Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1sTorgivlya_sklad_Metodichka.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
625.85 Кб
Скачать

3.2. Довідники

Довідники в програмі призначені для роботи з постійною і умовно- постійною інформацією і служать для накопичення і зберігання внутрішньофірмових класифікаторів. Також довідники зазвичай використовують для побудови аналітичного обліку. Зазвичай довідниками є списки товарів, матеріалів, контрагентів, співробітників і т. д.

Інформація, що зберігається в довідниках, може, якщо це не заборонено правами конкретного користувача або особливостями конфігурації, редагуватися в процесі роботи з програмою. Тобто можуть водитися нові записи, редагуватися або віддалятися існуючі.

Існує два варіанти роботи з довідниками - перегляд і редагування елементів довідника, або вибір існуючих елементів довідника.

У режимі перегляду і редагування довідник відкривається за допомогою головного меню програми «Довідники» шляхом вибору рядка з відповідною назвою довідника. При введенні значень констант, реквізитів документів або реквізитів інших довідників використовується режим вибору. У цьому режимі вибір необхідного елемента довідника проводиться шляхом встановлення курсору на необхідний елемент довідника і натисканням клавіші «Enter».

У конфігураціях системи «1С: Підприємство», в тому числі «Торгівля + Склад», можливо створювати довідники, що складаються з декількох рівнів - до десяти рівнів вкладеності. Створювати, так зване «дерево» довідника, гілками в якому будуть відповідні рівні й елементи довідника. Використання таких багаторівневих довідників дозволяє організувати зберігання і подальше використання в аналітичних звітах інформацію з тим ступенем деталізації, яка необхідна на тому чи іншому підприємстві. У системі «1С: Підприємство» існує механізм організації підлеглих довідників, пов'язаних між собою. Даний механізм дозволяє організувати взаємозв'язок між елементами різних довідників. Наприклад - довідник контрагентів і довідник банківських рахунків або довідник договорів. Т. е. у кожного елемента довідника контрагентів (довідника -власника) існує свій підлеглий довідник, кожен елемент якого (банківський рахунок, договір тощо) пов'язаний з відповідним елементом довідника -власника. При роботі у вікні підлеглого довідника набір переглядаються елементів визначається поточним елементом довідника -власника. Наприклад, якщо у вікні довідника організацій курсор встановлений на конкретному елементі довідника (конкретної організації), то в підлеглому йому довіднику договорів будуть виведені тільки договори поточної організації.

Довідник «Контрагенти» служить для обліку взаєморозрахунків і для оформлення документів з контрагентами, в ньому накопичується інформація про них. У поняття Контрагент включаються постачальники і покупці, організації і приватні особи.

Конфігурація «Торгівля + Склад» передбачає можливість оформлення в якості контрагента власного юридичної особи. Ця можливість призначена для оформлення господарських операцій між власними юридичними особами. Що б викликати Довідник для введення або редагування інформації необхідно з пункту головного меню «Довідники» вибрати рядок «Контрагенти».

У формі, що з'явилася Довідника відображаються дві області. У лівій частині форми представлена ​​структура згрупування елементів даного Довідника, так зване дерево груп. А в правій частині форми представлені власне самі елементи Довідника «Контрагенти», в т. ч. назви груп, заданих користувачами програми.

Вид контрагента може приймати одне з трьох значень: «Стороннє юридична особа», «Фізична особа» або «Власне юридична особа».

Залежно від призначеного виду контрагента змінюється та інформація, яка відображається у формі контрагента. Подання контрагента можливо редагувати і змінювати. Це дає можливість оформляти документи з одним контрагентом від імені різних юридичних і фізичних осіб (змінюючи його уявлення в друкованій формі документів) без зміни підсумків взаєморозрахунків з даним контрагентом.

Програма надає можливість самостійно згруповують Контрагентів по будь-яких груп класифікатора довідника, наприклад, «Постачальники», «Покупці», «Реалізатори», «Свої фірми».

