Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МСЕК.Посібник.doc
Скачиваний:
1079
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
2.65 Mб
Скачать

2.Деякі пояснення загальних положень.

Основна професія, кваліфікація, фах (спеціальність) визначаються у відповідності з наказом МОЗ України №212 від 25.11.95р.При «встановленні ступеня втрати професійної працездатності МСЕК. Керується не фактичним працевлаштуванням ,а. можливим раціональним працевлаштуванням з врахуванням основної професії, освіти, стажу роботи, навиків інших роботах, які мав хворий до пошкодження стану здоров'я на виробництві. В тих випадках, коли раціональне працевлаштування не можливе і це підтверджується відповідними документами з виробництва, МСЕК може підвищити на 5-10% установлені відсотки втрати професійної працездатності .

При встановленні ступеня втрати професійної працездатності в процентах лікарі :МСЕК враховують групу інвалідності. Втрата професійної працездатності у відповідності з групами інвалідності при одній травмі встановлюється:

а)І група інвалідності - 85-100%;

б)І І група інвалідності - 65- 85%;

в)ІІІ група інвалідності - 30-60%;

г)у випадках невизнання потерпілого інвалідом відсотки не повинні перевищувати 25%.

При наявності у потерпілого наслідків двох або більше травм, або професійного захворювання втрата професійної працездатності встановлюється:

а)при І групі інвалідності - не вище 100%;

б)при П групі інвалідності - не вище 85%;

в)при ІІІ групі інвалідності – не вище 65%;

г)у вкладках невизнання потерпілого інвалідом сумарний інтегральний відсоток втрати професійної працездатності підвищується на 5- І 5%, але не повинен перевищувати 40%.

В окремих випадках: при мінімальних пошкодженнях стану здоров'я на виробництв, які не призвели до порушення Про­фесійної працездатності, але визвали деякі погіршення стану життєдіяльності потерпілих і завдали їм морального ущербу обласна МСЕК може встановити 5% втрата професійної пра­цездатності на 1 рік.

В наказі МОЗ України № 238 від 05 серпня 1998 р мають місце коливання рекомендованих для встановлення відсотків втрати професійної працездатності від 5 до 20 процентів. Такі коливання обумовлені важкістю функціональних порушень, професією, спеціальністю, фахом, заробітною платнею до і після пошкодження стану здоров'я, можливостями для працевлаштування, фактичним працевлаштуванням потерпілих і іншими факторами.

3. Роз’яснення окремих статей наказу моз України № 238 від 05.0&98р.

ЦЕНТРАЛЬНА ТА ПЕРИФЕРИЧНА НЕРВОВА СИСТЕМА

При легких розладах стану здоров'я і необхідності невеликих обмежень працездатності в своїй професії і зв'язаних з цим зниженням заробітної платні встановлюється мінімальна втрата професійної працездатності у відсотках, при цьому врахо­вується заробітна платня та інтенсивність виконуваної роботи.

Наприклад: лікар-хірург лікарні швидкої медичної допо­моги одержав виробничу травму, йому був встановлений діагноз "Віддалені наслідки черепно-мозкової травми з легким астенічним синдромом". Із-за цієї травми йому були надані обме­жиш в праці (звільнення від роботи в нічну зміну), що привело до Мінімального зниження його заробітної платні МСЕК в зв'язку з цим встановила йому втрату професійної працездатності 5%.

Інший лікар-хірург лікарні швидкої медичної допомоги в зв’язку з легким астенічним синдромом внаслідок черепно-мозкової травми був звільнений не тільки від нічних змін, а і від роботи в в’їздних бригадах, що привело до більшої втрати заробітної платні, ніж в попередньому випадку. В зв'язку з цим, МСЕК. встановила йому 10% втрати професійної працездатності.

В наступному випадку лікарю-хірургу лікарні швидкої ї допомоги після перенесеної виробничої травми був встановлений діагноз «Віддалені наслідки черепно-мозкової і помірним астенічним синдромом».ЛЛК звільнила його від роботи в нічні зміни і від роботи в виїзних бригадах, а також ш в невеликій мірі його оперативну діяльність у ні. Це привело до зниження заробітної платні. МСЕК встановила йому втрати професійної працездатності.

У наступному випадку лікаря-хірурга лікарні. швидкої допомоги в зв'язку з виробничою черепно-мозковою з помірним астенічним синдромом було звільнено від нічних змін, в виїзних бригадах, від роботи у відділенні, був переведений на роботу лікарем-хірургом в поліклініку, що привело до більш значного (ніж в попередніх випадках) зниження заробітної платні. В зв'язку з цим, МСЕК встановила йому 25% втрати професійної працездатності. В наступному випадку лікарю-хірургу лікарні швидкої медичної допомоги був встановлений діагноз :»Віддалені наслідки черепно-мозкової травми у вигляді Церебрального арахноїдиту з помірним астенічним і помірним лікворо-гіпертензивним синдромом».У зв'язку з цим він був переведений на роботу лікарем-хірургом в поліклініку зі скороченим робочим днем 0,5 ставки). МСЕК в даному випадку визнала його інвалідом і від трудового каліцтва і встановила 50% втрати професійної працездатності.

