Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга по анатомиии.doc
Скачиваний:
900
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.93 Mб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. Визначте взаємозв‘язок будови і функцій шлунка.

  2. Охарактеризуйте процес травлення в шлунку.

  3. Визначте взаємозв‘язок будови і функцій кишечнику (тонкого / товстого).

  4. Охарактеризуйте процес травлення в кишечнику.

  5. Поясніть біологічне значення жовчі у процесах травлення.

  6. Дайте характеристику інфекційним захворюванням органів травної системи. У чому полягає їх профілактика?

  7. Охарактеризуйте хвороби органів травлення та їх причини.

  8. Назвіть причини харчових отруєнь. Яка перша допомога при них?

  9. Чому у багатьох народів існують правила поведінки під час прийому їжі? Обґрунтуйте свою думку з точки зору фізіології процесу травлення.

  10. Дайте практичні рекомендації щодо нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту. Чи дотримуєтеся їх ви у повсякденному житті?

З історії науки

  • З численних учнів Сільвія Реньє де Графа (1641-1673) багато працював над вивченням анатомії і фізіології підшлункової залози. Він першим застосував методику накладання хронічної слинової та підшлункової фістул для вивчення хімізму травлення і дії підшлункового соку.

  • У вивченні захворювань травної системи видатна роль належить професорові Берлінського університету Ісмасу Боасу (1858-1938). Він виділив у окрему спеціальність захворювання травного каналу, а також розробив разом з К.Евальдом методику дослідження секреції шлунка. В дальшому в розробленні діагностики і лікування захворювань травної системи велика роль належить вітчизняним ученим, роботи яких ґрунтувалися на епохальних працях І.П. Павлова з фізіології, зокрема фізіології травлення.

Важливо знати, що...

  • У людей, які курять, отруйні речовини тютюнового диму знижують шлункову секрецію, призводять до запальних хвороб шлунка, виникнення печії, болю у шлунку.

  • Вживання спиртних напоїв може призвести до подразнення шлунка та запалення його слизової оболонки. Це сприяє розвиткові гастриту, виразки, раку шлунка та інших хвороб.

  • У тих, хто курить або зловживає алкоголем і наркотиками, зникає апетит. Порушення або зникнення апетиту може бути проявом якогось захворювання, тож у такому випадку слід обов‘язково звернутися до лікаря.

  • Блювання - це захисний рефлекторний (безумовний, коли отрута подразнює стінку шлунка, або умовний - через неприємний запах чи вигляд чогось неприємного) акт, спрямований на викидання вмісту із порожнини шлунка завдяки антиперистальтиці. Центр блювального рефлексу міститься у довгастому мозку.

  • Гикавка - це судоми м‘язів діафрагми. Часто вона настає безпричинно або може бути наслідком подразнення м‘язів діафрагми переповненим шлунком чи як наслідок якоїсь хвороби, наприклад, жовчнокам‘яної. У разі виникнення гикавки слід зробити глибокий вдих і затримати дихання, повільно випити кілька ковтків води. Якщо гикавка виникає часто, слід обов‘язково звернутися до лікаря.

  • Печія - це відчуття печіння у нижній частині стравоходу. Воно спричинене його подразненням кислим вмістом шлунка і завжди свідчить про захворювання. Коли виникла печія, слід обов‘язково звернутися до лікаря.