Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МСЕК.Посібник.doc
Скачиваний:
1079
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
2.65 Mб
Скачать

6.4.2. Інструкція про застосування переліку професійних захворювань

МОЗ України АМН України

Мін пращ та соціальної політики

Наказ №374/68/338 від 29.12.2000 р.

1. Перелік професійних захворювань, затверджений постановою KM України від 08:11.2000 р. №1662, основний документ, яким слід керуватися при вставленні діагнозу професійного захворювання, зв'язку його з виконуваною роботою або професією, вирішенні питань експертизи нездатності, медичної і трудової реабілітації, а також при гляді питань, пов'язаних з відшкодуванням власником: підприємства, установи чи організації, або уповноваженим ним органом шкоди, заподіяної працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я, пов'язаного з виконанням трудових обов'язків

До професійних захворювань належать такі захворювання,; виникли внаслідок професійної діяльності працюючого та зумовлені виключно або переважним впливом шкідливих речовин, певних видів робіт та інших факторів, пов'язаних з роботою.

До гострих професійних захворювань (інтоксикацій) належать хвороби, які виникають раптово, після одноразового протягом не більше однієї робочої зміни) впливу відносно високих концентрацій хімічних речовин, що знаходяться в повітрі робочої зони, або рівнів чи доз інших несприятливих факторів.

Перелік професійних захворювань подано у вигляді таблиці, в якій професійні захворювання розподілено на 7 груп згідно з причинними факторами, вплив яких може викликати професійне захворювання.

Слід враховувати, що перелік небезпечних та шкідливих рочовин і виробничих факторів, вплив яких може викликати професійне захворювання, робіт та виробництв, на яких можливе виникнення професійних захворювання, не є вичерпним.

Кодування діагнозів професійних захворювань зведено на підставі Міжнародної класифікації хвороб і зріднених проблем (МКХ-10), впровадження якої для икористання огранами та закладами охорони здоров'я затверджено наказом МОЗ від 8.10.98 р.№ 297. Клас XX дає змогу класифікувати події, умови та обставини як причину травми, отруєння та інших негативних впливів. У випадках; коли використовується код даного класу, мається на увазі, що він буде застосований як додаток до коду з іншого класу класифікації, який вказує на характер стану інші стани, які можуть бути зумовлені зовнішніми причинами, класифікуються в класах І-ХVІІІ, До цих станів коди класу XX слід використовувати тільки як додаткові при приведені статистичного аналізу за множинними причинами. Якщо етіологія професійного захворювання не вказана в Міжнародній класифікації хвороб і споріднених -проблем (МKX-1O), застосовують код Y 96 (фактори пов'язані з умовами праці).

5. Діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації), що виникає на виробництві встановлюється лікарем будь якого лікувально-профілактичного закладу після обов'язкової консультації з профпатолотом та лікарем гігієни праці територіальної санітарно-епідеміологічноі станції (СЕС).

6. Діагаоз гострого контактного дерматиту, що виник на виробництві встановлюється лікарем дерматовенерологічного диспансеру за погодженням з теріторіальною СЕС та профпатологом.

7. При захворюваннях інфекційного походження (вірусний гепатит, бруцельоз, сибірська виразка, кліщовий енцефаліта та ін.) діагноз установлюється лікарем-інфекціоністом та профпатологом з урахуванням епідрозслідування, проведеного фахівцями територіальної СЕС

8. Якщо виявлене у працюючих у: шкідливих умовах захворювання має змішану етіологію (професійну та непрофесійну), його слід розглядати як професійне з урахуванням відповідних даних, наведених у санітарно-гігієнічній характеристиці умов праці.

9. Питання про пост експозиційний період, протягом якого може робитися висновок про зв'язок захворювання з умовами праці, повинно вирішуватися індивідуально; з урахуванням характеру захворювання та особливостей етіотропного чинника.

10: Перелік закладів охорони здоров'я, що мають право на встановлення причинного зв'язку захворювання з умовами праці, в тому числі й тих, які перераховано у пунктах 5,6,7 у разі їх затяжного чи хронічного перебігу, а також перелік документів, для направлення хворих до цих закладів визначено додатках 11 та 12 до Положення про розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на підприємствах, в установах і організаціях, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10.08.93 р. № 623 ( в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 17.06.98 р №923.

Відповідальність за достовірність даних, наведених у медичних документах, несуть керівники закладів охорони здоров'я.