При вирішенні питань встановлення ступеня втрати професійної працездатності в процентах по цьому пункту слід враховувати рівень субкомпенсації вестибулярної дисфункції і керуватись параграфом 9.

п.56. Порушення функції плечового пояса внаслідок перелому лопатки, ключиці, розриву акроміально-ключичного або грудинно-ключичного суглобу з наявністю різкої деформації, з різкою атрофією м’язів плечового поясу, різким

обмеженням рухів у плечовому суглобі: визначається 30-40% втрати професійної працездатності.

п.60.Обмеження рухів у плечовому суглобі: різко обмежене згинання(відведення)плеча вперед 5-70 град, розгинання (відведення назад) і обмежене відведення плеча в сторону 5-70 град. – визначаються 40-60% втрати професійної працездатності.

п.61.Звичайний вивих плеча – 15-25% втрати професійної працездатності.

п.66.Пррушення функції плеча зі значним обмеженням рухів в одному із суглобів (ліктьовому або плечовому сугло­бах) та різке обмеження рухів у другому-40% втрати професійної працездатності.

Різке обмеження рухів в ліктьовому щ плечовому суглобах(див. ст.60)-40-50% втрати професійної працездатності .

п.67.Перелом плеча, що зрісся і призвів: до порушення його рухомості, але з наявністю не усуненого зміщення відломків за довжиною, шириною або під кутом, та надмірного мозоля; укорочення плеча на 3-4 см – 5-10% втрати професійної працездатності.

У осіб з порушенням функції плечового поясу і верхніх кінцівок високий відсоток втрати професійної працездатності зазначається тим особам, у яких порушена функція домінуючої кінцівки(права, ліва ).

п.121.Гоміковоступневий суглоб, що хитається:

а)ця стаття застосовується за часткової або повної відсутності суглобових поверхонь великогомілкової та малогомілкової кісток підтвердженої даними рентгенологічного дослідження і в цьому випадку визначається 35-40% втрати професійної працездатності; б) при повній відсутності суглобових поверхонь великогомілкової та таранної кісток, що підтверджується даними рентгенологічного дослідження, визначається 40% втрати професійної працездатності;

в) при частковій відсутності суглобових поверхонь великогомілкової та таранної кісток визначається 35% втрати професійної працездатності;

п.126.

а)Відсутність стопи на рівні п'яткової або таранної кісток влючаючи екзартикуляцію в гомілково-ступневому суглобі встановлюється 50-60% втрати професійної працездатності;

б) амутація стопи на рівні п'яткової або таранної кісток, що не приводить до вкорочення кінцівки та зберігає можливість для протезування, встановлюється 50% втрати професійної працездатності; в) при екзартикуяції на рівні гомілково-ступневого суглобу зі значним вкороченням кінцівки та відсутністю можливості протезування, встановлюється 60%.

.п135.

б)Відсутність двох-трьох пальців, включаючи другий палець встановлюється 15% втрати професійної працездатності;

п.136.

а)Відсутність двох-трьох пальців з плесновою кісткою або її частиною, включаючи другий палець встановлюється 20% Якщо в число відсутніх пальців не попадає другий, а відсутні 3-4-5 чи 2 пальці з цих трьох, то працездатність стопи порушена в меншій мірі встановлють 15%.

СЕРЦЕВО-СУДИННА СИСТЕМА

п.32. а) при почастішанні пульсу більш ніж 90 уд. на хв. та/або задиханні внаслідок помірного фізичного навантаження - 15%;

- якщо до попередніх симптомів приєднується розширення розмірів серця - 20%;

-у випадку приєднання непостійних набряків - 25%;

б) серцева недостатність ІІ-А стадії:

  • при наявності ознак недостатності правого або лівого відділів серця, слабо виражених проявах застою і порушеннях функції інших органів, що проявляються в кінці робочого дня, або після фізичного навантаження, та зникають після нічного відпочинку, значне задихання при помірному фізичному навантаженні та незначне задихання у спокійному стані - 25-35%;

  • значне задихання у спокійному стані у поєднанні з застійними явищами у легенях та/або у печінці - 40-50%;

в)серцева недостатність І І - Б стадії:

- при наявності недостатності як правих так і лівих відділів серця, сильніше виражених проявах застою крові, що прояв­ляються у спокої та не зникають після нічного відпочинку, або декілька зменшуються - 55-60%.

г) при визначенні у хворого Ш стадії серцевої недостатності;

  • при порушенні ритму дихання - 80%;

  • при приєднанні застійних явищ у легенях - 90%;

  • у випадку виявлення ексудату у серцевій сорочці та ін. ~ 100%.

