Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1sTorgivlya_sklad_Metodichka.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
625.85 Кб
Скачать

3.5. Звіти та обробки

Звіти застосовуються для отримання різної інформації, яка містить підсумки або детальну інформацію, підібрану за певними критеріями. Звіти використовуються як для аналізу бухгалтерських підсумків та руху коштів (оборотно - сальдова відомість, журнал -ордер і т. д.), так і для формування даних для податкових інспекцій та інших інстанцій (баланс, податкова звітність, звіти в позабюджетні фонди). Обробки використовуються для виконання різних сервісних або регламентних дій, наприклад індексації цін в довідниках товарів.

При необхідності обробки інформації в інформаційній базі відповідно до деякого алгоритму (наприклад, отримання різних зведених даних) в системі «1С: Підприємство» використовуються звіти (обробки). Для завдання звіту на етапі розробки завдання визначається алгоритм звіту, що визначає отримання і обробку інформації з бази даних, і форма звіту, що дозволяє користувачеві задавати параметри алгоритму і включаються у звіт даних. Список доступних користувачеві звітів повністю визначається при розробці завдання.

При виборі користувачем необхідного звіту на екрані з'являється вікно, що об'єднує форму звіту та панель інструментів, що дозволяє виконувати різні дії при роботі з звітом.

Користувачеві доступні наступні дії:

- Виконання дій, що визначаються формою звіту

- Зміна звіту

- Збереження і завантаження параметрів звіту (настройка звіту)

- Перехід до опису звіту

- Отримання короткої довідки за елементами форми звіту.

дії:

Виконання дій, що визначаються формою звіту. Доступні користувачеві дії залежать повністю від форми звіту, проте деякі дії (такі як формування звіту, скасування і т. д.) є практично стандартними для всіх звітів.

Перелік для зміни звіту.

Елементи форми звіту дозволяють користувачеві управляти формуванням звіту, змінюючи параметри обробки даних алгоритмом звіту. Можливості управління звітом повністю залежать від звіту і для різних звітів можуть бути повністю різні.

Для збереження і завантаження параметрів звіту.

Конфігурацією «Торгівля + Склад» користувачу надана можливість зберегти всі введені параметри як налаштування звіту, натиснувши кнопку. При необхідності збережену раніше настройку можна завантажити в форму звіту, натиснувши кнопку на панелі кнопок. Це дозволяє отримувати звіти, не вводячи щоразу необхідні значення параметрів звіту.

Щоб викликати опис звіту користувач може натиснути кнопку і перейти до опису звіту.

Отримання короткої довідки за елементами форми звіту.

Для отримання короткого опису елемента форми звіту користувачеві необхідно натиснути кнопку на панелі кнопок і потім клацнути на вибраний елемент.

Розділ 4

Помічник початку роботи.

Допомагає заповнити відомості, необхідні для початку обліку:

- Визначити оптимальні режими роботи (вибрати валюту взаєморозрахунків, метод розрахунку собівартості, режими заповнення та проведення документів, методи обліку);

- Здійснити початкове заповнення довідкової інформації про компанію (реквізити фірми для екранної та друкованої форми документів).

На останньому кроці роботи можна запустити «Помічник заповнення довідників».

Налаштування параметрів системи «1С: Підприємство» виробляється в діалозі «Налаштування параметрів системи». Діалог налаштування параметрів системи викликається з пункту «Параметри» головного меню програми «Сервіс». Різні налаштування параметрів системи вводяться і редагуються на різних закладках даної настройки - Загальні, Текст, Інтерфейс, Журнали, Оперативний облік, Розрахунок, Бухгалтерія, Операція, Бухгалтерські підсумки, Монітор.

Загальні.

Закладка "Загальні" дозволяє встановити різні параметри, що впливають на поведінку програми.

