Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга по анатомиии.doc
Скачиваний:
900
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.93 Mб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. Обґрунтуйте біологічне значення вітамінів для життєдіяльності організму людини.

  2. Що є джерелом вітамінів для організму людини?

  3. Охарактеризуйте хворобливі стани, що виникають за нестачі вітамінів в організмі людини.

  4. Охарактеризуйте хворобливі стани, що виникають за надмірної кількості вітамінів в організмі людини.

  5. Поясніть біологічне значення раціонального харчування.

  6. Обґрунтуйте основні гігієнічні вимоги до організації харчування дітей шкільного віку.

  7. У чому проявляється негативний вплив тютюнокуріння і вживання алкоголю на органи травлення?

З історії науки

  • П

    ро вітаміни стало відомо лише у 1880 р., коли російський лікар М.І. Лунін виявив у харчових продуктах невідомі чинники, конче потрібні для життя людини. Наприклад, білі миші, що одержували незбиране молоко, добре росли і були здоровими, але гинули, коли їх годували сумішшю з основних складових цього молока: білком - казеїном, жиром, молочним цукром, мінеральними солями та водою.

Тобто вони не одержували якихось речовин, без яких їхній організм не міг повноцінно існувати. У 1912 р. польський учений Казимир Функ визначив хімічний склад цих речовин і назвав їх вітамінами.

  • Раніше вважали, що такі захворювання як скорбут (цинга), рахіт, пелагра, бері-бері мають інфекційний характер, і вчені особливу увагу приділяли виявленню мікробних збудників цих хвороб. Лише 1912 року вчений Казимир Функ на підставі своїх дослідів та аналізу експериментальних і клінічних спостережень інших авторів дійшов висновку, що причиною цих захворювань є харчування неповноцінними продуктами, в яких не вистачає речовин, названих ним вітамінами.

  • Про значення раціонального харчування для здоров‘я писав іще у ХІ ст. видатний лікар Сходу Ібн-Сіна (Авіценна).

Важливо знати, що...

  • Потреба організму у вітамінах зростає під час усіх захворювань, важкої фізичної й розумової праці, вагітності, в умовах підвищеної радіоактивності.

  • Хоча б один раз на день слід їсти рідку гарячу страву (суп, борщ). Сухоїдіння - дуже шкідливе.

  • Дієта - це раціон і режим харчування хворої людини за спеціально підібраною системою. Наприклад, при захворюваннях печінки та жовчовивідних шляхів радять вживати знежирену їжу; разом з тим дієта передбачає збільшену кількість овочів і фруктів, що сприяють кращому виробленню та виділенню жовчі.

  • Вегетаріанство - система харчування, за якої людина повністю або майже повністю уникає вживання продуктів тваринного походження. Овочі та фрукти - цінне джерело вітамінів, органічних кислот та мінеральних солей. Крім того, овочі та фрукти багаті на так звані баластні речовини (клітковина, харчові волокна), які поліпшують перистальтику (запобігають запорам, самоотруєнню організму), виводять з організму зайвий холестерин (профілактика атеросклерозу). Однак фізіологи і лікарі вважають тваринну їжу джерелом повноцінних, легко засвоюваних білків. Білки, що містяться у більшості необроблених рослинних продуктів, важко піддаються дії травних ферментів, а тому гірше засвоюються, а багато з них (наприклад, білки пшениці, рису, інших злакових) у необробленому вигляді майже не засвоюються. Сучасна наука про харчування стверджує, що харчування людини повинно бути мішаним.