п.33. Токсичні і фізичні ураження серця, що не призводять до порушення кровообігу 5-10%;

- фізичні і токсичні ураження серця та його оболонок з пошкодженням великих магістральних судин, ідо не призводять до порушення кровообігу 10-15%;

п.36. Гіпертонічна хвороба І стадії:

  • з періодичними підвищенням АТ до 160/95 і рідкими гіпертензивними кризами (неускладненими, легкими) - 5%;

  • з періодичними підчищеннями АТ до 179/104 і кризами (неускладненими, легкими і середньої тяжкості) -10-15%;

Гіпертонічна хвороба П стадії:

-гіпертрофія лівого шлуночка - 20%; гіпертрофія лівого шлуночка, генералізоване чи локальне і звуження артерій сітківки - 25-30%;

-гіпертрофія лівого шлуночка, генералізоване чи локальне чи звуження артерій сітківки, мікроальбумінурія , протеінурія та/або невелике збільшення концентрації креатиніну в плазмі |і (1,2-2 мг/дп, або 177 ммоль/л) - 35-40%;

- гіпертрофія лівого шлуночка, генералізоване чи локальне звуження артерій сітківки ,мікроальбунурія , протеїнурія та/або невелике збільшення концентрації креатиніну в плазмі (1,2-2 мг/дп, або Ї77 ммояь/л) наявність атеросклеротичних бляшок 0 «Орті, або в сонних, клубових чи стегнових артеріях — 45-30%;

Гшертонічна хвороба Ш стадії:

- при наявності стабільної стенокардії напруги П функціонального класу (Ф К) та інфаркту міокарда з неускладненим перебігом в анамнезі, серцевою недостатністю І ст. - 60%;

- при наявності стабільної стенокардії напруга ПІ ФК та перенесеного Інфаркту міокарда, серцевою недостатністю П А ст. ~ 70%;

- при наявності стабільної стенокардії напруга Ш ФК , з приступами стенокардії спокою, перенесеного інфаркту Міокарда, або при стенокардії IV ФК або серцевої недостатності ІІІ -Б - 80%;

- інсульт з вираженими функціональними порушеннями; часті (неускладнені тяжкі) і транзиторні ішемічні атаки - 70%;

- крововиливи та ексудат в сітківці з набряком диску зорового нерва або без нього Концентрація креатиніну в плазмі понад 3 мг/дл. Ниркова недостатність, розшаровуюча аневризма. Оклюзій ні захворювання артерій з відповідними симптомами - 80%.

п.37. Відсотки визначаються в залежності від важкості основної хвороби та цифр артеріального тиску;

а) легко виражена артеріальна, гіпертензія з САТ - 160-180, ДАТ - 90-105 мм.рт .ст. 5-15%;

б) помірно виражена артеріальна гіпертензія з САТ - 180-200, (ДАТ - 105- 114мм.рт.ст. - 20-40%;

в) виражена артеріальна гіпертензія з САТ - 200-230, ДАТ - 115-129 мм рт.ст. - 60-80%;

п. 38, Вететосудинна дистонія:

а) легко виражена вегетосудинна дистонія з легкими, вазовегетативними пароксизмами -5%;

- легко виражена вегетосудинна дистонія з середньої тяжкості, середньої частоти вазовегетативними пароксизмами – 20 – 25%;

- помірно виражена вегетосудинна дистонія з легкими, середньої частоти вазовегетативними пароксизмами - 25-30%;

б) помірно виражена вегетосудинна дистонія з середньої тяжкості, середньої частоти вазовегетативними пароксизмами - 35-40%;

- помірно виражена вегетосудинна дистонія з середньої тяжкості, частими вазовегетативними пароксизмами - 45-50%;

в) виражена вегетосудинна дистонія з частими, середньої тяжкості вазовегетативними пароксизмами - 50-60%;

- з частими, важкими вазовегетативними пароксизмами - 75-80%.

ТРАВМИ ГРУДНОЇ КЛІТКИ І ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ

п. 24. Травми грудної клітки.

У тому випадку, якщо має місце перелом груднини, який зрісся і це не призвело до порушення функції дихання (Д Н 0 ст.) відсотки стійкої втрати професійної працездатності не встанов­люються, тому що працездатність повністю відновлена

п. 25, а) якщо в результаті виробничої травми грудної клі­тки відбулися численні переломи ребер і після їх зростання настала деформація грудної клітки, яка призвела до порушення функції дихання І ст..(Д Н І ст..),визначають15 %;

Наприклад електрик, працював на висоті, впав, отримав численні переломи ребер. Лікується в лікарні та амбулаторно, після чого був переведений на роботу електрика в приміщенні зі зниженням кваліфікації Діагноз МСЕК(Деформація грудної клітки внаслідок переломів 4,5,6,7 ребер, Д Н І ст.). Хворому визначені 15% втрати професійної працез­датності.