11. Контроль за обгрунтованістю встановлення професійного захворювання покладено на Міністерство охорони здоров'я та Академію медичних наук

Начальник головного управління організації медичної допомоги населенню Н.Г.Гойда

6.5. Інвалідність у осіб, які були піддані впливу іонізуючого випромінення інших шкідливих факторів, пов'язаних з аварією на ядерному об'єкті.

Експертизі по встановленню причинного зв'язку хвороб, інвалідності і смерті з дією іонізуючого випромінення та інших ідливих чинників внаслідок аварії на ЧАЕС підлягають особи, за чинним законодавством мають статус осіб, які постраждали внаслідок і Чорнобильської катастрофи по котегоріям [додаток 3]; Окремо, у статті 27 розділу V Закону України "Про статус::." визначені діти, які" належать допотерпілих від Чорнобильської катастрофи[додаток 4].

Засідання експертних комісій проводяться щомісяця, а і необхідності - частіше. Термін розгляду медичних справ: не більше 3-х місяців - для Центральної міжвідомчої експертної комісії та небільше 2-х місяців -для інших експертних комісій.

Експертні комісії мають право:

  • одержувати від органів і закладів охорони здоров'я, підприємств, установ, організацій (незалежно від форм власності і. видів їх діяльності) відомості, необхідні для роботи комісій;

  • направляти постраждалих осіб, які подали медичні справи на розгляд експертних комісій, до спеціалізованих лікувально- профілактичних закладів , для уточнення діагнозу і відповідного лікування.

Розгляд медичних справ в експертних комісіях проводиться заособистим зверненням та направленням лікувально-профілактичного закладу при наявності посвідчення постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи.

На міжвідомчі експертні комісії повинні надсилатися наступні документи:

1.Заява [додаток 5].

2.Копія посвідчення.

3.Виписка з амбулаторної карти про стан здоров'я (у до- і після аварійний період ).

4.Направления з реєстріційним номером [додаток 6}.

5 Результати медичного обстеження, безпосередньо після повернення із зони ЧАЕС і при всіх наступних звертаннях до лікаря за медичною допомогою (висновок терапевта, гематолога, гастроентеролога, психіатра, окуліста, а при необхідності й інших фахівців, результати аналізів крові).

6.Копії виписок медичних закладів, у яких знаходився хворий на стаціонарному лікуванні.

7.Довідку про терміни захворювань з тимчасовою втратою працездатності в післяаварійний період, дату встановлення інвалідності.

8.Копії медичної документації, на підставі якої був виданий висновок про стан здоров'я для участі в роботах по ліквіданії наслідків аварії на ЧАЕС (у випадку проходження медичної комісії).

9.Довідку про час перебування в зоніЧАЕС.

10.Копія документа про отриману дозу опромінення.

11.Маршрутний лист чи матеріали про характер виконуваних робіт по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

12.Амбулаторна карта.

13.Папка для документів.

Експертиза медичноі документації повинна здійснюватись після повного та всебічного медичного обстеження пос-аждалого, проведення необхідних досліджень, визначення іні ко-функціонаггьного діагнозу.

Відповідальність за якість медичного обстеження та грунтованість встановленого діагнозу покладається на керівника лікувально-профілактичного закладу.

Експертні комісії при встановленні причинного зв'язку хвороб, інвалідності і смерті з дією іонізуючого випромінення та них шкідливих чинників аварії на ЧАЕС керуються: переліком хвороб, при яких може бути встановлений причинний зв'язок з дією іонізуючого випромінення та інших шкідливих чинників у дорослого населення, яке постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС»; "Переліком хвороб і патологічних станів, ризик виникнення яких підвищується в результаті впливу організм дитини іонізуючого випромінення та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на ЧАЕС"; "Інструкцією по застосуванню Переліків хвороб, при яких може бути встановлений причинний зв'язок, хвороб, інвалідності і смерті з дією іонізуючого випромінення та інших шкідливих чинників у населення, яке постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС, затвердженими наказом МОЗ України від 17.05.97 р. №150 (із змінами і доповненнями, внесеними наказами МОЗ України 13.06.2002 р.) [додаток 7].

1.1. Стандарти обстеження хворих для визначення причинного зв 'язку захворювання з аварією на ЧАЕС:

1.Питання про причинний зв'язок хвороб 1 групи, розвиток яких пов'язаний з безпосередньою дією іонізуючого випромінення, вирішується за умови наявності аналізів крові в динаміці протягом трьох місяців після опромінення та фактичної або ретроспективно обчисленої дози опромінення.

