи, висуваються вимоги до організації наукових досліджень, кла­сифікуються наукові фонди, визначається порядок управління науко­вою діяльністю. У другому документі описується організація діяльності наукових відділів, визначається статус учених та науково-технічних рад, наукових кураторів, порядок взаємодії заповідників і національних природних парків України зі сторонніми науковими організаціями та спеціалістами з питань проведення науково-дослідних робіт на природ­но-заповідних територіях. Цим положенням затверджений перелік нау­кових кураторів заповідників і національних природних парків України.