б) при значній деформації грудної клітки пісня численних переломів ребер, яка призвела до вираженої дихальної недостатності (П ст.) визначають 30-40% втрати професійною працездатності. Якщо є ДН П ст. і легеневе серце з НК II ст., визначають50-60%;

в) при вираженій деформації грудної клітки, яка призвела до ДН ІІІ ст., має місце порушення функції органів середостіння, визначають 70 --90%, якщо є- НК І ст., визначають 70-80%; якщо НК ІІ ст.-90%;

п.27. Якщо проведена резекція частини легені немає явищ ДН, визначають 5-10%, при ДН І ст. - 15%, ДН І-ІІ ст. - 20%. Легені мають гарну компенсаторну функцію, тому рідко при видаленні частини легені при здоровій іншій частині легенів буває виражена дихальна недостатність.

Якщо видалено цілу легеню, при наявності ДН І ст. .або ДН І-ІІст. слід визначати 50% втрати професійної працездатності, при ДН П ст. - 60%. При ДН ІІ ст. і легеневому серці ,НК ІІ ст.-70%.

Якщо виник хронічний обструктивний бронхіт або інші ускладнення, розвинулась ДН ІІІ ст., визначають 75-90% втрати професійної працездатності. При ДН Ш ст. з НК ІІ ст. - 75-80%, при ДН Ш ст. з НК Ш ст. - 90%.

п.28.Пневмоконіоз і стадії, інтерстиціальна форма без явищ дихальної недостатності (ДН 0 ст.) при відсутності і Клінічно вираженого бронхіту, при стабільному перебігу визначають-10%. Не в усіх випадках такі хворі втрачають професію, інколи їх переводять на іншу роботу в своїй професії. Наприклад, у деяких випадках підземних робітників вугільних шахт переводять на роботу під свіжим потоком повітря. Електрозварювальника, що захворів пневмоконіозом з ДН 0 ст., можна перевести на роботу в незамкнутому просторі. Таким особам визначають 10% трати професійної працездатності

Якщо у хворого пневмоконіозом І або П стадії розви­нулась ДН І ст., йому протипоказані тільки важкі види робіт.

У таких випадках визначають 15-20%. втрати професійної працездатності.

ІІитання про те, 15% або 20% вирішується індивідуально в залежності від виду пневмоконіозу і професії. Наприклад, якщо пнезмоконіоз І ст. з ДН І ст.розвинувся в електрозварювальника, визначають 15%, у зв'язку з доброякісним його перебігом. Інший приклад, у бурильника, який працював 7 років у шахті, виявили сидеросилікоз І ст., ДН І ст. Пневмоконіоз, викликаний вдиханням пилу, що містить SіO2 перебігає несприятливо, а то­му йому встановлено 20% втрати професійної працездатності.

При пневмоконіозі І або П ст. може розвинутися ДН І-П ст. У таких випадках; визначають 20-25% втрати професійної працездатності Якщо є пневмоконіоз Іст., ДНІ-П ст., визнача­ють 20%, якщо пневмоконіоз П ст., ДН І-ІІ- 25%.

Пневмоконіоз І ст. звичайно не призводить до ДН II ст., якщо він не ускладнюється хронічним бронхітом: Частіше ДН П ст.., розвивається при пневмоконіозі ІІ ст. у поєднанні з хронічним бронхітом і емфіземою легень. У випадках з ДН ст. без виражених явищ обструкції визначають 40-50%, якщо обструкція носить малооборотний виражений характер, слід визначати 60% і встановлюють ЇЇІ групу інвалідності. При швидкому прогресуванні пневмоконіозу (перехід з І в П ст.., займає 1-4 роки) необхідно також визначити 60% і ЦІ групу інвалідності.

При ДН ІІ ст.., з ознаками легеневого серця без виражених клінічних явищ порушення кровообігу встановлюють 40-50%, а при ДН П ст. з НК І ст.., - 60%.

. При пневмоконіозі ІІІ ст,. з ДН Іст. визначають 25%, з ДН І-ІІ ст., 30%.

Якщо установлений діагноз: пневмоконіоз Ш ст., ДН II ст., визначають 40-60% втрати професійної працездатності.

У випадках, коли обструкція бронхів не дуже важка (ОФВ1>50%), визначають 40-50%, якщо обструкція виражена (ОФВ1<50%) -60% втрати професійної працездатності.

Якщо є ДН П ст; і легеневе серце, НК П ст. - 80% втрати професійної працездатності. Якщо є ДН Ш ст. легеневе серце, НІС Ш ст., треба визначити 90% втрати професійної працездатності.

п.29.Силікотуберкульоз.

При силікозі 1 стадії та вогнищевому туберкульозі легенів у фазі ущільнення з ДН 0 ст. визначають 10% втрати професійної працездатності, при ДН 1 ст. -15%.

У тих випадках, коли специфічні вогнища під виливом протитуберкульозної терапії не розсмоктуються , формуються вогнища фіброзних полів, може розвиватися більш виражена II Дй І-Ист. - хворим визначають 20% втрати професійної

При сілікозі II ст. та ДН 0 ст. визначають 15% втрати професійної працездатності, при ДН Іст. - 20%, явищах ДН І-ІІ-25%.

