Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга по анатомиии.doc
Скачиваний:
900
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.93 Mб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. Визначте взаємозв‘язок будови і функцій вестибулярного апарату.

  2. Визначте взаємозв‘язок будови і функцій смакового аналізатора.

  3. Визначте взаємозв‘язок будови і функцій нюхового аналізатора.

  4. Охарактеризуйте особливості та біологічне значення шкірної чутливості.

  5. Як анатомічно і функціонально взаємопов‘язані між собою сенсорні системи рівноваги та м‘язової чутливості?

  6. Встановіть біологічне значення болю.

І сторична довідка

  • Голковколювання як метод лікування зародився у ХІV ст. до н.е. у Китаї. Впливаючи на певні зони шкіри, можна лікувати той чи інший орган.

Важливо знати, що...

  • Запалення і почуття болю спричиняють простагландини - регуляторні речовини, які синтезуються із жирних кислот в клітинах організму людини. Вони впливають на центр терморегуляції, який знаходиться в головному мозку. Підвищення температури тіла пов‘язане з посиленням синтезу простагландинів. Аспірин гальмує синтез простагландинів і тим самим знижує температуру, зменшує запалення й біль.

  • Певні ділянки шкіри стають болючими при захворюванні деяких внутрішніх органів. Їх називають зонами Захар‘їна-Герда. Наприклад, біль під правою лопаткою може свідчити про запалення жовчного міхура, а в разі інфаркту міокарда може боліти ліва рука.

  • Тютюн, алкоголь та наркотики призводять до загибелі нюхових рецепторних клітин, зниження чутливості нюхового нерва та нюхових центрів.

Цікаво знати, що:

  • Коли людина голодна, їй майже усе здається смачним. І навпаки, варто їй добре наїстися, як найкращі страви втрачають свою привабливість. Це відбувається тому, що діяльність смакових рецепторів залежить від стану органів травлення. У голодної людини смакові рецептори під час вживання їжі збуджуються, бо до них через центр голоду, що у гіпоталамусі, з шлунка надходять збуджувальні імпульси. Але варто людині вгамувати голод, як одразу за сигналами від "ситого" шлунка через центр насичення гіпоталамуса смакові рецептори різко знижують свою активність.

  • Чутливість теплових рецепторів значно слабша, ніж холодових. Тому ми можемо пити гарячий чай, хоча склянку з ним тримати у руці майже неможливо.

Література

1. Кирпиченко А.А. и др. Нервные и психические болезни (с основами ухода за больными): Учеб. пособие /А.А.Кирпиченко, А.А.Гурленя, А.А.Пашков. — Мн.: Выс.шк., 1997. — С. 231-233.

2. Максимова Н.Ю., Мілютіна К.Л., Піскун В.М. Основи дитячої патопсихології: Навч. посібник.- К.: Перун, 1996.- 464 с.

3. Медико-біологічні основи валеології. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів /Під ред. П.Д.Плахтія. — Кам'янець-Подільський: Кам'янець-Подільський державний педагогічний університет, 2000. — С. 112-123.

4. Основи психології: Підручник / За загал. ред. О.В. Киричука, В.А. Роменця. - К.: Либідь, 1995. - 632 с.

5. Подоляк-Шумило Н.Г., Познанський С.С. Шкільна гігієна. Навч. посібник для пед. ін-тов. —К.: Вища школа, 1981. — С. 140-155.

6. Присяжнюк М.С. Людина та її здоров‘я: Пробн. навч. посібник. - К.: Фенікс, 1998. - С.72-78.

7. Старушенко Л.І. Клінічна анатомія і фізіологія людини: Навч. посібн. - К.: УСМП, 2001. - С.237-238.

8. Хрипкова А.Г., Колесов Д.В. Гигиена и здоровье школьника. — М.: Просвещение, 1988. — С. 136-138.