Робоча дата - встановлює дату, яка буде використовуватися в якості робочої дати. Праворуч від поля введення робочої дати встановлюється режим зміни робочої дати опівночі. При встановленому за замовчуванням режимі опівночі буде пропонуватися встановити нову робочу дату, якщо до цього робоча дата відповідала поточній робочій датою комп'ютера. Можна вибрати режим, при якому зміна робочої дати буде виконуватися автоматично (без запиту). Також можна вибрати режим, при якому робоча дата опівночі мінятися не буде.

Рік початку робочого століть - параметр, що використовується у випадку представлення дати у форматі з двома останніми цифрами року. Дати після зазначеного року будуть ставитися до наступного сторіччя. Наприклад, якщо задано 1940, то дата 01.01.42 інтерпретується, як 1 січня 1942 року, а дата 01.01.39 - як 1 січня 2039.

Число цифр року в поданні дати - формат представлення дати: з двома останніми цифрами року або з повним поданням року.

Використовувати формульний калькулятор - вибирає вид калькулятора, який буде викликатися після натискання клавіш Ctrl + F2. При включеній опції викликається формульний калькулятор, при вимкненому - числовий.

Відключити роздільники тріад в числах - дозволяє відключити поділ розрядів чисел - тисяч, мільйонів, мільярдів і т. д.

Період опитування змін бази даних - визначає частоту, з якою система «1С:Підприємство» при роботі в розділеному режимі звертається до інформаційної бази для оновлення вмісту вікон.

Час очікування захоплення таблиць бази даних - час, протягом якого система буде намагатися виконати блокування файлів бази даних для внесення до них змін. Якщо протягом цього терміну спроби будуть невдалими, буде видано відповідне повідомлення.

Режим відкриття об'єктів - встановлює режим («Редагування» або «Перегляд»), в якому будуть відкриватися документи або елементи довідників подвійним клацанням миші або при натисканні клавіші <Enter>. Якщо вибраний режим «Редагування», то об'єкт буде відкриватися з можливістю зміни і блокуватися від змін іншими користувачами. Інші користувачі системи зможуть відкрити цей об'єкт тільки для перегляду. Якщо вибраний режим «Перегляд», то об'єкти будуть відкриватися тільки для перегляду, і блокуватися не будуть.

Режим видалення об'єктів - якщо встановлено режим «Позначка на видалення», то для даного користувача включений режим контролю посилальної цілісності, при якому замість безпосереднього видалення об'єктів (наприклад, натисканням клавіші Del) використовується позначка на видалення. Позначений на видалення об'єкт позначається знаком «X». Безпосереднє видалення об'єктів в цьому випадку буде виконуватися в спеціальному режимі «Видалення помічених об'єктів». Якщо встановлено режим «Безпосереднє видалення», видалення об'єктів відбуватиметься незворотнім.

Увага! Використання режиму безпосереднього видалення об'єктів може привести до нерозв'язних проблем. Наприклад, видалення складу з довідника складів після того, як на нього прибутковими накладними прийнято товар, призведе до того, що ці накладні стануть некоректними. Щоб уникнути появи помилок обліку рекомендується встановлювати режим видалення об'єктів в «Позначка на видалення».

Параметр «Режим видалення об'єктів» доступний для зміни, тільки коли у властивостях поточної конфігурації включений режим «Дозволити безпосереднє видалення об'єктів».

Текст.

Керуючі елементи закладки «Текст» дозволяють налаштувати параметри редактора текстів, використовувані при редагуванні текстових документів.

Колір закладок - колір закладок, який використовуються для позначки рядків у редакторі текстів.

Відкривати текст як модуль - якщо опція включена, то при створенні нового або відкритті існуючого текстового документа редактор текстів буде використовувати специфічні можливості, що застосовуються при редагуванні модулів: виділення кольором синтаксичних конструкцій, використання синтаксичного автовідступ та інші.

Перетягування тексту - якщо опція включена, в редакторі текстів для переміщення і копіювання блоків тексту можна використовувати режим «drag & drop» («перенеси і залиш»).

Автопідстановка - якщо опція включена, при редагуванні тексту буде задіяна функція автоматичної заміни шаблонів.