2.Питання про причинний зв'язок хвороб 2 групи, виток яких; може бути пов' язаний з дією іонізуючого випромінення у віддалений період, вирішується на підставі висновків профільних спеціалізованих медичних закладів та установ при підвердженні діагнозів цитологічними, гістологічними, інструментальними та клінічними дослідженнями.

3), До третьої хвороб, які виникли, загострялись або ускладнились, призвели до інвалідності або смерті, належать хвороби, які можуть бути пов'язані з дією не тільки іонізуючого випромінення, а й інших шкідливих чинників внаслідок аварії на ЧАЕС.

3.1 Для підтвердження діагнозу хвороби щитовидної залози необхідно визначити в крові вміст гормонів Т -4, Т-3 ,та TTГ .а також врахувати ускладнення хвороби (тиреотоксичне серце) та післяопераційні ускладнення (гіпотиреоз, гіпопаратиреоз).

3.2. Діагноз цукрового діабегу встановлюється ендокринологом при оцінці результатів аналізів крові на вміст цукру. При ухваленні причинного зв'язку даної хвороби з дією шкідливих чинників внаслідок аварії на ЧАЕС в кожному окремому випадку необхідно враховувати ступінь тяжкості та виникнення ускладнень (діабетична ангіопатія, нейропатія, гепатопатгія).

3.4. Діагноз психічних розладів, хвороб нервової системи та органів чуття встановлюється невропатологом після ретельної оцінки стану здоров'я, результатів ЕЕГ, РЕГ, ЕхоЕГ, термографії, комп'ютерної термографії, рентгенографії, консультації офтальмолога, психолога, висновку психіатричної ЛКК. Для підтвердження діагнозу необхідно сформулюватиу функціональний діагноз. При встановленні діагнозу Дисциркуляторної енцефалолатії потрібно враховувати не тільки ураження мозкових судин, ай наявність патології внутрішніх, органів (печінки, підшлункової залози, нирок), бронхолегеневої системи, імунної та ендокринної систем

3.5. Діагноз хвороб системи кровообігу в кожному окремому випадку формулюється кардіологом з урахуванням результатів двогодинної тонометри, ЕКГ в 1 2 відведеннях, ЕхоКГ (для підтвердження чи виключення гіпертрофії лівого шлуночка), ВЕМ (реакція на навантаження), огляду офтальмолога, біохімічного дослідження крові (рівень холестерину), загального аналізу сечі та консультацій ендокринолога для виключення супутніх захворювань При посиланні на кризовий перебіг необхідно отримати інформацію від органів охорони здоров’я я про частоту, тривалість і тяжкість кризів.

3.6. Для підтвердження діагнозів неспецифічних здсворювань легень необхідно виконати наступні дослідження, загальний аналіз крові з розгорнутою формулою та кількістю тромбоцитів, біохімічне дослідження крові (протеїнограма, сіалова проба, серомукоїд, гаптоглобін), ЕКГ, дослідження ентиляційної можливості легень (показники петлі "об'см-потік", ЖЄЛ, ФЖЄЛ, ОФВ.-1, Проба Тіффно, ПОШ, МОШ-25, МОШ-50, МОШ-75), рентгенографія органів грудної порожнини і середостіння, бронхофіброскопія.

Після проведених інструментальних та лабораторних досліджень необхідна консультація лікаря-пульмонолога.

3.7. Для підтвердження діагнозу виразкової хвороби необхідно провести ендоскопічне та рентгенологічне дослідження При встановленні причинного зв'язку виразкової хвороби з дією шкідливих чинників внаслідок аварії на ЧАЕС необхідно враховувати частоту загострень (2 рази на рік та більше) та ускладнення (кровотеча, перфорація, гіенетрація, губа рубцева деформація).

3.8. Для підтвердження діагнозу гепатиту необхідно іконати ультразвукове дослідження, гепатограму, сканограму ;чінки, біохімічні дослідження крові. При встановленні жчинного зв'язку гепатиту з дією шкідливих чинників іаслідок . аварії на ЧАЕС необхідно враховувати частоту гострень (2 рази на рік та більше) та порушення функції (ферментативної, видільної, дезінтоксикаційної).

