Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1sTorgivlya_sklad_Metodichka.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
625.85 Кб
Скачать

Розділ 3

3.1. Константи

Постійні елементи програми «Торгівля + Склад» називаються константи. У них зберігається інформація, яка практично залишається незмінною в процесі роботи системи. Вони визначають облікову політику підприємства і загальну роботу системи. Так само вони використовуються як реквізитів документів за замовчуванням, у звітних формах і т. д.

Константа «Валюта бухгалтерського обліку» - це константа, яка вводиться з довідника валют. Її значення використовується в якості основної валюти, застосовуваної в бухгалтерському обліку підприємства (звичайно це рубль).

Особливістю даної константи є те, що її курс завжди дорівнює 1, крім того, курси всіх інших валют виражаються в одиницях валюти бухгалтерського обліку. Саме ця константа використовується в якості валюти, в яку переводяться всі показники господарської діяльності для цілей складання фінансової та бухгалтерської звітності підприємства.

Відображення та редагування значення цієї константи проводиться через основне меню програми «Сервіс» по рядку «Налаштування параметрів обліку». У вікні по закладці «Валюти» в полі «Валюта бухгалтерського обліку» і відбувається її редагування.

Константа «Валюта управлінського обліку» - це константа, яка вводиться з довідника валют. Вона використовується в якості валюти, в яку переводяться всі показники діяльності підприємства для цілей управлінського обліку та аналізу (зазвичай це долар США).

Що подивитися або відредагувати значення цієї константи, необхідно через основне меню програми «Сервіс» по рядку «Налаштування параметрів обліку» активувати вікно налаштування параметрів обліку. У вікні по закладці «Валюти» в полі «Валюта управлінського обліку» можна подивитися і відредагувати її значення.

Константа «Вид основного властивості контрагентів» служить для зручності ідентифікації контрагентів. Дане основна властивість показується в списку довідника «Види властивостей» і може приймати одне із значень визначаються у цьому довіднику. По заданому основним властивості контрагентів можна згруповують і фільтрувати дані у звітах. У демонстраційній версії типової конфігурації даними основною властивістю контрагентів є приналежність до того чи іншого регіону (Східний, Західний, Північний, Південний і т. п.). Можливим варіантом основного властивості контрагентів може служити «Статус партнера» - «Дистриб'ютор», «Дилер» і т. п.

Для вказівки основного властивості контрагентів необхідно вибрати вид основного властивості (Регіон), до якого будуть ставитися перелік значень основних властивостей (Східний, Західний, Північний і т. д.). Змінити обраний вид основного властивості контрагентів можна тільки тоді, коли ні для одного контрагента не задано основна властивість. Т. е. значення даної константи визначається один раз до початку роботи в програмі і занесення інформації в неї.

Щоб задати або відредагувати значення константи «Вид основного властивості контрагентів» необхідно активувати рядок «Налаштування параметрів обліку» в головному меню програми «Сервіс». У вікні, на закладці «Властивості» в полі «Основна властивість контрагентів» і виробляються операції з цією константою.

Константа «Вид основного властивості номенклатури» служить для зручності ідентифікації позицій номенклатури. Дане основна властивість показується в списку довідника «Види властивостей» і може приймати одне із значень визначаються у цьому довіднику. По заданому основним властивості номенклатури можна групувати і фільтрувати дані в звітах, пов'язаних з номенклатурою підприємства.

У демонстраційній версії типової конфігурації даними основною властивістю номенклатури є вид товару (Вафлі, Вентилятори, Холодильник і т. д.). Одним з варіантів значення даної константи може бути «Додаткова властивість товару» - «Імпортне», «Вітчизняне», «Елітне» і т. п.

Для вказівки основного властивості номенклатури необхідно вибрати вид властивості (Вид Товару), до якого будуть ставитися обрані значення основних властивостей (Взуття, Комплектуючі, Молоко і т. д.). Змінити обраний вид основного властивості номенклатури можна тільки доти, поки ні для однієї номенклатурної позиції не задано небудь властивість.

Щоб задати або відредагувати значення константи «Вид основного властивості номенклатури необхідно активувати рядок" Налаштування параметрів обліку "у головному меню програми" Сервіс ". У вікні, на закладці " Властивості " в полі " Основна властивість номенклатури " і проводяться операції з цією константою.

Константа «Дата заборони редагування» задає дату, після якої внести зміни в документи неможливо. Т. е. документи з датою, меншою або рівною тій, яка встановлена ​​в константі «Дата заборони редагування», відкриваються тільки в режимі перегляду.

Установкою значення даної константи визначають кінцеву дату періодів, які необхідно заблокувати від навмисного або випадкового зміни інформації в них. Для цих періодів виконана вивірка результатів роботи, і вносити зміни або коригувати що не передбачається.

Значення константи «Дата заборони редагування» редагується у вікні, що викликається по рядку Налаштування параметрів обліку»в головному меню програми»Сервіс». У даному вікні по закладці «Системні» в полі «Дата заборони редагування» відображається і редагується значення цієї константи.

Константа «Одиниця виміру ваги товару» використовується для завдання одиниці, в якій вимірюється вага товару. В якості одиниці вимірювання ваги товару можна використовувати кілограм - «кг».

Редагування та відображення значення даної константи відбувається шляхом активації вікна, що викликається по рядку «Налаштування параметрів обліку» через головне меню програми «Сервіс». У вікні «Налаштування параметрів обліку» за закладці «Вага, артикул» в полі «Одиниця виміру ваги» і відображається і редагується значення константи «Одиниця виміру ваги товару».

