Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1sTorgivlya_sklad_Metodichka.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
625.85 Кб
Скачать

5.2. Операції по розрахунковому рахунку

Документ «Платіжне доручення» служить для оформлення та формування друкованої форми платіжних доручень. Дані документи створюються, зберігаються і редагуються в спеціальному журналі «Платіжні документи». Новий документ можна також викликати в головному меню програми «Документи» через підпункт «Платіжне доручення» пункту «Банк». При створенні нового документа фірма, від імені якої оформляється платіжне доручення, встановлюється відповідно до настройками за замовчуванням для користувача. Розрахунковий рахунок з довідника «Банківські рахунки» встановлюється у відповідності з обраним основним розрахунковим рахунком для фірми (закладка «Банківський рахунок» у формі фірми). По кнопці <О> відкривається інформація про обраний розрахунковому рахунку, яку можна відредагувати, не виходячи з документа. По кнопці <...> довідник «Банківські рахунки» відкривається для зазначеної фірми в режимі вибору, і можна вибрати інший її розрахунковий рахунок. Інформація про платника, одержувача і призначення платежу автоматично заповнюється відповідно до встановлених в документі реквізитами. Ця інформація представлена ​​у вигляді тексту, який можна в будь-який момент відкоригувати. Редагування інформації проводиться на закладці «Друк». Для зручності заповнення можна скористатися спеціальною обробкою, спричиненої по кнопці <Заповнити>. У спеціальному вікні представлений список реквізитів платника (одержувача), які можна виділити або скасувати. За допомогою керуючих клавіш (вгору, вниз) можна змінити порядок подання реквізитів, а також можна видалити опис реквізиту з тексту. За допомогою кнопки <Авто> можна відновити той порядок реквізитів, який встановлений в конфігурації за замовчуванням. Якщо натиснути на кнопку <ОК>, то даний текст буде доступний для редагування на закладці «Друк».

При виборі прапора «Перерахування податку, збору або іншого платежу» на закладці «Основний» в документі стає доступною закладка «Перерахування податку», на якій можна задати параметри платіжного доручення на перерахування податків і страхових внесків. Всі ці параметри можна задати або у відповідних полях (Статус укладача, Підстава, Номер документа, Тип Платежу, Код бюджетної класифікації, Код Окатий, Період і Дата) на даній закладці або в що відкривається формі по кнопці <Перерахування податку>.

Обробка «Банківська виписка» служить для зручності заповнення інформації про рух грошей по розрахунковому рахунку в конфігурації «Торгівля + Склад». Ця обробка викликається з підпункту «Банківська виписка» пункту «Банк» головного меню програми «Документи». Дата формування банківської виписки за замовчуванням встановлюється рівною поточної дати. Якщо за обрану дату були оформлені документи «Рядок виписки (прихід)» або «Рядок виписки (витрата), то вони відобразяться у списку документів. Змінивши дату формування банківської виписки, можна розглянути яка виписка з банку була тиждень або місяць тому. Кнопки стрілка вправо і стрілка вліво призначені для того, щоб швидко змінювати дату банківської виписки - на день раніше чи на день пізніше. У нижньому рядку обробки наводяться дані про стан розрахункового рахунку на дату оформлення банківської виписки (На початок), а також підсумкові дані після занесення інформації в банківську виписку (Надійшло, Списано, На кінець). Для зручності заповнення банківської виписки передбачені додаткові кнопки <Підбір за плат. документам> і <Надходження по документу>, <Скопіювати рядок>.

Інформація про надходження грошей на розрахунковий рахунок заноситься за допомогою документа «Рядок виписки банку (прихід). Новий документ може бути оформлений з підпункту "Рядок виписки (прихід)" пункту "Банк" головного меню програми "Документи". Новий документ може бути також сформований за допомогою кнопки <Прихід> в обробці "Банківська виписка". У тому випадку, якщо новий документ оформляється з банківської виписки, в нього автоматично заносяться параметри, визначені в банківській виписці - фірма і розрахунковий рахунок. Валюта документа автоматично заповнюється валютою обраного розрахункового рахунку. Слід звернути увагу на те, що в конфігурації не ведеться облік експортних операцій. Надходження безготівкових грошових коштів на валютні рахунки фірми будуть оформлені в конфігурації, як надходження авансового платежу у валюті. У документі має бути визначений вид оплати. Можливі такі варіанти оплати: "Надходження від покупця", "Повернення від постачальника" і "Інше". Якщо у виписці з банку вказується конкретний документ, за яким здійснений платіж, то його можна вказати в даному документі, як документ-підстава (кнопка <Підстава> в документі). При цьому відкривається діалог вибору виду документа - підстави (Повернення постачальнику, Заявка покупцеві, Звіт комісіонера, Реалізація, Рядок виписки банку (витрата)). Після вибору конкретного документа з списку документів реквізити документа "Рядок виписки банку (прихід)" будуть заповнені відповідними з документа підстави, користувачеві буде поставлено питання "Заповнити суму по документу основи? (Перед заповненням сума буде обнулено) ". Відповівши на задане питання позитивно, сума документа підстави перейде в виписку. По кнопці <X> праворуч від кнопки <Підстава> можна очистити документ підстава рядка виписки. У тому випадку, якщо як виду оплати вибрано "Інше", змінюється форма документа, в ній з'являється додатково полі "Рахунок" (з Довідника "План рахунків") і значення відповідних субконто. Дані поля заповнюються користувачем відповідно до того, на які бухгалтерські рахунки слід віднести отримання безготівкових грошових коштів. Ці поля не є обов'язковими, однак якщо вони не заповнені, то по документу з видом оплати "інше" бухгалтерські проводки не будуть сформовані. У разі, коли формується отримання передоплати від покупця, на підставі створеного документа "Рядок виписки (прихід)" можна оформити документ "Рахунок-фактура виданий".