Крок табуляції - ціле число від 1 до 16 включно. Призначає ширину кроку табуляції в символах, який буде використовуватися при редагуванні текстових документів.

Автовідступ - якщо автовідступ включений, то при редагуванні текстів редактор системи «1С: Підприємство» автоматично вирівнює текст нового рядка по лівій межі попередньої не порожній рядки.

Інтерфейс.

Закладка «Інтерфейс» дозволяє налаштувати використовувані шрифти і управляє показом піктограм в меню.

Шрифти - список режимів системи «1С: Підприємство», для яких можна вказати використання певного шрифту. Рядки в списку режимів програми мають наступний сенс:

Форми - все екранні форми: стандартні і створені в процесі настройки конфігурації завдання.

Табличні документи - документи, створені за допомогою функції «Новий - Таблиця» з меню «Файл» головного меню програми; таблиці в редакторі форм.

Текстові документи - документи, створені за допомогою функції «Новий - Текст» з меню «Файл» головного меню програми.

Модулі - програмні модулі системи «1С: Підприємство».

Табло - інформація у вікні «Табло».

Вікно повідомлень - повідомлення у вікні повідомлень.

Опис - текст теми у вікні опису.

Встановлений шрифт - поточний шрифт для обраного у списку «Шрифти» режиму. По кнопці <Вибрати шрифт> викликається стандартний діалог налаштування шрифту.

Показувати піктограми в меню - включає показ у головному і контекстних меню образів команд меню. Аналогічні образи використовуються на кнопках панелей інструментів.

Журнал.

Керуючі елементи закладки «Журнали» в основному призначені для установки інтервалу видимості записів у журналах документів.

Початок інтервалу, Кінець інтервалу - встановлюють межі інтервалу видимості записів у журналах документів. Зазначений інтервал буде використовуватися при першому відкритті журналу в поточному сеансі роботи користувача з системою «1С: Підприємство».

Один журнал підпорядкованих документів - якщо опція включена, для перегляді документів, підлеглих даному документу, буде використовуватися один журнал підпорядкованих документів. Інформація в цьому журналі буде оновлюватися кожного разу виборі нового документа в журналі документів. Якщо опція відключена, для кожного документа можна відкрити свій журнал зі списком документів, підлеглих обраному.

При відкритті журналу переходити в кінець - якщо цей параметр встановлений, то при відкритті журналів документів, операцій і проводок поточним встановлюватиметься не перший в інтервалі журналу документ (операція, проводка), а останній.

Переходити в журналі на записаний документ - цей параметр визначає режим установки курсору в журналах на записаний документ:

Переходити в поточному журналі - після запису документа курсор автоматично буде встановлений на записаний документ в тому журналі, який був активним у момент відкриття форми документа;

Переходити у всіх відкритих журналах - після запису документа курсор автоматично буде встановлений на записаний документ у всіх відкритих журналах, в яких можуть виводитися документи даного виду;

Не переходити - після запису документа положення курсору в журналах змінюватися не буде.

Оперативний облік.

Параметри закладки «Оперативний облік» впливають на порядок запису і проведення документів в системі «1С: Підприємство».

Нові документи записувати з поточним часом - якщо опція включена, при записі нового документа не буде виводитися діалог для вибору часу запису документа. Документ буде записуватися з часом, ліченим із системних годин на момент запису. Якщо опція вимкнена, то при записі документа необхідно буде вказати час запису.

Нові документи записувати після ТА - при записі нового документа в поточній даті йому може ставитися поточний час. Однак поточний час на різних комп'ютерах може відрізнятися. Тому при роботі в мережевій версії декількох користувачів з однією інформаційною базою іноді виникають ситуації, коли проведений кимось документ встановив точку актуальності пізніше, ніж поточний час на інших комп'ютерах. Якщо опція включена, нові документи будуть записуватися після точки актуальності, навіть якщо поточний час комп'ютера менше точки актуальності. Це дозволяє забезпечити більш «гладку» послідовність введення документів.