У формі редагування елемента Довідника «Контрагенти» існує чотири закладки - «Основні», «Договір взаєморозрахунків», «Банківський рахунок» і «Інше». Однак при переміщенні користувача по закладках верхня частина форми Довідника, в якій задані найменування контрагента, внутрішній код і його вигляд, залишається незмінною і не належить жодній з існуючих закладок.

По закладці «Основні» користувачем задається інформація про реквізити контрагента таких як: для юридичних осіб - найменування юридичної особи, офіційна назва, що використовується в друкованих формах документів, ІПН / КПП організації, телефони, код за ЗКПО, юридична та фактична адреси; для фізичних осіб - прізвище, ім'я, по батькові, ІПН, телефони, реквізити посвідчення особи, адреси прописки і фактичного місця проживання. Причому занесення інформації про адреси юридичної або фізичної особи відбувається по кнопці < конверт >.

По закладці «Договір взаєморозрахунків» визначаються найменування основного договору з підлеглого довідника «Договори взаєморозрахунків», валюта взаєморозрахунків за договором. Також тут встановлюються деякі параметри за замовчуванням, такі як - тип цін за замовчуванням з довідника «Типи цін» («Закупівельні», «Дрібногуртові», «Оптові» або «Роздрібні»), знижка за замовчуванням з довідника «Знижки», і умови надання кредиту - термін і сума кредиту.

По закладці «Банківський рахунок» задається інформація про банківські реквізити організації або фізичної особи - найменуванні рахунки з підлеглого довідника рахунків, валюти рахунку, номера рахунку, банку, в якому відкрито рахунок, банку-кореспондента (при непрямих розрахунках). Також по даній закладці можна задати інформацію про реквізити одержувача в друкованій формі документа по кнопці < Заповнити > визначивши шляхом вибору відповідних позицій галочками. Додатково можливо задати «Призначення платежу» для автоматичної підстановки в платіжні документи.

По закладці «Інші» задається додаткова інформація про контрагентів - регіон, до якого належить даний Контрагент, адресу його електронної пошти і web - сторінка, ідентифікатор для XML - обміну і будь-яка довільна інформація у вигляді коментаря.

Один і той же контрагент може мати різні значення властивостей, наприклад, як значення властивості можна вибрати такі властивості, як «Боржники» і «Оптові покупці». Одне з видів властивостей можна призначити, як основна властивість. Вид основного властивості призначається в головному меню програми «Сервіс» пункт «Налаштування параметрів обліку» по закладці «Властивості». За допомогою угруповання за значеннями основного властивості можна проводити порівняльний аналіз наявних даних.

За допомогою кнопки <Пошук > можна здійснити пошук потрібного контрагента, задавши в комірці «Підрядок для пошуку» кілька символів, що містяться в коді або найменуванні потрібного вам контрагента. У полі «Шукати по» вибирається реквізит, за яким буде проводитись пошук - «Код», «Найменування» або «Юридична або фізична особа». Пошук контрагента можна здійснити по короткому найменуванню контрагента (найменування), за кодом, по короткому найменуванню юридичної (фізичної) особи, зазначеного у формі контрагента, як основне. Для здійснення пошуку необхідно вибрати параметр, за яким буде здійснюватися пошук і ввести в підрядок для пошуку текстову інформацію. Список відібраних контрагентів з'явиться в таблиці «Знайдені елементи». Швидкий перехід до потрібного елементу Довідника «Контрагенти» зі списку відібраних здійснюється кнопкою < Вибрати > або подвійним натискання миші, при цьому курсор переміщається на потрібного контрагента.

Додаткову інформацію з будь-якого елементу Довідника «Контрагенти» можна отримати за допомогою відповідних кнопок діалогу, розташованих внизу форми довідника («Договори», «Банківські рахунки», «Властивості», «Взаєморозрахунки», «Борги»):

По кнопці < Договори > відкривається список договорів, оформлених з контрагентом.

Внизу відкрилася форми списку для кожного договору можна переглянути задані для нього параметри: тип цін, знижки, термін і суму надаваного йому кредиту. Тут же відображається інформація про поточний стан взаєморозрахунків з контрагентом за договором.

По кнопці <Банківські рахунки > відкривається список банківських рахунків, що належать контрагенту, і інформація про них - найменування, валюта рахунку, номер рахунку та найменування банку, у якому даний рахунок відкритий.

