Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lecsii_1_1_1.doc
Скачиваний:
340
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
7.2 Mб
Скачать

Приклад 7.

Обчислити границі, використовуючи нескінченно малі функції:

а) б)в)г)

Розв’язання.

а) .

Скористаємось наслідком з теореми 2.10.: :;

б) .

Аналогічно попередньому: , а знаменник розкладемо на множники, оскільки прих→3 він перетворюється на нуль.

;

в) .

Аналогічно попередньому: , тому перетворюємо вираз: , тоді:

;

г) .

За теоремою 2.11 при х→х0 маємо: , тому

.

Тема 3. Неперервність функції.

1. Односторонні границі функції.

2. Означення неперервності функції в точці і на проміжку.

3. Арифметичні дії над неперервними функціями.

4. Одностороння неперервність. Точки розриву та їх класифікація.

5. Властивості функцій, неперервних на відрізку.

1. Односторонні границі функції.

Означення 3.1. Нехай функція y=f(x) визначена на півінтервалі , крім, можливо, самої точких0. Число А називають границею функції в точці х0 зліва (або лівосторонньою границею), якщо для-будь якої послідовності ічислові послідовності (f(xn)) мають своєю границею число А. Позначення: .

Означення 3.2. Нехай функція y=f(x) визначена на піввідрізку , крім, можливо, самої точки. ЧислоВ називають границею функції f(x) в точці х0 справа (або правосторонньою границею), якщо для будь-якої послідовності ічислові послідовності значень функції(f(xn)) мають своєю границею число В.Позначення:

Теорема 3.1.(необхідна й достатня умова існування границі функції в точці). Для того, щоб функція y=f(x) мала границю в т. x0, яка дорівнює числу А, необхідно й достатньо, щоб в цій точці існували обидві односторонні границі, які б дорівнювали числу А, тобто

Приклад 1.

Дослідити функцію на неперервність: .

Розв’язання.

Область визначення даної функції складається з двох частин: коли аргументами є від'ємні числа плюс число нуль (тоді значення функції знаходяться з умовиf(x)=х2) і додатні числа (тоді значення функції знаходяться з умови f(x)=2х-1).Отже, в точці х=0 область визначення поділяється на дві частини. Вияснимо поведінку функції в цій точці. Для цього обчислимо її границю в точці 0. Виберемо послідовність п) тих х, які прямують до нуля, залишаючись меншими за нуль або рівними йому, тобто , і знайдемо лівосторонню границю функції . Далі розглянемо послідовність(х’п) тих х, які прямують до нуля, залишаючись більшими за нуль , і знайдемо правосторонню границю функції:. Оскільки функція в точціх=0 має різні односторонні границі, то згідно з теоремою 3.1. вона не має

границі в цій точці. Як бачимо з рисунка 6 графік

даної функції розривається в точці х=0.

Зауваження. На малюнку стрілка вказує на те, що

точка осі Оу не входить до графіка даної функції.

Це пов'язано з тим, що за умовою в цій частині

області визначення змінна х строго більше за нуль.

2. Означення неперервності функції в точці і на проміжку.

Існує декілька означень неперервної функції. Нехай функція y=f(x) визначена в околі точки х0.

Означення 3.3. Функція y=f(x) називається неперервною в точці х0, якщо її границя в точці х0 дорівнює значенню функції в цій точці:

Із означення слідує що для того, щоб функція була неперервною в точці х0, необхідно, щоб виконувалися такі умови:

1) функція в точціє визначеною;

2) границя функції в точці х0 існує;

3) значення функції в точціобов’язково дорівнює границі функції в цій точці.

Слід відмітити, що якщо значення функції в точці х0, в якій вона неперервна, відмінне від нуля, то значення функції f(x) в деякому околі точки х0 має той самий знак, що й f(x0). Дійсно, внаслідок неперевності існує окіл точки х0, в якій значення f(x) настільки мало відрізняються від своєї границі, тобто від f(x0), що вони залишаються додатніми, якщо f(x0)>0, і залишаються від’ємними, якщо f(x0)<0 .

Означення 3.4. Функція називаєтьсянеперервною в точці х0, якщо приріст функції в даній точці прагне до нуля при умові, що до нуля прагне приріст аргументу, тобто якщо нескінченно маленькому приросту аргумента відповідає нескінченно малий приріст функції: , деΔf(x0)= f(х0+Δх)-f(х0) - приріст функції; - приріст аргументу.

Означення 3.5. Функція називаєтьсянеперервною на інтервалі , якщо вона неперервна в кожній точці цього інтервалу.

Наприклад. Нехай задано сталу функцію y=f(x)=С. Виберемо довільну точку з множини дійсних чисел та надамо їй приростуі знайдемо приріст функції:,. Тоді. За означенням ця функція неперервна в т.. Оскільки— довільна точка, то стала функція неперервна на множині всіх дійсних чисел.

Геометрично неперервність функції в замкненому інтервалі означає, що графік цієї функції є суцільною лінією без розривів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]