Нові документи проводити після ТА (в реальному часі) - опція, якщо вона включена, забороняє видачу на екран запиту. Запит видається на екран при проведенні нового документа в тому випадку, якщо дата документа і дата точки актуальності підсумків рівні, і між документом і точкою актуальності підсумків існують інші проведені документи. Така ситуація найбільш часто може виникати в процесі інтенсивного введення документів з багатьох робочих місць при роботі системи «1С: Підприємство» в мережі.

При проведенні після ТА замінювати час на поточне - якщо введений документ виявився до точки актуальності, то при його проведенні зазвичай вибирається режим зміни часу документа, тобто, проведення його в потоці. При цьому документ переставляється після точки актуальності. Якщо дана установка включена, то документам, які переносяться за точку актуальності, при проведенні встановлюється поточний час комп'ютера (якщо, звичайно, воно більше точки актуальності). Однак тоді частіше виникає ситуація, при якій введений іншим користувачем документ виявляється за часом до точки актуальності. Якщо дану установку відключити, то при проведенні документа з перенесенням його за точку актуальності він буде розташовуватися відразу після точки актуальності. Це дозволяє забезпечити більш «гладку» послідовність введення документів.

Розрахунок.

Закладка «Розрахунок» дозволяє вказати спосіб виведення записів у журнали розрахунків, а також глибину перегляду записів.

Висновок - визначає обсяг виведених записів у журнали розрахунків:

Авто - показ записів задається в меню «Дії» головного меню системи «1С: Підприємство».

Всі об'єкти - показ в журналі розрахунків всіх наявних записів.

Один об'єкт - висновок записів по одному об'єкту розрахунку.

Один документ - висновок записів по одному документу розрахунку.

Глибина архіву - задає глибину перегляду журналів розрахунків.

Авто - в журнали розрахунків виводяться записи за періоди, зазначені в пункті «Задати глибину перегляду архіву" з меню "Дії» головного меню системи «1С: Підприємство».

Тиждень - перегляд журналів розрахунку за поточний тиждень. При цьому в журналі розрахунків можна переглянути записи, період розрахунку яких потрапляє в розрахункову тиждень.

Місяць - перегляд журналів розрахунку за поточний місяць. У журнал розрахунків будуть виведені записи як поточного розрахункового періоду, так і минулих періодів, що потрапляють в розрахунковий місяць.

Квартал - перегляд журналів розрахунку за поточний квартал. Якщо періодичність журналу дорівнює кварталу, то в журнал потраплять тільки дані за квартал.

Рік - перегляд журналів розрахунку за поточний розрахунковий рік. Наприклад, якщо поточний розрахунковий період - березень 1997 (01.03.97-31.03.97), то при установці глибини перегляду архіву за рік у журнал розрахунків будуть виведені записи з січня по березень 1997 (з 01.01.97 по 31.03.97)

Довільно - перегляд журналів розрахунку за кілька розрахункових періодів.

Елемент «періодів» дозволяє задати кількість періодів розрахунку, за які будуть виведені записи в журнали розрахунків.

Бухгалтерія.

Параметри закладки «Бухгалтерія» впливають на роботу з планами рахунків і інші специфічні налаштування компоненти «Бухгалтерський облік» системи «1С: Підприємство».

Основний план рахунків - параметр «Основний план рахунків» використовується в тому випадку, якщо в конфігурації передбачено кілька планів рахунків. Він дозволяє вибрати зі списку всіх існуючих планів рахунків основною для поточного використання.

Маска коду рахунку - цей параметр визначає маску для введення коду рахунку у формах операції, звітів та інших формах. Використання маски дозволяє при введенні коду рахунку не ставити роздільники рахунки / субрахунків, курсор буде автоматично перескакувати на введення субрахунка.

Використовувати маску плану рахунків - встановлює маску відповідно з маскою плану рахунків, визначеної в конфігурації. Якщо на практиці код рахунку, субрахунку коротше заданого в конфігурації, то має сенс відключити цей параметр і ввести потрібну маску в параметр «Маска коду рахунки».