3.9. Діагноз хвороби нирок встановлюється з урахуванням загального аналізу крові із розгорнутою формулою, аналізу сечі Нечипоренком, результатів інструментального дослідження нирок (УЗД, ренографія).

3.10. Причинний зв'язок хвороб, які виникли гостро або загострились при латентному перебігу і призвели до інвалідності о смерті, можливий тільки у ліквідаторів 1986-87 рp., інвалідність та смфігь яких настала протягом 5 років після виведення ''із зони відчуження, та евакуйованого населення, інвалідність ти; смерть яких настйла.протягом 5 років після евакуації. Критерії підтвердження діагнозів у дітей такі самі.

Питання прю встановлення причинного зв'язку по 1 групі хвороб розглядається., тільки Центральною міжвідомчою експертною комісією . у осіб, які мають документальне підтвердження участі в ліквідації ядерних аварій або інцидентів із застосуванням ядерної зброї чи ядерного палива, а також дані про дозове навантаження, після обстеження іх в клініці Наукового центру радіадійної медицини АМН України.

Питання про причинний зв'язок хвороб: по 2 групі розглядається на засіданнях експертних комісій. Він може бути встановлений незалежно від часу їх розвитку за умови підтвердження рівня лозового навантаження.

При ухваленні рішення по 3 групі хвороб обов'язково, беруться до уваги терміни виникнень хвороб.

Хвороба щитовидної залози може бути пов'язана з впливом наслідків аварії на ЧАЕС, якщо вона виникла під час роботи в 30-кілометровій зоні (квітень-червень 1986 р.) або:

а) при нетоксичному вузловому зобі - після п'яти років з часу виходу із зони відчуження;

б) при хронічному лімфоцитарному та фіброзному тиреоідитах - незалежно від строку котрий минув після виходу із зони відчуження.

Для населения, що проживає в радіаційно забруднених районах, рішення ухвалюється з урахуванням .даних тиреодозиметричної паспортизації та рівня йодної ендемії.

Причинний зв'язок цукрового діабету може бути встановлений, якщо він виник під час роботи в зоні або протягом трьох років після виходу із зони відчуження, а для населения, що проживає в зонах безумовного та гарантованого добровільного вщселения,-- протягом трьох перших післяаварійних років.

Час виникнення злоякісних та інших хвороб крові та органів кровотворення для учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС після роботи по ліквідації наслідків аварії не враховується. для жителів, які проживають на радіаційно забрудненій території, при вирішенні питания про можливий причинний зв'язок повинен враховуватися мінімальний строк виникнення та розвитку хвороби. Причинний зв' язок хвороби може встановлений, якщо хвороба виникла:

►під час роботи в зоні відчуження або протягом 5 років після виходу із зони для ліквідаторів 1986-87 pp. та евакуйованих віком до 50 років (на час участі в роботах по ліквідації, евакуації). У ліквідаторів 1988-90 pp. або для евакуйованих віком понад 50 років (на час участі в роботах по ліквідації, евакуації),- протягом 1 року після виходу із зони відчуження або евакуації;

► в учасників ліквідації аварії з числа працівників, які відпрацювали на Промисловому майданчику ЧАЕС протягом 1986- 1987 років більш ніж 12 місяців, причинний зв'язок хвороб і смерті встановлюється незалежно від часу виникнення хвороби;

► в осіб, які проживають, працюють або проживали на відповідних територіях радіаційного забруднення (зона безумовного та гарантованого добровільного відселення), - протягом 5 років проживання та одного року після відселеная;

►• у потерпілих, що проживають або проживали у зоні посиленого радіологічного контролю не менше 5 років, тільки при наявності інвалідності від визначеної хвороби. При ухваленні рішення щодо потерпілих цієї категорії до уваги береться вік хворого, умови праці. Перевагу мають працівники сільського та лісового господства;

► у потерпших дітей-інвалідів, незалежно від терміну, на який їм було встановлено інвалідність у дитячому віці. Переогляд цих дітей проводиться у спеціалізованій медико-соціальній Експертній комісії при досягненні ними 18 років.

Винятком, при якому причинний зв' язок залишається без іміни, є вроджені аномалії розвитку, якщо до 18 років не відбулося корекції патологічних станів.