При силікозі І ст. та розвиту вираженого метало туберкульозного пневмофіброзу, емфіземи легень ДН ІІ ст. хворі потребують переведення на іншу роботу, що призводить до зниження їх кваліфікації і заробітної плати. Їм визначають 30-40% втрати професійної працездатності та встановлюють Ш групу інвалідності.

Силікотичному процесі ІІ ст. перебіг туберкульозу несприятливий і навіть при ліквідації активного процесу працездатність хворого значно обмежена; При ДН 1-й ст. хворим визначають 30-35%, при ДН Пст. -40-50% втрати професійної працездатності. При приєднанні хронічного легеневого серця НК –П ст. або швидкому прогресуванні процесу слід визначити – 60%.

При розвитку гострого або підгострого дисимінованого туберкульозу на фоні силікозу І або П ет. можливий зворотний розвиток специфічного процесу під впливом антибактеріальної терапії. Відсотки втрати професійної працездатності встановлюють в залежності від вираженості розладів функції зовнішнього дихання та серцево-судинної системи, як вказано раніше.

У тих випадках, коли, незважаючи на тривалу протитуберкульозну терапію, не відбувається репарації туберкульозного процесу, захворювання неухильно прогресує, тривало тримаються явища інтоксикації, виявляється розпад або подальше розповсюдження туберкульозного процесу, хворі повинні бути визнані непрацездатними, незважаючи на невелику враженість силікотичного процесу. Таким хворим визначають ІІ групу інвалідності і 70-80% втрати професійної працездатності.

При силікозі ІІ і ІІІ ст. при наявності форм туберкульозу, які прогресують з розпадом або дисемінацією, прогноз, як правило, дуже важкий навіть при сучасних засобах лікування. У цих випадках хворих слід вважати непрацездатними і їм необхідно встановлювати II групу інвалідності і визначати 80-90% втрати професійної працездатності .

При наявності каверн, які сформувалися на фоні вираженого силікозу з постійним бацило виділенням ,тяжкої ДН (ІІ-ІІІ), хворі потребують постійного стороннього догляду — їм встановлюють І групу інвалідності і визначають 100% втрати професійної працездатності.

п.30.Пиловий бронхіт.

При І стадії захворювання, коли немає явищ обструкції бронхів, дихальної недостатності (ДН 0 ст.) - визначають 5% втрати професійної працездатності.

Якщо у хворого с ДН І ст. і початкові явища обструкції дрібних бронхів, їм визначають 10-15 % втрати професійної працездатності (в залежності від виду роботи, що виконується).

За наявності пилового бронхіту ІІ ст., ДН І ст. визначають 20-25% втрати професійної працездатності. При пиловому бронхіті ІІ ст., ДН II ст., слід визначати 30-40% втрати професійної працездатності. В тих висадках, коли загострення 1-2 рази на рік, визначають 30%, якщо 3-4 рази, то 40%> втрати професійної працездатності. Таких хворих визнають інвалідами ІІІ групи.

Якщо є ДН П ст. і легеневе серце НК І--ІІ ст., визначають 50%, при НК II ст.- 60% втрати працездатності і встановлюють ІІІ групу інвалідності. Таким хворим протипоказана важка фізична праця і робота в умовах загазованості та запиленості навколишнього повітря. Вони можуть працювати слюсарями, електриками ,диспетчерами, лаборантами і т.

При ІІІ ст. бронхіту ,ДН ІІ ст.,НК ст.,- визначають 80% втрати професійної працездатності і встановлюють ІІ групу інва­лідності. При ДН Ш ст і НК III ст. визначають 90% втрати професійної працездатності і встановлюють І групу інвалідності.

НАСЛІДКИ ПОШКОДЖЕННЯ ОРГАНУ ЗОРУ. п. 142. . - якщо наслідки травм очей у вигляді зорового дефекту не призвели до інвалідності, відсоток професійної працездатності визначається згідно з таблицями 2,3,4;

- якщо наслідки травм ока призвели до анатомічного дефекту, відсоток професійної працездатності визначається за таблицею 3;

-в тих випадках, коли наслідки пошкоджень очей призвели до інвалідності(згідно з інструкцією про визначення груп інвалідності), відсоток втрати працездатності визначається в межах 45%-60%.Це відноситься до осіб працездатного віку.

В тих випадках, коли визначаться відсоток втрати працездатності особі пенсійною віку (або за цільовими списками), група інвалідності не встановлюється, а відсоток визначається за таблицею не залежно від соціального фактору втрати професії;

- повторному олюдненні відсоток втрати професійної нездатності може бути змінений залежно від динаміки патологічного процесу, стану зорових функцій, фактичного працевлаштування та нової заробітної платні.

