Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МСЕК.Посібник.doc
Скачиваний:
1079
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
2.65 Mб
Скачать

9. Рекомендації по медичній реабілітації

Диспансерне спостереження у гастроентеролога. Курси відновного лікування в гастроентерологічному відділенні 1-2 рази на рік, в поліклініці 1-2 рази нарік.___________________________

Голова МСЕК С …....Т.І________(_________)

Дата "04" березня 2005 р.

Розділ 6

визначення причинного зв'язку інвалідності

Залежно від ступеня обмеження життєдіяльності встановлюють групу інвалідності, а також причини інвалідності: загальне захворювання; інвалідність з дитинства; трудове каліцтво; професійне захворювання;, поранення, контузія, травма, каліцтво, захворювання, пов'язані із захистом Батьківщини; поранення, контузія, травма, каліцтво, захворювання, пов'язані з перебуванням у партизанському загоні; поранення, контузії або каліцтва, пов'язані з бойовими діями у період Великої Вітчизняної війни (або з наслідками бойових дій); поранення, контузія, травма, каліцтво, захворювання, отримані при виконанні обов'язків військової служби; захворювання, отримане в період проходження військової служба; поранення, контузія, травма, каліцтво, захворювання, отримані при, виконанні інтернаціонального обов'язку; поранення, контузія, травма, каліцтво, захворювання, отримані при виконанні обов'язків військової служби під час ліквідації аварії на Чорнобильській AEС, інших ядерних об'єктах та випробуваннях ядерної зброї; захворювання, травма, каліцтво, пов'язані з роботами під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та штих ядерних об'єктах; захворювання, пов'язане з впливом аварії на Чорнобильській АЕС Законодавством України можуть бути встановлені., й інші причини інвалідності. При підвищенні групи інвалідності внаслідок професійного захворювання, трудового каліцтва, захворювань та травм, пов'язаних з аварією на ЧАЕС, з бойовими діями у період Великої Вітчизняної війни в разі виникнення більш важкого загального захворювання причина інвалідності встановлюється згідно з вибором хворого.

Від причини інвалідності залежить розмір пенсії та інших додаткових виплат. Всі документи, ще. підставою для встановлення відповідної причини інвалідності, обов'язково записується в акт огляду.

6.1 Інвалідність внаслідок загального захворювання.

Ця причина інвалідності встановлюється в тих випадках. коли інвалідність настала в період трудової діяльності, навчання в середніх і вищих навчальних закладах, училищах, при проходженні клінічної ординатури, аспірантури, докторантури; або після закінчення трудової діяльності, яка стала наслідком захворювання або каліцтва, але не знаходиться в прямій залежності від професійного захворювання або каліцтва на виробництві. Пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання нараховується при наявності відповідного стажу роботи в залежності від віку:

6.2. Інвалідність з дитинства.

Показаннями для встановлення інвалідності у дітей є патологічні стани; які виникають при вроджених, спадкових, здобутих захворюваннях та після травм:

Перелік медичних показань, що дають право про одержання державної соціальної допомоги на дітей-інвалідів віком до І 8 років затверджено наказом МОЗ України, Мін. праці та соціальної політики України, Мін. фінансів України від 08.11,01 № 454/471/516 (zl073-01), зареєстрованого у Мін. юстиції України 2612.01 за № 1073/6264.

Установлення у дитини медичних показань для визнання її інвалідом віком до 18 років здійснюється лікарсько-консультативними комісіями (ЛКК) дитячих обласних багатопрофільних міських лікарень, Української дитячої спеціалізованої лікарні "ОХМАТДИТ", Українського центру медичної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи, клінік науково-дослідних установ Міністерства охорони здоров’я України та Академії медичних наук України після стаціонарного або амбулаторного обстеження.

При обстеженні в указаних закладах наявність у дитини-медичних показань для визнання її інвалідом віком до 18 років обґрунтовується лікуючим лікарем у первинній медичній документації: медичній карті стаціонарного хворого (ф.003/о) або історії розвитку дитини (ф.112/о) за підписами лікуючого лікаря, завідувача відділення (поліклініки) та заступника головного лікаря з- медичної частини із зазначеним згідно з Міжнародною класифікацією хвороб (МКХ-10) діагнозом та кодом.

Аналогічний запис заноситься до виписки з медичної карій стаціонарного хворого (ф.027/о) або консультативного висновку спеціаліста (ф.028/о) за підписами лікуючого лікаря, завідувача відділення (поліклініки), заступника головного лікаря з медичної частини, засвідченими печаткою лікувально-профілактичного . закладу. Виписка з медичної карти стаціонарного хворого (ф. 027/6) або консультативний висновок спеціаліста (ф,028/о) видаються на руки батькам дитини, усиновителям, опікуну або піклувальнику.

