Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lecsii_1_1_1.doc
Скачиваний:
340
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
7.2 Mб
Скачать

2. Означення похідної. Спосіб знаходження похідної. Геометричний та механічний зміст похідної. Рівняння дотичної та нормалі до плоскої кривої.

Нехай задано функцію . Точка. Надамо точціх0 приросту х так, щоб точка . Знайдемо приріст функції в точціх0: .

Означення 1.1. Якщо існує скінчена границя при х що прямує до 0, відношення приросту функції до приросту аргументу, то її називаютьпохідною функції f(x) в точці х0.

Похідна функції в точціх0 позначається одним із таких символів:

; |;|;

Таким чином, за означенням (1.3)

Якщо розглядати похідну функцію в конкретній точці х0, то отримаємо число; якщо розглянути похідну функцію в кожній точці відрізка [a;b], то отримаємо функцію, яку позначатимемо .

Правило знаходження похідної за означенням.

  1. Розглядаємо точку х0 і надаємо їй довільного приросту .

  2. Шукаємо приріст функції в т. х0: .

  3. Шукаємо відношення приросту функції до приросту аргументу:

  4. Обчислюємо границю і якщо вона існує, то вона є похідною функції в даній точці:

ПРИКЛАД 3.

Знайти за означенням похідну функції:

а) в точціх0 = 1, б) в точціх0 = 0.

Розв’язання.

а) в точціх0 = 1

1.

2.

3.

4.

б) в точціх0 = 0.

1.

2.

3.

4. Таким чином, не існує , а тому функціяв т.х = 0 похідної немає.

Із формул (1.1) і (1.3) слідує, що величина миттєвої швидкості – це похідна від пройденого шляху за часом t: v=. В цьому полягає фізичний або механічний зміст похідної. У загальному випадку, яку б залежність не відображала функція ,можна розглядати якмиттєву швидкість зміни функції.

Із формул (1.2) і (1.3) слідує, що кутовий коефіцієнт дотичної до кривої в точціМ0(х0;y0) – це похідна в цій точці:k=tgσ=. У цьому полягаєгеометричний зміст похідної.

Знайдемо рівняння дотичної. Оскільки відомий кутовий коефіцієнт дотичної і точка М0(х0;y0), через яку проходить дотична, то маємо: y-y0=(x-x0). Знайдене рівняння називають рівнянням дотичної до кривої в точці М0(х0;y0). Якщо ж функція в точці М0 має нескінченну похідну, то це означає, що дотична в цій точці паралельна осі Оу, а її рівняння таке: х=х0.

Нормаллю до кривої називається пряма, яка проходить через точку дотику перпендикулярно до дотичної. Кутові коефіцієнти дотичної і нормалі пов’язані умовою: kдот·kнорм=-1. Тоді kнорм=,тобто kнорм=.Рівняння нормалі до кривої в точціМ0(х0;y0) має вигляд: у-у0=(х-х0).

Приклад 4.

Скласти рівняння дотичної і нормалі до кривої у=2х2+1 у точці М0(1;3).

Розв’язання.

Знайдемо похідну функції і обчислимо її значення для х=1. у'=4х, звідки у'(1)=4. Рівняння дотичної: у-3 = 4(х-1) у= 4х-1. Рівняння нормалі: у-3=у =.

3. Диференційовні функції. Зв’язок неперервності з диференційовністю

Означення 1.2. Якщо функція має похідну в т.х0, то кажуть, що функція диференційовна в цій точці.

Якщо функція диференційовна в кожній точці [a;b], то кажуть, що вона диференційовна на відрізку [a;b].

Приклад 5.

Довести,що функція f(x)=x2+6 диференційовна на R.

Розв’язання.

Виберемо довільну точку х0 R і доведемо існування похідної заданої функції в цій точці. Знайдемо приріст функції:

f(x0)=(x0+x)2+6-x02-6=x02+2x0x+x2-x02-6=2x0x+x2=x(2x0++∆x). Обчислимо границю Таким чином, в точціх0 існує похідна, а, отже, функція диференційована в цій точці. Оскільки точка х0 довільна точка, то функція диференційовна на R.

Теорема 1.1. (про зв’язок неперервності з диференційовністю). Якщо функція y = f(x) диференційовна в т. х0, то вона неперервна в цій точці.

Доведення. Нехай функція y = f(x) диференційовна в точці Тоді існує. Приріст можемо записати так:. Тоді. За означенням неперервної функції в точці маємо, що функціяв т.х0 – неперервна.

Зауваження. Із неперервності функції в точці, взагалі кажучи, не випливає її диференційовність. Наприклад, функція в т.х0 – неперервна, але вона і цій точці не є диференційовною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]