Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1sTorgivlya_sklad_Metodichka.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
625.85 Кб
Скачать

2.2. Загальні принципи роботи в програмі «1с: Підприємство»

Функціонування системи «1С: Підприємство» ділиться на два розділених у часі процесу - настройку (конфігурація) і безпосередню роботу користувача з ведення обліку або виконання розрахунків. Тому всю роботу з системою можна розділити на два етапи, які можуть довільно чергуватися:

1) конфігурування ;

2) безпосередню роботу користувача з інформаційною базою.

Крім згаданих режимів запуску системи «1С: Підприємство», існує режим запуску «Отладчик», призначений для налагодження алгоритмів, обробки даних, створених в режимі конфігурування.

Конфігурування. На етапі конфігурування системи «1С: Підприємство» виконується настройка різних режимів системи відповідно до особливостей конкретного підприємства. При цьому визначаються структури і властивості довідників і документів, описуються форми та алгоритми побудови звітів, розробляються види розрахунків, налаштовується ведення синтетичного, аналітичного, кількісного і валютного обліку. При конфігуруванні системи розробник конфігурації або адміністратор системи може також створити набори прав доступу до даних, відповідні користувачам різного рівня. Кількість і структура наборів прав визначається конкретною конфігурацією системи. Для того щоб інтерфейс конкретної конфігурації системи повністю відбивав налаштовані структури даних, в системі в рамках конфігуратора передбачена можливість настройки загальних інтерфейсних компонент системи (меню, панелей інструментів, комбінацій клавіш). Крім того, на етапі конфігурування може бути створено кілька користувальницьких інтерфейсів для різних типів користувачів (менеджерів, бухгалтерів, працівників відділу кадрів і т. д.), а також список користувачів створюється для конкретної організації.

Робота користувача. Робота користувача з інформаційною базою здійснюється при запуску системи в режимі «1С: Підприємство». При цьому виконується власне функціонування системи в предметної області, тобто здійснюється введення документів і операцій, заповнення довідників, формування різних звітів, виконання різних регламентних розрахунків і т. д. Користувачеві надається можливість введення і обробки інформації, описаної в конфігурації структури, з використанням алгоритмів, створених на етапі конфігурування.

Перелічимо основні особливості поведінки системи «1С: Підприємство», які визначаються конкретною конфігурацією, такі як:

1) набір констант ;

2) склад, структура та властивості довідників ;

3) форми перегляду списків довідників і введення елементів довідників ;

4) склад і набір значень перерахувань ;

5) форми введення документів і операцій;

6) форми журналів документів, операцій і проводок ;

7) набір планів рахунків та їх властивості;

8) форми списків рахунків і введення рахунків;

9) бухгалтерські рахунки (тільки ті, які задані в конфігурації, див нижче);

10) форми і алгоритми звітів та обробок ;

11) інтерфейс користувача (головне меню, набір панелей інструментів);

12) права користувача на доступ до різних об'єктів і режимам програми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]