По кнопці < Властивості > можна переглянути список властивостей, призначених даним контрагенту, із зазначенням виду властивості і призначеного йому значення даної властивості.

Кнопка < Взаєморозрахунки > формує звіт по взаєморозрахунках з контрагентом по всіх оформленим з ним договорам.

Кнопка < Борги > відкриває для перегляду список документів, за якими для даного контрагента існує непогашений борг - борг клієнтові або його борг. Борг по документу виводиться у валюті того договору, за яким він оформлений. У рядку «Підсумки» відображаються підсумкові суми боргу.

У довідник номенклатури заноситься і накопичується інформація про всі товарно -матеріальних цінностях (ТМЦ) і послугах, які реалізують і надає підприємство. Довідник «Номенклатура» викликається для введення і редагування інформації через головне меню програми «Довідники» за пунктом «Номенклатура». Подання довідника складається з двох областей - в лівій частині представлена ​​деревоподібна структура довідника у вигляді груп і вкладених підгруп як гілок дерева, а в правій - таблична частина, в якій представлені код товару або послуги, артикул, найменування.

У програмі можливо самому організувати будь-яку необхідну структуру довідника номенклатури з груп і підгруп. Довідник реалізований п'ятирівневим.

При заповненні довідника номенклатури використовуються додаткові підлеглі та незалежні довідники - класифікатори, такі як «Одиниці виміру», «Властивості», «Номери ВМД», «Країни». Так, наприклад довідник «Властивості» підпорядкований довіднику номенклатури та взаємопов'язаний з кожним його елементом. При цьому за кожним елементом довідника номенклатури закріплено основна властивість. Вид основного властивості призначається в пункті головного меню програми «Сервіс» через пункт «Налаштування параметрів обліку» по закладці «Властивості». Додатково можна визначити інші властивості для елементу довідника номенклатури. Одна і та ж позиція номенклатури може мати різні значення властивостей, наприклад, як значення властивості можна вибрати такі властивості, як «Імпортні» і «Вітчизняні». За допомогою угруповання за значеннями основного властивості можна проводити порівняльний аналіз даних. А елементи довідників «Одиниці виміру», «Номери ВМД», «Країни» вносяться в єдину структуру.

Всі ці довідники викликаються для введення і редагування інформації з пункту головного меню програми «Довідники» через підменю «Класифікатори». Дані довідники можна заповнити заздалегідь або в процесі введення інформації про номенклатуру або при створенні документів.

Додаткову інформацію з позиції довідника номенклатури можна отримати за допомогою відповідних кнопок діалогу:

По кнопці < Цінник > (< Етикетка >) можна роздрукувати цінник або етикетку для позиції номенклатури, а по кнопці < Прайс > роздрукувати прайс -лист. Поруч з цією кнопкою зліва розташована кнопка, за допомогою якої проводиться вибір друкарської форми - «Цінник», «Етикетка» або «Прайс».

C допомогою кнопки < Залишки > можливо сформувати і подивитися інформацію про поточні залишки обраної позиції номенклатури. У формі, що з'явилася можна вибрати вид аналітики по залишках: на складах, фірмах, на складах і фірмах, в розрізі юридичних осіб та керівної аналітики. Можна подивитися також залишок партії куплених товарів і товарів, прийнятих на реалізацію (партії в наявності). При виборі варіанту показу залишків з аналітикою «партії, прийняті на реалізацію» формуються і показуються залишки партій комісійних товарів, що були реалізовані, але за які ще не відзвітували перед комітентом (не був оформлений документ «Звіт комітенту»). При цьому виводяться ті документи реалізації, по яких був реалізований вибраний комісійний товар. При обраному варіанті показу залишків з аналітикою «передані на реалізацію» формуються і виводяться залишки товару у комісіонерів. Над рядком з вибором аналітики залишків представлена ​​інформаційна рядок з найменуванням обраної позиції номенклатури.

По кнопці < Довідники > викликається меню, що випадає - «Одиниці», «Ціни», «Властивості», «Аналоги».