Запитувати час при введенні документів і операцій - якщо встановлена ​​опція «Запитувати час при введенні документів і операцій», то при записі нового документа або операції, введеної вручну, видаватиметься діалог, що пропонує вибір часу (варіанти розташування документа) в тій даті, в яку він поміщається. У кожному разі, час вже записаного документа (операції) може бути в подальшому змінена.

Відкривати документ по операції (проводці) - при роботі в журналі операцій і журналі проводок рядки журналу можуть ставитися до операції введеної вручну або до документа, який сформував операцію. Для документів пункти меню і кнопки панелі інструментів дозволяють відкривати як сам документ, так і його операцію. Проте найчастіше документ (операція) відкриваються подвійним клацанням миші або натисканням клавіші <Enter>. Якщо опція «Відкривати документ по операції (проводці)» включена, то в цьому випадку буде відкриватися сам документ, а якщо вимкнена, то буде відкриватися операція.

Швидкий пошук в списках завжди за значенням сортування - установка опції «Швидкий пошук в списках завжди за значенням сортування» встановлює режим, при якому незалежно від поточної колонки пошук виконується за тією колонці, за якою в даний момент впорядкований список (для журналів - це завжди дата, для довідників - код, найменування або додатковий реквізит, для рахунків - завжди код).

Операція.

Параметри закладки «Операція» впливають на роботу програми при введенні і редагуванні бухгалтерських операцій вручну.

Розрахунок суми операції - визначає режим заповнення суми операції.

Стандартний спосіб - встановлює режим заповнення суми операції таким, яким він визначений в якості основного в конфігурації.

Не розраховувати - сума операції не заповнюватиметься автоматично, звичайно в цьому випадку суму операції заповнюють вручну.

За всіма проведеннями - сума операції буде автоматично заповнюватися складанням всіх сум проводок.

За перший проводці - сума операції буде автоматично заповнюватися із суми першого по порядку проводки.

Валютна сума - вибір цієї опції доступний при використанні варіантів «За всіма проведеннями» або «По першій проводці» і встановлює режим використання для заповнення суми операції валютних сум проводок.

Копіювання операції - дана група параметрів визначає режим введення операцій вручну з використанням копіювання існуючих операцій з журналу операцій чи журналу проводок. Опції даного режиму визначають, які дані будуть копіюватися в нову операцію.

Дата - вибір цієї опції визначає копіювання дати операції.

Сума - вибір цієї опції визначає копіювання суми операції. Якщо вибраний режим автоматичного заповнення суми, то копіювання суми недоступно.

Заголовок - вибір цієї опції визначає копіювання змісту операції і додаткових реквізитів самої операції (якщо вони визначені в конфігурації).

Проводки - вибір цієї опції визначає копіювання проводок операції.

Перевіряти проводки при записі операції - вибір цієї опції встановлює режим, при якому в момент запису операції вводиться вручну буде виконуватися контроль проводок з використанням списку коректних проводок.

Автоматичне введення нової проводки вибір цієї опції встановлює режим, при якому в процесі введення нових проводок операції після введення проводки автоматично починається введення наступної проводки. Цей режим зручний при великій кількості вводяться проводок в одній операції.

Автоматичне введення нової проводки з копіюванням - вибір цієї опції встановлює режим, при якому в процесі введення нових проводок операції після введення проводки автоматично починається введення наступної проводки копіюванням поточної. Цей режим зручний при великій кількості вводяться однотипних проводок в одній операції.

Розраховувати суму проводки за ціною - в конфігурації для деяких видів субконто використовуються в рахунках може бути визначено поняття ціни. Вибір цієї опції встановлює режим, при якому після введення кількості проводки буде автоматично розраховуватися сума проводки виходячи з ціни обраного в цій проводці субконто.

Розраховувати суму проводки по курсу - вибір цієї опції встановлює режим, при якому після введення валютної суми проводки буде виконуватися автоматичний розрахунок суми проводки виходячи з курсу обраної в цій проводці валюти на дату операції.

