Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методические рекоммендации к курсовому.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
2.69 Mб
Скачать

2.5 Заходи з охорони праці і промислової екології

В цьому розділі вказуються заходи з санітарії та гігієни, техніки безпеки, протипожежної та екологічної безпеки, які передбачені при проектуванні підприємства.

Спочатку вказуються наявність побутових приміщень для працівників та їх склад.

Описується освітлення виробничих приміщень (природне, штучне), з характеристикою прийнятих світильників. Вказується система вентиляція виробничих приміщень (природна, штучна, загальнообмінна, місцева, приточна, витяжна). При цьому вказуються ділянки, на яких встановлюється місцева вентиляція і її вид.

З техніки безпеки дається характеристика виконання норм розміщення обладнання, площадок сходів та їх огорожі, огорожі рухомих деталей обладнання. Вказується наявність сигналізації та інших заходів, які попереджують переповнення ємкостей сировиною та напівфабрикатами, системи блокування обладнання технологічній ліній.

З електробезпеки дається характеристика заземлення обладнання, електроблокування огорожі та окремих деталей обладнання (з вказівкою конкретних видів обладнання).

Для обладнання, в якому спалюється природний газ (печі, сушарки тощо), дається характеристика системи захисту від вибуху.

Вказуються заходи, які попереджають виникнення пожежі і засоби для гасіння пожежі (пожежний водопровід з гідрантами, місце знаходження пожежних щитків та їх матеріальне забезпечення).

З екологічної безпеки вказуються заходи по попередженню попадання в навколишнє середовище шкідливих газів і пилу, по очистці стічних вод, по вивезенню з підприємства відходів і сміття. Наводяться екологічні вимоги до сировини і готової продукції.

2.6 Список використаних джерел і літератури

В кінці пояснювальної записки приводиться список літератури, яка використовувалась при виконанні курсового проекту.

Література пишеться в послідовності алфавіту, мовою, на якій вона написана. Вказується прізвище та ініціали автора, назва літератури, місто і назва видавництва, рік видання і кількість аркушів.

2.7 Технологічна схема

Технологічна схема виконується в апаратурному оформленні на одному аркуші паперу формату А1. Вона повинна показати технологічний процес в послідовності виконання операцій виробництва, починаючи від приймання і зберігання сировини і закінчуючи укладанням, пакуванням та зберіганням готової продукції. Хід технологічного процесу зображується зліва на право і зверху вниз. Приводиться схема одержання стислого повітря, гарячої води і пари.

Обладнання на схемі зображується без масштабу, але витримуються пропорції розмірів обладнання, у фронтальній проекції і розміщається на поверхах відповідно розміщенню його на підприємстві.

Потоки продуктів зображуються лініями з цифрами. Цифри ставляться на кожній ділянці потоку продуктів не ближче 50 мм між ними. В кінці лінії (при вході в обладнання) ставиться стрілка, яка вказує напрям руху продукту.

На схемі проставляються позиції обладнання. Вони розміщаються групами зліва направо і зверху вниз. Виносна лінія від обладнання проводиться вниз.

По ходу технологічного процесу проставляються місця контролю технологічних параметрів. При цьому від обладнання проводиться вверх виносна лінія з колом діаметром 8-10 мм і в ньому проставляється умовне позначення параметру, який контролюється.

Рекомендується наступні позначення:

  • ОП – органолептичні показники;

  • t – температура;

  • T – тривалість;

  • W – вологість продукту;

  • φ – відносна вологість повітря;

  • К – кислотність;

  • С – концентрація;

  • М – маса;

  • Мд – масова частка металодомішок.

В нижній лівій частині аркуша у вигляді таблиці проводиться умовні позначення продуктів і параметрів, які контролюються.

В нижній правій частині аркуша зображується штамп (основний надпис).