При виборі рядка меню кнопки < Довідники > - «Властивості» можна переглянути і відредагувати список властивостей, призначених даній позиції номенклатури. У формі, що представлена ​​таблиця, в колонках якій представлені - вид властивості, закріпленого за обраним елементом довідника номенклатури, і значення даної властивості.

По рядку меню кнопки < Довідники > - «Аналоги» відкривається форма для перегляду і редагування зі списком аналогів, визначених для даної позиції довідника номенклатури, в зовнішніх каталогах. У формі, що представлені код і найменування аналога, каталог даного аналога та ідентифікатор в каталозі.

При виборі рядка меню кнопки < Довідники > - «Одиниці» відбувається активація форми для перегляду і редагування зі списком одиниць виміру, призначених для даної позиції довідника номенклатури. У активованої формі видно код одиниці виміру за ОКЕІ, коефіцієнт перерахунку в базову одиницю і штрих -код даної одиниці вимірювання.

По рядку меню кнопки <Довідники> - «Ціни» можна подивитися і відредагувати список цін, призначених для обраної позиції довідника номенклатури.

C допомогою кнопки <Копіювати> можна скопіювати поточну позицію довідника номенклатури з усіма підпорядкованими йому довідниками.

По кнопці <Пошук > викликається обробка для пошуку елемента довідника номенклатури з інформаційної підрядку. Пошук елемента довідника номенклатури здійснюється по короткому найменуванню (найменування), за кодом або артикулу. Вибір відповідного параметра, за яким буде здійснюватися пошук проводиться шляхом вибору цього параметра в правому нижньому кутку даної форми пошуку - «Шукати по:» та введенням в підрядок для пошуку текстової інформації. Пошук здійснюється за допомогою натискання на кнопки <ENTER> або при натисканні на кнопку із зображенням бінокля. Знайдені позиції будуть відібрані і сформовані в список знайдених елементів довідника. Для швидкого переходу до потрібного елементу довідника номенклатури необхідно встановити курсор на цей елемент і натиснути на кнопку < Вибрати > або на кнопку <ENTER>. Курсор встановиться на обраному елементі в довіднику «Номенклатура». Історія здійснюваних запитів зберігається. При наступному пошуку можна вибрати потрібний варіант запиту з збереженого списку, натиснувши на клавішу вибору. Що б відразу відкрити знайдений елемент довідника номенклатури для перегляду або редагування можна натиснувши на кнопку <Відкрити елемент >.

Під час підбору позицій номенклатури в документ за допомогою кнопки < Підбір > довідник «Номенклатура» відкривається в режимі підбору. Вікно підбору розділене на дві частини. У верхній частині вікна представлений список всіх позицій з довідника номенклатури, в нижній частині екрана буде відображатися список з тих позицій, які попередньо будуть відібрані в документ.

Залежно від встановленого фільтра будуть відображатися залишки позицій номенклатури: по фірмі, по конкретному складу, по юридичній особі, по управлінської аналітиці або по компанії в цілому. Змінити параметри встановленого фільтра можна за допомогою кнопки < Змінити фільтр >. В області форми «Відбір залишків по фільтру» задаються параметри фільтру - фірма, юридична особа, управлінська аналітика. При виборі параметра фільтра можливо також задати конкретне значення для даного параметра - фірму, юридична особа або управлінську аналітику. Додатково можна вибрати конкретний склад. Можна також очистити значення цих параметрів фільтра за допомогою кнопки <X>. Якщо у фільтрі встановлений прапор «Показувати тільки включену в прайс номенклатуру», то в списку позицій номенклатури будуть відображені тільки ті позиції, для яких не встановлено прапор «Не включати в прайс -лист».

Підбір потрібних позицій номенклатури проводиться подвійним клацанням миші на потрібній позиції, натисканням клавіші <Enter> або кнопки < Вибрати > на панелі інструментів довідника номенклатури при виділеному в каталозі потрібної позиції. При цьому вибрана позиція потрапить в нижню частину форми підбору з кількістю рівним одній одиниці. При повторному виборі вже обраної позиції довідника її кількість в нижній частині підбору збільшиться на одну одиницю. У формі підбору можливо задати умову, при якому при підборі позиції буде додатково запитуватися кількість даної позиції. Дану функцію можна активувати вибравши значення в нижній частині форми в рядку «Запитувати:» змінив значення «Нічого» на «Кол.».