Бухгалтерські підсумки.

Параметри закладки «Бухгалтерські підсумки» встановлюють основний період отримання бухгалтерських підсумків. Дана установка зазвичай використовується звітами, налаштованими в конфігурації як періоду «за замовчуванням», хоча зазвичай період побудови конкретного звіту можна і змінити. Табло рахунків також використовує цей період при відкритті, хоча він може бути, і змінений в процесі роботи в самому табло.

Квартал - вибір даного варіанта дозволяє встановити як періоду квартал. Квартал вибирається стрілками вгору і вниз.

Місяць - вибір даного варіанта дозволяє встановити як місяць. Місяць вибирається стрілками вгору і вниз.

День - вибір даного варіанта дозволяє встановити як періоду конкретну дату.

Інтервал «С... За» - вибір даного варіанта дозволяє встановити в період безпосереднім зазначенням дати початку та дати кінця періоду. Для введення дат в поля введення необхідно ввести дати в форматі ДД.ММ.РРРР (число, порядковий номер місяця і рік). Розділові точки вводити не потрібно - вони вже присутні в полях введення. Якщо натиснути лівою клавішею миші кнопку, можна викликати на екран календар і вибрати дату, вказавши її мишею на аркуші календаря.

З початку року - вибір даної опції для варіантів «квартал», «місяць» і «день» встановлює період, що починається першою датою року, і закінчується останньою датою кварталу, місяця або зазначеною датою.

З початку кварталу - вибір даної опції для варіантів «місяць» і «день» встановлює період, що починається першою датою кварталу, і закінчується останньою датою місяця або зазначеною датою.

З початку місяця - вибір даної опції для варіанту «день» встановлює період, що починається першою датою місяці і закінчується зазначеною датою.

Монітор.

Закладка «Монітор» дозволяє налаштувати параметри роботи Монітора користувачів і умови перегляду журналу реєстрації.

Активні користувачі - Оновлювати кожні <...> секунд - оновлювати список активних користувачів системи з вказаним інтервалом. Якщо прапорець не встановлений, автоматичне оновлення виконуватися не буде.

Інтервал - група керуючих елементів, які визначають період перегляду подій у журналі реєстрації:

Поточний день - журнал включатиме події поточної дати;

Поточний тиждень - журнал включатиме події поточного тижня;

Поточний місяць - журнал включатиме події поточного місяця;

Останні... дн. - Журнал включатиме події за останні кілька днів починаючи від поточної дати;

Весь поточний журнал - буде показуватися весь журнал реєстрації за винятком тих періодів, які були поміщені в архів;

З... по...: - встановлює інтервал перегляду журналу.

Оновлювати кожні <...> секунд - оновлювати журнал реєстрації з вказаним інтервалом. Якщо прапорець не встановлений, автоматичне оновлення виконуватися не буде.

При відкритті переходити в кінець - якщо прапорець встановлений, при відкритті журналу реєстрації курсор буде встановлюватися на останній рядок в обраному інтервалі.

При відкритті пропонувати фільтр - якщо прапорець встановлений, при відкритті журналу реєстрації видаватиметься діалог установки фільтра.

Розташовувати у два рядки - якщо прапорець встановлений, то в відкривається журналі реєстрації інформація кожної події буде виводитися в два рядки.

Один журнал реєстрації - якщо прапорець встановлений, при виборі пункту меню «Журнал реєстрації», якщо журнал вже відкритий, то його вікно буде активізуватися. Якщо прапорець знятий, при виборі пункту меню «Журнал реєстрації» буде відкриватися нове вікно журналу реєстрації.

Керуючі елементи визначають порядок запису і проведення документів. По кнопці <Застосувати> користувач може зберегти поточні зміни налаштування параметрів системи, які були внесені на даний момент, при цьому діалог введення налаштування параметрів системи закритий не буде і користувач зможе продовжити подальшу зміну цих параметрів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]