Інформація про списання грошей з розрахункового рахунку заноситься за допомогою документа «Рядок виписки банку (витрата). Новий документ може бути оформлений з підпункту "Рядок виписки (витрата)" пункту "Банк" головного меню програми "Документи". Новий документ може бути також оформлений за допомогою кнопки <Витрата> в обробці "Банківська виписка". Новий документ відкривається при натисканні на кнопку <Витрата> в банківській виписці, при цьому параметри фірма і банківський рахунок повинні бути заповнені. У тому випадку, якщо новий документ оформляється з банківської виписки, в нього автоматично заносяться параметри, визначені в банківській виписці - фірма, розрахунковий рахунок. Валюта документа автоматично заповнюється валютою обраного розрахункового рахунку. У конфігурації "Торгівля + Склад" передбачено врахування взаєморозрахунків з іноземними постачальниками. Заборгованість перед іноземним постачальником виникає при оформленні документа «Надходження ТМЦ (імпорт)" за конкретним договором з іноземним постачальником. Погашення заборгованості перед іноземним постачальником проводиться при перерахуванні грошових коштів з валютного розрахункового рахунку. Для цього необхідно оформити документ "Рядок виписки банку (витрата)", вказавши в ньому валютний розрахунковий рахунок підприємства. У всіх інших випадках перерахування грошей з валютного розрахункового рахунку фіксується в конфігурації як перерахування постачальнику авансового платежу у валюті. У документі має бути зафіксований вид оплати. Можливі такі варіанти оплати: "Оплата постачальнику", "Повернення покупцю", "Інше". Якщо у виписці з банку вказується конкретний документ, за яким здійснений платіж, то його можна вказати в даному документі, як документ-підстава (кнопка <Підстава> в документі). При цьому відкривається діалог вибору виду документа - підстави (Повернення від покупця, Замовлення постачальникові, Звіт комітенту, Платіжне доручення, Надходження ТМЦ, Надходження (дод. витрати по ТМЦ), Надходження (послуги та ін), Рядок виписки банку (прихід)). Після вибору конкретного документа з списку документів реквізити документа "Рядок виписки банку (прихід)" будуть заповнені відповідними з документа підстави, користувачеві буде поставлено питання "Заповнити суму по документу основи? (Перед заповненням сума буде обнулено) ". Відповівши на задане питання позитивно, сума документа підстави перейде в виписку. По кнопці <X> праворуч від кнопки <Підстава> можна очистити документ підстава рядка виписки. У тому випадку, якщо як виду оплати вибрано "Інше", змінюється форма документа, в ній з'являється додатково полі "Рахунок" (з довідника "План рахунків") і значення відповідних субконто. Дані поля заповнюються користувачем відповідно до того, на які бухгалтерські рахунки слід віднести списання безготівкових грошових коштів. Ці поля не є обов'язковими, однак якщо вони не заповнені, то по документу з видом оплати "інше" бухгалтерські проводки формуватися не будуть.

Документ «Переміщення грошей (банк)» призначений для здійснення операцій з переміщення грошових коштів, що знаходяться на одному розрахунковому рахунку між різними фірмами. Документ зберігається і редагується в журналі «Банк». Новий документ викликається з підпункту «Переміщення грошей (банк)» пункту «Банк» головного меню програми «Документи». Операція переміщення грошей проводиться в тому випадку, якщо на розрахунковому рахунку зазначеної в документі в групі полів «Платник» фірми є достатня для переміщення з реквізиту «Сума» кількість грошових коштів. Валюта в документі встановлюється відповідно з валютою обраного розрахункового рахунку. Переміщення грошових коштів між фірмами можливо тільки в тому випадку, якщо фірми, зазначені у групах «Платник» і «Одержувач», мають одне і те ж юридична особа, але різні аналітичні ознаки управлінського обліку. Слід звернути увагу, що переміщення безготівкових грошових коштів між різними юридичними особами і переміщення грошей з одного розрахункового рахунку на інший за допомогою цього документа не передбачено. Операцію переміщення грошових коштів між різними юридичними особами і різними розрахунковими рахунками необхідно оформляти за допомогою двох документів: «Рядок виписки (витрата)», оформлений від імені однієї фірми з одного розрахункового рахунку, і «Рядок виписки (прихід) від особи іншої фірми на другий розрахунковий рахунок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]