Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lecsii_1_1_1.doc
Скачиваний:
340
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
7.2 Mб
Скачать

3. Границя числової послідовності.

Розглянемо числову послідовність і обчислимо її перших п’ять членів:

. Зобразимо їх на координатній прямій (рис.1).

Як бачимо, із збільшенням номера члена послідовності, самі члени послідовності все більше і більше наближаються до числа 1. Оскільки відстанню між числами є не що інше, як модуль їх різниці, то для даної послідовності можна стверджувати, що |yn-1|<|yn-1 --1|. Зрозуміло, що при зростанні числа п члени заданої послідовності будуть дедалі менше відрізнятися від числа 1. Наприклад 100й член послідовності (тобто п=100): , а 1000й - . Як бачимо із зростанням числап можна підібрати якесь досить мале число ε>0 (епсілон), таке що |yn-1|<ε, починаючи з певного номера члена послідовності. Наприклад, для ε=0,2 таким членом буде у5 (N=5), оскільки |y5 -1|=|-1|<0,2; а для ε=0, 011 таким членом буде у100 (N=100).

В цьому випадку кажуть, що число 1 є границею заданої числової послідовності при п що прагне до нескінченності .

Означення 1.6. Число А називають границею числової послідовності уп, якщо для будь-якого ε > 0 (епсілон) існує номер члена послідовності N(ε) (ен велике від епсілон), що для всіх п > N(ε) виконується нерівність . Позначення:. Читають: границя числової послідовностіуп при п, що прагне до нескінченності, дорівнює А.

У нашому випадку .

Якщо числова послідовність уп має границю, то вона називається збіжною. Якщо числова послідовність границі не має, то вона називається розбіжною.

Приклад 1

Обчислити границю послідовності .

Розв´язання

Запишемо кілька її членів: Як бачимо, члени цієї послідовності прямують до 1. Перевіримо наше припущення. За означенням границі, якщо ми знайдемо таке числоN, що для всіх п > N(ε) буде виконуватися: |yп -1|=|-1|< ε, то А=1 – границя (уп). Маємо: ,,,. Тобто існує таке числоN. Наприклад, при ε=0,01 , тобто починаючи із 100го члена послідовності, відстані між ними і числом 1 буде менше 0,01.

Тому .

Приклад 2

Довести, що .

Розв´язання

За означенням границі це означає, що існує таке N(ε), що для всіх п>N(ε) виконується нерівність . Тоді:,,. Отже при, границею заданою послідовності є число 2.

4. Нескінченно малі числові послідовності

Означення 1.7. Послідовність уп=f(n) n=1, 2,.. називається нескінченно малою, якщо . Тобто, іншими словами, послідовність єнескінченно малою, якщо члени її послідовності із зростанням п, починаючи з деякого номера, прямують до нуля.

Наприклад: є нескінченно малими.

Оскільки за означенням границі числової послідовності має виконуватися нерівність: , то можна дати ще таке означення нескінченно малої числової послідовності.

Означення 1.7'. Числова послідовність (уп) називається нескінченно малою, якщо для будь-якого додатного числа ε існує натуральне число N(ε) таке, що для всіх п > N(ε) виконується

Слід зауважити, що деякі члени нескінченно малої числової послідовності можуть бути досить великими числами, але, починаючи вже з деякого номера, їх члени прямують до нуля.

Позначають нескінченно малі числові послідовності (αп), (βп), (γп) ...

Теорема 1.1. Якщо , то послідовність (αп)=(уп) є нескінченно малою.

Доведення. За означенням границі для будь-якого додатного числа ε існує натуральне число N(ε) таке, що для всіх п > N(ε) виконується , тобто, а отже, (αп) – нескінченно мала послідовність за означенням. Що й потрібно було довести.

Теорема 1.2. Якщо різниця між уп і числом А є нескінченно малою послідовністю, то А є границею послідовності (уп).

Доведення. Позначимо αп=уп-А, де (αп) - нескінченно мала послідовність за умовою теореми. Тоді за означенням для будь-якого додатного числа ε існує натуральне число N таке, що для всіх п > N(ε) виконується ,або. Тоді за означенням границі. Що й потрібно було довести.

Доведені дві теореми можна об’єднати в одну.

Теорема 1.3. Для того, щоб границя числової послідовності дорівнювала числу А необхідно і достатньо, щоб різниця (уп) була нескінченно малою числовою послідовністю.

Звідси маємо ще таке означення границі.

Означення 1.8. Число А називається границею числової послідовності (уп), якщо різниця між уп і числом А є нескінченно малою послідовністю, тобтоп)=(αп), де (αп) – нескінченно мала послідовність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]