п.142 а) хворим, які вперше освідчуються при високій втраті зору після травми (0,95-1,0), можуть бути встановлені втрати професійної працездатності за збиток причинений здоров'ю при відповідному запиті підприємства терміном на рік. Освідчення проводить не офтальмологічна, а обласна МСЕК ;

- при первинному освідченні хворих з тринітротолуоловими катарактами, при гостроті зору 0,9-І.Д на 1 рік можуть бути встановлені 5% втрати професійної працездатності за збиток, причинений здоров'ю.

ВИЗНАЧЕННЯ ВТРАТИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ ПРИ ТРАВМАТИЧНИХ І ПРОФЕСІЙНИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ ,ГОРЛА І НОСА.

п.9.При вестибулярній дисфункції IV (різко вираженого)ступеня з вкрай низьким рівнем субкомпенсації хворим визначають другу групу і їм встановлюють 60-80%.

При вестибулярній дисфункції Ш (знаного)ступеня з низьким рівнем субкомпенсації хворим визначають ІІІ групу інвалідності та 40-60%.

При вестибулярній дисфункції ІІ (помірного) ступеня із середнім рівнем субкомпенсації при значному обмеженні, життєдіяльності встановлюють Ш групу і 30-40%. Наприклад, при переведенні лікаря-хірурга із стаціонару на 0,5 ставки у хірургічний кабінет поліклініки .У тих випадках, коли за станом вестибулярної функції немає підстав для встановлення інвалідності, але потерпілий потребує щадного обмеження роботи, мсек встановлює 15-25%. Наприклад, при переведенні слюсаря по ремонту крупногабаритного обладнання на роботу по ремонту малогабаритного обладнання з пониженням кваліфі­кації на один розряд; при переведенні прасувальниці на роботу пакувальниці готового одягу.

У хворих з вестибулярними розладами І(легкого) ступеня втрата професійної працездатності немає. Лише у працівників певних категорій, коли трудова дальність супроводжується значним навантаженням на вестибулярний аналізатор, особливо у поєднанні із значним фізичним навантаженням Наприклад, вантажник, коваль ручної оковки металу або професійна діяль­ність вимагає нормального функціонування вестибулярного і апарату (у пілотів, водіїв автомобіля, підводників-аквалангістів, монтувальників ЛЕП) виникає потреба у встановленні втрати професійної працездатності у межах 5-15%.

п.10. Хворим, у яких розвинулася глухота внаслідок травматичного ушкодження і професійного захворювання органа слуху, МСЕК у відповідності з інструкцією по встановленню груп інвалідності встановлює ІІІ групу ,бо ця патологія оцінюється як анатомічний дефект і 40-50%.

Якщо приглухуватість IV (різко вираженого) ступеня веде до значної (більше 25%) втрати професійної працездатності хворому встановлюють третю групу інвалідності і 30-40%.Наприклад: при перепрацевлаштуванні гір ничого майстра підсобного на посаду інженера у відділі йому встановлюється третя група інвалідності і 40% втрати професійної працездатності .У випадках, коли за станом здоров'я і з урахуванням соціальних факторів немає показань для встановлення групи інвалідності, то хворим визначається лише втрата професійної працездатності у межах 20-25%.

Хворим, у яких приглухуватість Ш (знаного) ступеня вела до значної втрати професійної працездатності і обмежує життєдіяльність хворого, МСЕК повинна встановити йому ІІІ групу інвалідності і до 30% втрати професійної працездатності. За умови ,що патологічні зміни в органах слуху не викликають значних обмежень трудової діяльності, група інвалідності не встановлюється ,а визначаються лише 15-25%.

Розвиток приглухуватості П (помірного) та І(легкого) ступеня не обмежує життєдіяльність хворого і тому група інвалідності йому не встановлюється; У залежності від показників гостроти слуху, перебігу захворювання можливості раціонального працевлаштування МСЕК визначає постраждалому 15% втрати професійної працездатної при помірному ступені приглухуватості та 5-10% при легкому (І) ступеня.

п.11.При афонії МЄЕК повинна встановлювати ІІІ групу інвалідності та 40-60%.

Розвиток у осіб голосомовних професій паралітичної (паралітичної) або спастичної дисфонії чи фонастенії ІП (значного) ст. у більшості випадків приводить до встановлення III групи непрацездатності та 35-40%. Наприклад: при зменшенні обсягу роботи вчителя музики і співів на 1/2 посадового окдаду. У випадках ,коли перебіг захворювання не носить активного провокуючого характеру є можливість, раціонального перепрацевлаштування хворого, МСЕК встановлює йому 20-25%.Наприклад: при перепрацевлаштуванні диктора на роботу коре­спондента за індивідуальним графіком роботи матеріальні зби­тки постраждалого не перевищуватимуть 20-25%.

Хворим з фонастенією П (помірного) та І (легкого) ступеня доступне шроке коло професій у яких вимоги до функціонального стану голосомовного апарату незначні, а тому, при і необхідності; МСЕК визначає їм 5-15% втрати професійної працездатності. Наприклад, при переведенні вчителя літератури на роботу бібліотекарем у зв'язку із фонастенією П ступеня йому можуть встановлюватися 10% втрати професійної працездатності. п.12.Хворі на злоякісні новоутворення, у яких встановлена IV клінічна група, визнаються інвалідами першої групи їм встановлюють 80-100%.

