Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1sTorgivlya_sklad_Metodichka.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
625.85 Кб
Скачать

5.4. Складські операції

Документ «Переміщення ТМЦ» служить в системі «1С: Підприємство» для оформлення передачі товарно-матеріальних цінностей між складами. За допомогою даного документа можна також здійснювати переміщення ТМЦ між фірмами. Однак, переміщення можливе тільки між тими фірмами, які мають одне і те ж юридична особа, але різні аналітичні ознаки управлінського обліку. Переміщення між фірмами, що мають різні юридичні особи, слід оформляти за допомогою операції «Продаж власній фірмі». Документ може бути введений на підставі документа «Надходження ТМЦ». Такий спосіб введення зручно застосовувати в тому випадку, якщо необхідно все, що надійшли по документу «Надходження ТМЦ» на оптовий склад ТМЦ, відразу передати на роздрібний склад (вроздріб). Специфікація цього документа заповнюється на закладці «Таблична частина». Переміщення ТМЦ на роздрібний склад може проводитися з будь довільним цінами, заданих в документі. Тип цін, валюта документа, порядок обліку ПДВ задаються у вікні «Параметри документа», що викликається по кнопці <Ціни> на закладці «Таблична частина». При переміщенні ТМЦ на роздрібний склад, ціни, зафіксовані в даному документі, будуть відпускними цінами, за якими буде проводитися продаж та облік ТМЦ на роздрібному складі. Слід брати до уваги, що при оформленні документів роздрібного продажу змінити ці ціни не можна. При цьому зміна роздрібних цін проводиться спеціальним документом «Переоцінка (роздріб)». По кнопці <Друк> користувач може сформувати друковану форму документа. При цьому в системі «1С: Підприємство» існує кілька варіантів друкованої форми. По кнопці стрілка вниз з випадаючого меню можна вибрати ці форми:

- Друкована форма ТОРГ-13 - формується накладна на внутрішнє переміщення, передачу товарів, тари за уніфікованою формою № ТОРГ-13, затвердженої постановою Держкомстату РФ від 25.12.98 р. № 132;

- Друкована форма - формується накладна переміщення;

- Друк цінників - формуються друковані форми цінників всіх номенклатурних позицій із специфікації документа.

Документ «Інвентаризація (по складу)» призначений для проведення інвентаризації на оптових складах і роздрібних складах підприємства. За допомогою кнопки <Операція> змінюється тип виробленої операції і назва документа «Інвентаризація (по складу)» (інвентаризація на оптових складах) або «Інвентаризація (по роздробі)» (інвентаризація на роздрібних складах). Документ «Інвентаризація (по складу)» призначений для формування та друку порівнювальної відомості або інвентаризаційного опису при проведенні інвентаризації на оптових складах компанії, а також виписки актів списання та оприбуткування надлишків ТМЦ на підставі даного документа при існуванні розбіжностей між фактичним і документально підтвердженим залишками ТМЦ. Новий документ викликається з підпункту «Інвентаризація (по складу)» пункту «Склади» головного меню програми «Документи». Дані в інвентаризаційної відомості можна автоматично заповнити інформацією про залишки ТМЦ на зазначеному в документі оптовому або роздрібному складі за допомогою кнопки <Заповнити>. По даній кнопці в документі передбачено список варіантів для заповнення табличної частини: «Заповнити», «Оновити», «Заповнити зі звіту», «Заповнити фактична кількість за обліковим». При цьому у разі вибору останнього варіанту заповнення колонка «Кол. (Факт) "заповнюється аналогічно колонці»Кол. (Облік)». Фактична кількість ТМЦ може редагуватися користувачем вручну.

Залежно від положення перемикача «Вид інвентаризації» на закладці «Шапка» залишки ТМЦ на складі розраховуються по відношенню до обраної в документі фірмі на дату оформлення інвентаризації або по компанії в цілому (по всіх фірмах). Необхідно відзначити, що проведення даного документа не виробляє ніякого руху в регістрах, однак, за результатами інвентаризації можна виписати підлеглі документи: «Списання ТМЦ» і «Оприбуткування ТМЦ». Склад цих документів буде заповнений згідно з результатами проведення інвентаризації ТМЦ, таким чином в специфікацію документа «Оприбуткування ТМЦ» буде занесений надлишок ТМЦ, виявлений в результаті інвентаризації, а в специфікацію документа «Списання ТМЦ» будуть занесені ті ТМЦ, які необхідно списати за результатами проведеної інвентаризації. Після проведення цих документів, кількість ТМЦ на складі встановиться рівним реальній кількості ТМЦ, зафіксованих в інвентаризаційній відомості.