Визнання дитини віком, до 18 років інвалідом та оформлення медичного висновку про дитину-інваліда віком до 18 років здійснюється лікарсько-консультативною комісією дитячого лікувально-профілактичного закладу за ; місцем проживання дитини після особистого огляду її та за наявності виписки з медичної карти стаціонарного хворого (ф.027/о) або консультативного висновку спеціаліста (ф;028/о), виданих після стаціонарного або амбулаторного обстеження дитини в дитячій обласній, багатопрофільній міській лікарнях, Українській дитячій спеціалізованій лікарні "ОХМАТДИТ", Українському центрі медичної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи або. клініках науково-дослідних установ Міністерства охорони здоров'я, Академії медичних наук України та оформлених у зазначеному порядку.

Письмове обґрунтування визнання дитини інвалідом віком до 18 років фіксується в історії розвитку дитини (ф.112/о) за підписами голови та членів ЛКК. Діагноз, згідно з яким дитину визнано інвалідом, викоситься на листок для запису остаточних (уточнених), діагнозів історії розвитку дитини (ф.112/о).

Дані про оформлення та видачу медичного висновку про дитину-інваліда віком до 18 років заносяться до журналу запису висновків ЛКК (ф.035/о). Особа, відповідальна за ведення журналу записів висновків ЛКК, призначається наказом по дитячому лікувально-профілактичному закладу.

Якщо за станом здоров'я дитина віком до 18 років не може з'явитися на огляд до лікарсько-консультативної комісії, то цей огляд здійснюється вдома або в стаціонарі, де перебуває на лікуванні дитина.

Медичний висновок про дитину-інваліда віком до 18 років оформляється за підписами головного лікаря дитячого лікувально-профілактичного закладу, його заступника з медичної частини та лікуючого лікаря, завіряється круглою печаткою і в 3-денний строк направляється в орган праці та соціального захисту населення за місцем проживання батьків, усиновителів, опікуна, піклувальника дитини-інваліда віком до 18 років.

Термін дії медичного висновку встановлюється згідно зі строками, передбаченими наказом МОЗ України, Мін. праці та соціальної політики України, Мін. Фін. України №454/471/516, та зазначається в медичному висновку про дитину-інваліда віком до 18 років.

Переогляд дитини-інваліда повинен бути здійснений ЛКК дитячого лікувально-профілактичного закладу за місцем проживання не пізніше 1 (одного) місяця до закінчення дії медичного висновку про дитину-інваліда до 18 років. Дата переогляду зазначається у медично му висновку про дитину-інваліда до 18 років.

Не пізніше 1 (одного) місяця до виповнення 18 років діти-інваліди направляються на переогляд до медико-соціально експертної комісії (МСЖК).

При необхідності тривалого (понад 3 місяці) стаціонарного лікування дитини в лікувальяо-профілактичних і закладах поза межами району постійного проживання та 1 несприятливому прогнозі щодо відновлення або поліпшення порушеніх функцій органів і систем організму медичний висновок про дитину-інваліда віком до 18 років оформляється ЛКК дитячого лікувально-профілактичного закладу за місцем постійного проживання (спостереження) дитини за наявністю оформленої у вказаному порядку виписки з медичної картки стаціонарного хворого (ф.003/о), засвідченої підписом головного лікаря та круглою печаткою дитячої, обласної, багатопрофільної міської лікарень, Української дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ», Українського центру медичної реабілітації дітей p органічним ураженням нереової системи, клініки науково-дослідної, установи Міністерства охорони здоров'я, Академії медичних наук, де перебуває на стаціонарному лікуванні дитина.

Відповідальність за стан всієї робота щодо видачі медичного висновку про дитину-інваліда віком до 18 покладається на керівника дитячого лікувально-профілактичного закладу. Бланки медичних висновків про дітей-інвалідів віком до 18 років зберігаються у відповідальної особи як документ суворої звітності.

Батьки, усиновителі, опікуни піклувальники дитини-інваліда віком до 18 років у разі відмови у видачі медичного висновку про дитину-інваліда віком до 18 років можуть оскаржити факт вимови в органах охорони здоров'я протягом 1 місяця або в судовому порядку.

Причинний зв'язок інвалідності з хворобами перенесеними в дитинстві, встановлюється за наявності документів лікувально-профілактичних закладів, що свідчить про початок захворювання або перенесену травму до 18-річного віку, згідно п.15 Постанови KM України від 4 квітня 1994 р. №221 «Про затвердження Порядку організації та проведення медико-соціальної експертизи втрата працездатної».

Крім того, підставою для встановлення цієї причини інвалідності можуть бути клінічні та рентгенологічні, які чітко вказують на вроджений характер захворювань (наприклад, наслідки вродженого вивиху стегна; вроджена вада серця).

Згідно наказу МОЗ України від 07.04.2004 р. №183 «Інструкції про встановлення груп інвалідності» II група визначається інвалідам з дитинства (учням, тстуденам) на період навчання; після заюнчення учбового закладу надається довідка про придатність їх до роботи внаслідок набуття професії.