Константа «Контроль негативних залишків ТМЦ» служить для контролю вільного залишку при відпустці ТМЦ залежно від обраного значення. Вона може приймати одне з наступних значень: «По фірмі», «По управлінської аналітиці», «По юридичній особі», «По компанії», «Не контролювати».

Розглянемо, що саме визначатиме дана константа залежно від обраного значення.

ПО ФІРМУ - при відпустці ТМЦ контролюватиметься вільний (за вирахуванням резерву) залишок ТМЦ відповідно до тієї фірмою, яка вказана в документі.

ПО УПРАВЛІНСЬКОЇ аналітиків - при відпустці ТМЦ буде проводитися контроль сукупного вільного залишку, що належить всім фірмам, що мають таку аналітику управлінського обліку, яка буде збігатися з аналітикою управлінського обліку, зазначеної в документі фірми. При відпустці (списання) товарно -матеріальних цінностей спочатку будуть списуватися залишки (і партії), що належать фірмі, яка вказана в документі, а потім належать іншим фірмам, що мають таку ж аналітику управлінського обліку. Списання партій інших фірм проводиться за методом списання (методу розрахунку собівартості) фірми, зазначеної в документі.

По юридичній особі - при відпустці ТМЦ контролюватиметься сукупний вільний залишок, що належить всім фірмам, для яких вибрано таке ж власне юридична особа, як і у фірми, зазначеної в документі. При відпустці (списання) ТМЦ спочатку будуть списуватися залишки (і партії), що належать тій фірмі, яка вказана в документі, а потім належать іншим фірмам, що мають той же юридична особа. Списання партій інших фірм проводиться за методом списання (методу розрахунку собівартості) фірми, зазначеної в документі. Справа в тому, що програма дозволяє підрозділити за допомогою управлінського ознаки, наприклад офіс і магазин, одна юридична особа на кілька «власних фірм».

ПО КОМПАНІЇ - при відпустці ТМЦ контролюватиметься сукупний вільний залишок, що належить всім фірмам, зареєстрованим в інформаційній базі. При відпустці (списання) ТМЦ спочатку будуть списуватися залишки (і партії), що належать тій фірмі, яка вказана в документі, а потім належать іншим фірмам. Списання партій інших фірм буде проводиться за методом списання (методу розрахунку собівартості) фірми, зазначеної в документі.

НЕ КОНТРОЛЮВАТИ - при даному значенні константи «Контроль негативних залишків ТМЦ» під час відпустки ТМЦ залишок взагалі не буде контролюватися. Негативні залишки будуть записані за фірмою, яка вибрана в документі.

Редагування та відображення значення даної константи відбувається шляхом активації вікна, що викликається по рядку «Налаштування параметрів обліку» через головне меню програми «Сервіс». У вікні «Налаштування параметрів обліку» за закладці «Режими роботи» в полі «Контроль залишків ТМЦ» і відображається поточне значення даної константи, а так само відбувається її редагування.

Константа «Номер релізу» - це службова константа, призначена для зберігання номера релізу, якому відповідає формат інформаційної бази. Формується автоматично при установці конфігурації «Торгівля + Склад». Вручну редагувати її заборонено.

Константа "Показувати артикул» призначена для спрощення роботи в програмі і може приймати значення «1» або «0». Якщо константі встановлено значення «1», то у формі підбору з довідника номенклатури додатково показується колонка «Артикул». Це дозволяє скористатися режимом швидкого пошуку номенклатурної позиції по артикулу. В іншому випадку, дана колонка не показується.

Константі «Показувати артикул» слід присвоювати значення «1», якщо артикул буде активно використовуватися як визначальної ознаки номенклатури.

Що б побачити поточне значення цієї константи або відредагувати його, необхідно активувати вікно, що викликається по рядку «Налаштування параметрів обліку» через головне меню програми «Сервіс». Відображення та редагування значення константи «Показувати артикул» виробляється на закладці «Вага, артикул» вікна «Налаштування параметрів обліку» в полі «Використання артикулу при підборі і в друкованих формах».

Константа «Префікс інформаційної бази» містить однорядкове резюме текстовий префікс, який додається до коду створюваних елементів довідників та номером документів. Дана константа використовується для створення роздільної нумерації в кожній філії елементів довідників і документів при використанні компоненти «Управління розподіленими інформаційними базами».

У кожній філії розподіленої бази даних необхідно задати унікальний префікс інформаційної бази (ІБ).

Якщо робота з розподіленими базами не використовуватиметься, константі слід встановити порожнє значення.

Редагування та відображення значення даної константи відбувається шляхом активації вікна, що викликається по рядку «Налаштування параметрів обліку» через головне меню програми «Сервіс». У вікні «Налаштування параметрів обліку» по закладці «Системні» в полі «Префікс інформаційної бази» відображається поточне значення і проводиться її редагування.

Константа «Дозволити проводити документи майбутньої датою» може приймати значення «1» або «0». Якщо даної константі встановлено значення «0», то забороняється проведення будь-яких документів майбутньою датою, тобто за поточною датою. Проведення документа майбутньою датою призводить до того, що Точка актуальності підсумків (ТА) виявляється «в майбутньому» і всі документи за робочу дату після цього проводяться до ТА, тобто «заднім числом», що значно уповільнює процес проведення.

Що б побачити поточне значення цієї константи або відредагувати його, необхідно активувати вікно, що викликається по рядку «Налаштування параметрів обліку» через головне меню програми «Сервіс». Відображення та редагування значення константи «Дозволити проводити документи майбутньою датою» виробляється на закладці «Режими роботи» вікна «Налаштування параметрів обліку» в полі «Дозволити проводити оперативні документи майбутньої датою».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]