Документ «Інвентаризація (по роздробі)» призначений для фіксування залишків ТМЦ на роздрібних складах у відпускних цінах. Новий документ викликається з підпункту «Інвентаризація (роздріб)» пункту «Склади» головного меню програми «Документи». За допомогою кнопки <Заповнити> специфікацію документа можна заповнити залишками на роздрібному складі. Причому при натисканні цієї кнопки користувачеві представлятеся список варіантів заповнення табличної форми документа аналогічний такому ж в документі «Інвентаризація (по складу)». Облік ТМЦ ведеться за відпускними цінами. Якщо ТМЦ передавалася на роздрібний склад за різними цінами, то в документі будуть зафіксовані два рядки з однаковою ТМЦ, але з різними цінами. При автоматичному заповненні в графі «Кол. (Облік)»фіксується кількість товару, розраховане за документами, занесеним в інформаційну базу. Залежно від положення перемикача «Вид інвентаризації» на закладці «Шапка» залишки ТМЦ на складі розраховуються по відношенню до обраної в документі фірмі на дату оформлення інвентаризації або по компанії в цілому (по всіх фірмах). Після проведення інвентаризації на роздрібному складі в графу «Кол. (Факт)»заносяться залишки ТМЦ після роздрібного продажу. Різниця між цими двома величинами і буде кількістю проданого ТМЦ. Ця інформація буде розрахована і зафіксована в документі в графі «Вимкнути.». На підставі документа «Інвентаризація (роздріб)» можна ввести документ «Реалізація (роздріб)» або «Звіт ККМ". У специфікацію цих документів автоматично заноситься інформація про реалізовані на даному складі ТМЦ (інформація з графи «Вимкнути»). При проведенні документа «Звіт ККМ" буде відразу зафіксована відвантаження ТМЦ і надходження грошей у касу, при проведенні документа «Реалізація (роздріб)» буде зафіксована тільки відвантаження ТМЦ з роздрібного складу. Документ «Реалізація (роздріб)» зручно оформляти в тому випадку, якщо, наприклад, виручка з магазину надходить щодня і фіксується в інформаційній базі за допомогою відповідних платіжних документів, а інформація про продажі (або результати проведеної інвентаризації) надходить в офіс тільки раз на кілька днів.

Документ «Оприбуткування ТМЦ» служить в програмі для оформлення факту оприбуткування ТМЦ. Документ може бути оформлений на підставі проведеної інвентаризації за допомогою документа «Інвентаризація (по складу)» або як вільний документ у разі довільного надходження ТМЦ. Документи «Оприбуткування ТМЦ» створюються, зберігаються і редагуються в журналі «Журнал складських документів». Новий документ викликається також за допомогою підпункту «Оприбуткування ТМЦ» пункту «Склади» головного меню програми «Документи». У разі довільного оприбуткування, для правильного відображення операції в бухгалтерському обліку можна заповнити інформацію в групі полів, об'єднаних назвою «Бухгалтерська операція», в яких заповнюється рахунок з довідника «План рахунків» і його аналітика по субконто. Заповнення цих полів не є обов'язковим. Проте слід брати до уваги що, якщо ці поля не заповнено, то бухгалтерські проводки по даному документу формуватися не будуть. Специфікація документа на закладці «Таблична частина» заповнюється стандартним чином - порядковим введенням або підбором по каталогу. У разі оформлення документа на підставі документа «Інвентаризація (по складу)» специфікація документа заповнюється відповідно з даними, зазначеними в даному документі (кількість по колонці «Відхилення»). Ціни в цьому випадку встановлюються відповідно до цін, зазначених в інвентаризації. Оприбуткування ТМЦ може проводитися і по довільним цінами, Тип ціни задається в окремому вікні «Параметри документа», що викликається по кнопці <Ціни>. При цьому ціни можуть бути відкориговані вручну. Слід відзначити той факт, що за допомогою цього документа фіксується надходження на склад готової продукції, в поле «Вид ТМЦ» в цьому випадку вибирається вид «продукція».

Документ «Списання ТМЦ» призначений для оформлення списання товарно-матеріальних цінностей. Документ може бути оформлений на підставі проведеної інвентаризації (документ «Інвентаризація (по складу)») або як вільний документ у разі довільного списання ТМЦ. Документи «Списання ТМЦ» створюються, зберігаються і редагуються в журналі «Журнал складських документів». Новий документ викликається також за допомогою підпункту «Списання ТМЦ» пункту «Склади» головного меню програми «Документи». У групі полів «Бухгалтерська операція» на закладці «Шапка» заповнюються дані про рахунки і субконто, на які необхідно віднести дану господарську операцію. Заповнення полів проводиться за допомогою довідника «План рахунків». Ці поля не є обов'язковими для заповнення, однак у випадку, якщо вони залишаться порожніми, бухгалтерські проводки по документу при його проведенні сформовані не будуть. Важливо відзначити, що при вивантаженні проведень здійснюється аналіз зазначеного в документі бухгалтерського рахунку. Залежно від вказаного бухгалтерського рахунку позиції документа можуть бути вивантажені в бухгалтерію як товар, матеріал або продукція, незалежно від того, як відбулося розподіл ТМЦ по партіях. Отже, тому списання ТМЦ різних видів рекомендується оформляти різними документами списання. Специфікація документа на закладці «Таблична частина» заповнюється стандартним чином - порядковим введенням або підбором по каталогу. У тому випадку, якщо користувач оформляє списання ТМЦ з роздрібного складу, в специфікацію документа додаються графи Ціна і Сума, в яких заповнюється інформація про ціни, за якими ТМЦ обліковуються на роздрібному складі. Відповідно з цими цінами і буде проводитися списання ТМЦ з роздрібного складу. У тому випадку, якщо документ оформляється на підставі документа «Інвентаризація (по складу)», його специфікація автоматично заповнюється відповідно з даними, зазначеними в інвентаризації (кількість по колонці «Відхилення»). При оформленні даного документа відбувається автоматичне списання партій ТМЦ відповідно до встановленого у формі фірми методом розрахунку собівартості. У цьому документі є також можливість вказати конкретну партію, з якої буде проводитися списання ТМЦ (графа «Партія» у специфікації документа), при цьому дана графа може залишитися незаповненою і мати значення «автодобір». По кнопці <Друк> користувач може сформувати друковану форму документа. При цьому в системі «1С: Підприємство» існує кілька варіантів друкованої форми. По кнопці стрілка вниз з випадаючого меню можна вибрати ці форми:

- «Друкована форма ТОРГ-16» - формується акт про списання товарів за уніфікованою формою № ТОРГ-16, затвердженої постановою Держкомстату РФ від 25.12.98 р. № 132;

- «Друкована форма М-11» - формується вимога-накладна за типовою міжгалузевої формою № М-11, затвердженої постановою Держкомстату Росії від 30.10.97 р. № 71а;

- «Друкована форма» - формується звичайна друкарська форма акта списання.

Документ «Переоцінка (роздріб)» призначений для переоцінки залишків ТМЦ на роздрібному складі. Документи «Переоцінка (роздріб)» створюються, зберігаються і редагуються в журналі «Журнал складських документів». Новий документ викликається також з підпункту «Переоцінка (роздріб)» пункту «Склад» головного меню програми «Документи». Залишки переоцінюються на роздрібному складі для обраної в документі фірми. Після вибору фірми і роздрібного складу в документі проводиться автоматичне заповнення специфікації в закладці «Таблична частина». Специфікація документа заповнюється залишками ТМЦ, що знаходяться на даному складі і відносяться до фірми, обраної в документі. У будь-який момент часу можна зробити автоматичне заповнення специфікації документа по кнопці <Заповнити> двома можливими варіантами - «Всіма залишками на складі», «Тільки товарами з облікової ціною, відмінною від роздрібної ціни в довіднику». Якщо на роздрібному складі існують залишки одних і тих же товарно-матеріальних цінностей за різними цінами, то в документі буде присутній кілька рядків з одними і тими ж ТМЦ, але з різними цінами. У конфігурації «Торгівля + Склад» можливо переоцінити не весь залишок конкретної позиції, а тільки його частину. У цьому випадку в документі необхідно вказати кількість ТМЦ, яке необхідно переоцінити, і зафіксувати нову ціну.

Документ «Комплектація ТМЦ» служить в програмі для оформлення операції зборки комплекту з комплектуючих. Документи цього виду створюються, зберігаються і редагуються в спеціальному журналі «Журнал документів комплектації». Новий документ можна також викликати з підпункту «Комплектація ТМЦ» пункту «Комплекти» головного меню програми «Документи». Процедура комплектації складається з двох етапів, які оформляються в одному документі, а саме списання комплектуючих і надходження (оприбуткування) готового комплекту на склад. Списання комплектуючих проводиться зі складу - відправника, який вказаний в документі як «Склад» в групі елементів «Організація». При цьому в колонці «Партія» на закладці «Таблична частина» користувач може вручну задати партію ТМЦ, за якою будуть проводиться списання даного товару або встановити значення даної колонки «Автопідбір». Надходження готового комплекту виробляється на склад, який вказаний в документі в графі «Одержувач». Кількість комплектуючих встановлюється відповідно із заданою кількістю для кожного комплектуючого в підлеглому довіднику «Склад комплекту» і кількістю зібраних комплектів. У списку можна довільно міняти кількість і додавати нові комплектуючі, незалежно від того, які комплектуючі вказані в складі комплекту в довіднику «Номенклатура». При оприбуткуванні комплектуючих можна вибрати вид ТМЦ (товар, матеріал, продукція), в якості якого комплектуючі будуть оприбутковані на склад. Ціна, за якою комплектуючі надійдуть на склад, автоматично розраховується на підставі тієї ціни, за якою списується комплект, і заданого коефіцієнта ціни.

Документ «разукомплектация ТМЦ» виробляє операції зворотні тим, які робить документ «Комплектація ТМЦ». При цьому списання комплекту відбувається зі складу, зазначеного в графі «Склад», а надходження (оприбуткування) комплектуючих проводиться на склад, зазначених у графі «Одержувач». Документи цього виду створюються, зберігаються і редагуються в спеціальному журналі «Журнал документів комплектації». Новий документ можна також викликати з підпункту «разукомплектация ТМЦ» пункту «Комплекти» головного меню програми «Документи».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]