Хворі ,у яких має місце злоякісна пухлина, яка відноситься до II клінічної групи, визнаються непрацездатними і їм встановлюється ІІ група інвалідності та 70-80%.

У тих випадках, коли у хворих виявлена злоякісна пухлина клінічної групи П і вони потребують активного тривалого лікування і можуть продовжувати трудову діяльність із значними обмеженнями, що вказує на значне порушення життєдіяльності хворих, необхідно встановлювати Ш групу інвалідності та 40-60%, Якщо у працівників з'явилася пухлина вуха, горла і носа клінічної групи І то такі особи потребують переведення на іншу роботу, що супроводжується значними обмеженнями працездатності (пониження кваліфікації, обсягу роботи тощо) хворому встановлюють третю групу інвалідності та 25-40%. Наприклад, при переведенні асфальтувальника на роботу кур'єром, черговим йому може бути встановлена третя група інвалідності та 40%. Якщо з урахуванням медичних і соціальних факторів немає показань для встановлення групи інвалідності, то хворим можуть встановлюватися лише відсотки втрати прецесійної працездатності у межах 15-20%. Наприклад, при переведенні викладача на посаду бібліографа.

п.13. 14. Хворі, у яких розвився стеноз трахеї ІІ-ІІІ ст.., і дихальна недостатність ІІ-ІІІ ступеня, визнаються інвалідами II групи і їм встановлюють 70-80%. Особи, у яких має місце стеноз трахеї II ступеня і дихальна недостатність І-ІІ ступеня, визначаються інвалідами Ш групи і до 60%.

Наприклад: при переведенні водія-ліквідатора аварії на ЧАЕС черговим у приміщенні у звязку із стенозом гортані ІІ ступеня і дихальної недостатності І-ІІ ступеня після операції на щитовидній залозі йому встановлюється ІІІ група та 50%.

У хворих із стенозом трахеї 1-0 ступеня і дихальною недостатністю 1-0 ступеня погреба у встановленні групи інвалідності і відсотків втрати професійної працездатності у межах 25-40% виникає лише у окремих випадкам Наприклад, при експертизі аквалангістів, електромонтувальників ЛЕП, то­що. У більшості випадків таким хворим Доступне широке коло професій і втрата професійної працездатності у них не перевищує 15-20%.

п.15.Втрата нюхової або смакової функцій наступає внаслідок травматичного ушкодження або під впливом шкідливих виробничих факторів і приводить до інвалідності лише в окремих випадках (наприклад, у дегустаторів). Таким хворим доступне широке коло професій і тому інвалідність ІІІ групи встановлюється на 1-2 раки на період раціонального працевлаштування.

В інших випадках необхідно обов’язково долю робочого часу використовує працівник за участю нюхового (смакового) аналізаторів і у відповідності з цим визначати величину відсотків у діапазоні 10-20%. Наприклад, фармацевт аптеки використовує нюхову функцію протягом робочого дня до 10% часу. У відповідності з цим, хворій необхідно встановити 10% втрати професійної працездатності.

п.16. 17. 19.

При наслідках травматичних ушкоджень лицевого черепа у вигляді деформації носа, щелепно-лицевої області, деформую­чих рубців на обличчі третя група інвалідності встановлюється лише працівникам фізіономічних, голосомовних та деяких інших професій (артисти, диктори, співаки, лектори, викладачі), коли у зв'язку із значними потворними деформаціями обличчя, утрудненнями мови, травлення з розвитком гіпотрофії вони можуть працювати лише із значними обмеженнями або на роботах з втратою кваліфікації. У таких випадках МСЕК встановлює ІП групу інвалідності та 25-60%. Наприклад, при переведенні на роботу завідуючим складом інвентаря у зв'язку з, наслідками опіку обличчя йому встановлюється ІІІ група інвалідності та 50%.У інших випадках хворим встановлюються відсотки у межах 5-20%. Наприклад, при перепрацевлаштуванні артиста театру на посаду помічника режисера у зв’язку з після травматичною деформацією носа і нижньої щелепи постраждалому встановлюють 10-15%.

п. 18: у хворих, які страждають хронічними захворюваннями ЛОР органів (отит, синусит) у зв’язку з наслідками травматичних ушкоджень або професійних захворювань нерідко виникає потреба обмеження у праці, бо ці хворі є носіями інфекції, що недопустимо у професіях харчової промисловості, деяких медичних закладів (повар, кулінар, доярка; операційна медсестра та ін.) Під час медико-соціальної експертизи осіб з гнійно-запальними захворюваннями необхідно враховувати обумовлені ними обмеження у праці поряд з такими функціональними розладами, як приглухуватість, вестибулярна дисфункція, гіпосмія. Величина встановлюваних відсотків таким хворим повинна бути інтегративною. Наприклад, якщо хворому з кохлеарним невритом і приглухуватістю П ступеня встановлюються 10-15%, то за аналогічних умов хворим з поєднанням кохлеарного невриту з двобічним хронічним гнійним середнім отитом необхідно встановлювати до 20%.

ХІРУРГІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ.

п. 43. При поєднанні легкої форми спайкової хвороби з двома та більше захворюваннями, що вказані у пункті, ступінь втрати професійної працездатності може бути встановлений тільки до 25%.

п. 44. При спайковій хворобі середнього ступеня важкості 30% втрати професійної працездатності та ПІ група інвалідності маже бути встановлена особам , які працюють у протипоказаних видах та умовах праці, при необхідності переводу на роботу в іншій професії та суттєвого зменшення обсягу трудової діяль­ності, частіш при абсолютних протипоказаннях до роботи по основній професії.

п.45. При спайковій хворобі важкої форми перебігу 70% втрата професійної працездатності та II груна інвалідності може бути встановлена особам зі. стійким та вираженим больовим синдромом, частими та багаточасовими приступами спайково-кишкової непрохідності, важкими порушеннями . функції травлення з занепадом угодованості.2-3 ступеня. Спостерігаються також значні зміни біохімічних показників.

Нориці: кишкові, панкреатичні, жовчні:

Втрата працездатності хворих з норицями залежить від виду останніх (повні та неповні), локалізації (чим проксимальніше , тим важче), важкості інтоксикації, порушень функцій травлення, соціальних факторів. При норицях, які обумовили розвиток важких змін функцій травлення таі великим дефіцитом Маси тіла, обмінних порушень та ін., хворим встановлюється ЇЇ група інвалідності та 80% втрати професійної працездатності на 1 рік. Якщо за вказаний період проводяться хірургічні операції, то при наступному огляді встановлюється Щ група інвалідності та 60% втрати професійної працездатності на 1 рік. В, більш віддаленому періоді оцінка працездатності залежить від загального стану, характеру та умов трудової діяльності. При не усунених норицях з втратою до 0,5, л рідини та занепаду вгодованості; при втраті Ь 1,5 л занепаду вгодованості 2-3 та З ст. встановлюється П група інвалідності та 70-80% втрати професійної працездатності.

Резекція частини печінки:

Якщо проведена резекція одного чи більше сегментів печінки та є помірні порушення функції печінки (порушено 2 функції чи більше), занепаді вгодованості 2-3 ступеня, то вста­новлюється до 40% втрати професійної працездатності та Ш група інвалідності.

При гастректомії з занепадом вгодованості 1-2 ст. вста­новлюється 80% втрати професійної працездатності та II група інвалідності.

Після резекції кишок гари огляді вирішальне значення ма­ють клінічні прояви синдрому «вкороченої кишки», синдрому мальабсорбції, ступінь порушення функцій травлення та обмінних процесів, що веде до занепаду вгодованості та анемії. Якщо має місце занепад вгодованості та анемія середнього сту­пеня важкості, то виникає: необхідність переводу хворого на ро­боту в іншій професії більш низької кваліфікації чи зменшення обягу виробничої діяльності у попередній не протипоказаній професії, в такому разі встановлюється 30% втрати професійної працездатності та ІІІ група інвалідності.

Втрата працездатності хворих, які перенесли резекцію підшлункової залози при наявності панкреатиту залежить від І стадії останнього та ступеня порушень функції підшлункової залози. При вираженому порушенні функції підшлункової за­лози тобто при стійкому порушенні показників зовнішньої та непостійному відході від норм показників внутрішньої секреції, субкомпенсованої стадій хронічного панкреатиту з занепадом харчування її, ІІ-Ш ст. хворому встановлюється Ш група інвалідності та 30% втрати професійної працездатності.

Після резекції шлунка при розвитку одного з пост гастро-резекційних синдромів (демпінг, гіпоглікемічний, привідної нетлі т. і.) середнього ступеня важкості та занепадом вгодова­ності П, П-Ш ст. хворому встановлюється ІІІ група інвалідності та 30% втрати професійної працездатності.

Лапаротомія з приводу травми черевної порожнини:

- з пошкодженням органів черевної порожнини та легким порушенням їх функції (тупа або гостра травма черева з пошкодженням кишки і ушиванням кишки чи резекцією невеликої частини кишки; ушивання печінки при її пошкодженнях; розрив(брижейки та її ушивання) - 10% втрати професійної праце­здатності.

п. 139.Посттравматичний тромбофлебіт, лімфостаз, порушення трофіки:

а) помірне набрякання, помірна пігментація, болісність шкірних покривів, ХВН І-П ст. - 5%;

б)значний набряк, ціаноз, трофічні порушення до 4 см2, ХВН ІІ-Шст.-20%.;

в) різкий набряк (слоновість) кінцівки, ціаноз, трофічні і порушення площею більш 4 см2. ХВН Ш ст., якщо виразка піддається лікуванню - 25%.

Розділ 8