Питания про причинний зв'язок хвороб у дітей вирішується за наступними критеріями:

► причинний зв'язок хвороб може бути встановлений евакуйованнм дітям, якщо хвороба виникла в період проживання протягом 5 років з часу евакуації, а також тим, які проживали зоні безумовного (обов'язкового) відселення 3 роки, якщо хвороба виникла в період проживання або 3-х років з часу відселення;

► причинний: зв'язок хвороб встановлюється дітям, які проживали в зоні гарантованого добровільного відселення: 5 років, якщо хвороба виникла в період проживання та протягом одного року з часу відселення;

► дітям, які проживають в зоні радіоекологічного контролю, може бути встановлений причинний зв'язок тільки у випадках онкологічних та онкогематологічних хвороб;

► у дітей, які народились від постраждали, причинний зв'язок встановлюється тільки при вроджених аномаліях розвитку, : онкологічних та. онкогематологічних хворобах;

► дітям, які зазнали опромінення щитовидної залози, причинний зв'язок встановлюється виключно по хворобах щитовидної залози, визначених переліком.

Треба визнати, що попередньо встановлений діагноз вегетосудинної. дистонії (ВСД з 1987 по 1991 рік) при ухваленні рішення про причинний зв'язок хвороб повинно завжди враховуватися у разі розвитку в подальшому соматичних захворювань, де вегетосудинна дистонія відіграла вирішальну роль. (ВСД-ВСД по гіпертонічному типу - гіпертонічна хвороба 1 та 2 ст. з частими кризами) у даному випадку причинний зв'язок встановлюється за діагнозом: "Гіпертонічна хвороба 2 ст. з частими кризами''. Винятком при встановленні причиненого зв'язку ВСД є така форма, яка характеризується наявністю пароксизмів та виражених нервових розладів при вюсутноєті соматичних захворювань.

Члени експертної комісії, після обговорення медичної справи на засіданні, голосуванням ухвалюють рішення про наявність (чи відсутність) зв'язку хвороб, інвалідності і смерті з ісю іонізуючого випромінення та інших шкідливих чинників варії на ЧАЕС.

Датою встановлення причинного зв'язку з ЧАЕС важається день надходження медичної справи до експертної комісії. Повторний розгляд медичних, справ у разі невизнання причинного зв'язку проводиться тією ж експертною комісією іри зміні стану здоров'я і працездатності постраждалого або прн иявленні фактов зловживань чи помилок, котрих припустилися при встановленні причинного зв'язку з ЧАЕС, не раніше ніж через шість місяців після попереднього.

Експертні комісії в тижневий строк видають експертний висновок особам, у яких встановлено (або не встановлено) причинний зв'язок хвороб, інвалідності і смерті з дією іонізуючого випромінення та інших шкідливих чинників маслідок, аварії на ЧАЕС. Форми документів, що використовуються в роботі експертних комісій, затверджуються МОЗ України У разі незгоди заявника з рішенням регіональної міжвідомчої експертної комісії медична справа може бути розглянута в Центральній міжвідомчій експертній комісії. Рішення Центральної міжвідомчої експертної комісії може бути іскаржене у Мііністенстві охорони здоров'я Украіни чи у суді.

У цієї категорії інвалідів використовують наступні формулювання причин інвалідності:

1 Професійна захворювання, пов'язане з виконанням робіт по ліквідаціі наслідків аварії на ЧАЕС.

  1. Каліцтво (захворювання), отримане під час виконання службових обов'язків по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

  2. Захворювання, пов'язане з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих факторів аварії на ЧАЕС (для осіб, які іроживали або проживають на території радіоактивного шбруднення).

  3. Захворювання, пов'зане з наслідками аварії на ЧАЕС, під час проходження військової служби.

  4. Захворювання, пов'язане з виконанням обов'язків військової служби прії ліквідації аварії на ядерному об'єкті. (Челябінськ, Семипалатинськ).

6. Захворювання, пов-язане з дією іонізуючого випромінювання при інших ядерних випробуваннях.

Причинний зв'язок захворювань з. роботами по ліквідації аварії на ЧАЕС встановлює регіонарна міжвідомча рада по встановленню причинного зв'язку захворювань з роботами по ліквідації наслідків; аварії.. на Чорнобильській AEС. Цим висновком МСЕК повинні керуватися при визначенні причинного зв'язку інвалідності.

При освідченні у МСЕК військовослужбовців MO, МВС і КДБ У країни встановлення причинного зв'язку інвалідності з ліквідацією наслідків аварії на ЧАЕС здійснюється на підставі висновку, військово-лікарської комісії (BJIK