Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МСЕК.Посібник.doc
Скачиваний:
1079
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
2.65 Mб
Скачать

2.3. Функції завідуючого відділенням

І.Обов'язки:

1.1. Здійснює контроль за:

- своєчасністю, повнотою і якістю обстеження, діагностики і лікування хворих на догоспітальному і госпітальному етапах, їх відповідність стандартам і протоколам медичних технологій лікувально-діагностичного процесу;

- виконанням лікуючими лікарями функцій по проведенню експертизи тимчасової непрацездатності в порядку, регламентованому нормативно-правовими документами;

- термінами перебування хворих у періоді тимчасової непрацездатності при наданні їм медичної допомоги;

- повнотою та якістю зібраного анамнезу по основному ішііадку захворювання та супутній патології;

- дотриманням порядку і правил оформлення листків непрацездатності, обгрунтованості їх видачі, продовження і ятсриггя та виписки хворого до роботи;

- якістю і обгрунтованістю лікувальних, трудових і інших лікарських рекомендацій.

  1. Консультує хворих із складними у відношенні визначення працездатності захворюваннями, тривалими термінами лікування й ознаками стійкої втрати працездатності, разом з лікарсько-консультаційною комісією вирішує питання про направлення їх для огляду медико-соціальною експертною комісії.

  2. Оцінює якість надання медичної допомоги в різні терміни лікування та за результатом, що визначився, з обов'язковим особистим оглядом хворого, фіксує в медичній карті амбулаторного (стаціонарного) хворого внесені корективи встановлення діагнозу, повноти, якості, адекватності лікування, обґрунтованості тимчасової непрацездатності та її термінів.

  1. Аналізує і проводить розбір допущених лікарями дефектів, помилок та іищих недоліків, що впливають на якість медичної допомоги населенню (за підсумками місяця).

  2. Забезпечує надання переважної медичної допомоги особам працездатного віку, надаючи можливість їм першочергової госпіталізації, направлення на обстеження і лікувальні процедури, на консультації до інших фахівців.

  3. Надає консультативну допомогу лікарям відділення (кабінету поліклініки) у вирішенні питань з експертизи тимчасової непрацездатйості відповідно за спеціальністю та особисто контролює їх діяльність.

1.7. Аналізує захворюваність з тимчасовою втратою працездатності, інвалідність, вивчає причини негативних показників, розробляє і здійснює медичні заходи по зниженню рівня тимчасової непрацездатності.

. 1.8. Веде облік чисто і довго хворіючих, інвалідів всіх категорій, здійснює контроль за якістю і оцінкою ефективності їх спостереження та реабілітації.

II. Права

  1. Вносити пропозиції щодо удосконалення організації роботи по експертизі тимчасової непрацездатності.

  2. Отримувати необхідну інформацію по службі ЕТН.

  3. У встановленому порядку вирішувати питання щодо представлення хворих на лікарсько-консультативну комісію для направлення їх на консультацію, обстеження і лікування в науково-дослідні інститути МОЗ України., Академії медичних наук, лікувальні заклади "мм. Києва, Одеси, Харкова, на доліковування в реабілітаційні центри та реабілітаційні відділення санаторно-курортних і спеціалізованих ЛПЗ.

2.4.-Залучати для вирішення складних, неясних в діагностичному й експертному плані випадків працівників учбових та науково-дослідних медичних закладів.

2.5. Надавати пропозиції:

а) про вжиття заходів дисциплінарного впливу до лікарів відділення (кабінету), що допустили порушення порядку видачі та заповнення документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян.

б) про матеріальну відновідальність медичних працівників, що заподіяли збиток необґрунтованою видачею листків непрацездатності чи інших документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, а також порушень порядку і правил обліку, збереження, розподілу і використання листків непрацездатності.

ПІ. Відповідальність

Завідуючий відділенням несе відповідальність за:

3.1 Своєчасність, повноту, якість обстеження, діагностики і лікування хворих на догоспітальному і госпітальному етапах, їх відповідність стандартам. медичних технологій лікувально-діагностичного процесу.

  1. Організацію і якість експертизи працездатності у відділенні(кабінетах поліклініки). '

  2. Якість ведення документації (медичних карт амбулаторного (стаціонарного) хворого та ін.

  3. Обґрунтованість видачі, продовження листків непрацездатності (довідок) та їх оформлення.

3.5. Достовірність і якість медичної документації при підготовці хворих до огляду медико-соціальної експертною комісією.

3.6. Своєчасність направлення на лікарсько-консультаційну комісію хворих з тривалими термінами лікування при наявності ознак стійкої втрати працездатності та часто хворіючих.

3.7. Якість видання лікувальних, трудових та інших лікарських рекомендацій.