Всі вибрані товари записуються в список попередньо відібраних в документ позицій (список додаються позицій).

За допомогою кнопки <X> можна видалити конкретну позицію зі списку. Якщо необхідно видалити всі попередньо відібрані позиції в списку необхідно скористатися кнопкою <XX>.

У цьому переліку можна змінити кількість позиції, попередньо відібраної для запису в документ. Натиснувши на кнопку < + > близько потрібної позиції її кількість збільшиться на одну одиницю, а натиснувши на кнопку < -> її кількість зменшиться на одну одиницю.

За допомогою кнопки <Пошук > можна здійснити пошук потрібної позиції з довідника номенклатури. Пошук позиції номенклатури можна здійснити по короткому найменуванню (найменування), за кодом або артикулу. Для здійснення пошуку необхідно задати параметр, за яким буде здійснюватися пошук і ввести в підрядок для пошуку текстову інформацію. Список відібраних позицій номенклатури з'явиться в списку «Знайдені елементи». Кнопка < Вибрати > або подвійне натискання миші перенесе потрібну позицію з відбору в список попередньо відібраних позицій. Історія запитів зберігається. При наступному пошуку можна вибрати потрібний варіант запиту зі списку, натиснувши на клавішу вибору.

Щоб перенести відібрані товари з попереднього списку в специфікацію документа необхідно натиснути кнопку < ОК >.

Довідник «Валюти» в інших довідниках і документах доступний як список значень тільки для вибору без можливості редагування, тому його рекомендується заповнити заздалегідь до початку роботи з інформаційною базою. При початку роботи з програмою в довіднику валют за замовчуванням мається три валюти: російський рубль, долар США і ЄВРО.

Для того, щоб створити нову валюту необхідно, користуючись стандартними прийомами відкрити нову форму і заповнити такі реквізити:

Скорочене найменування - позначення валюти.

Код - бухгалтерський код валюти. Програма підтримує унікальність цього коду, тобто у кожного елемента довідника валют повинен бути свій внутрішній код.

Повне найменування - поле введення для повного найменування валюти. При заповненні цих реквізитів рекомендується керуватися Загальноросійським класифікатором валют ОК 014-94.

Поточний курс - поле для введення курсу валюти на поточну дату.

Кратність - поле для введення котирувальної одиниці валюти.

Реквізити «Поточний курс» і «Кратність» взаємопов'язані, сенс їх використання полягає в наступному. Якщо кратність задана рівною одиниці, то в полі «Поточний курс» вводиться кількість рублів, відповідне одиниці даної валюти (тобто, курс валюти - в звичному розумінні). Якщо курс даної валюти по відношенню до рубля дуже низький (точність становить менше 4 знаків дробової частини), в поле «Кратність» слід вказати кількість одиниць валюти, прийняте до котирування (котирувальна одиниця валюти), а в полі «Поточний курс» - суму в рублях, відповідну цій кількості одиниць валюти. Наприклад, курс італійської ліри становить 3,4756 рубля за 1000 лір. Тоді в поле «Кратність» вказуємо 1000 (котирувальна одиниця італійської ліри), а в полі Поточний курс 3,4756.

Для того щоб у друкованих формах використовуються в програмі правильно формувалося найменування валюти прописом, необхідно сформувати новий файл прописів. Цей файл має бути заздалегідь підготовлений, наприклад, за допомогою редактора текстів системи 1С: Підприємство. До складу конфігурації «Торгівля + Склад» включені файли прописів для найбільш поширених валют: долар США - USD.SPL, ЄВРО - EUR.SPL, німецька марка - DEM.SPL, «умовна одиниця» - UE.SPL.

Установка поточного курсу.

Розглянемо на прикладі яким чином можна змінити поточний курс валюти. Припустимо, необхідно встановити поточний курс американського долара, рівний 28.1234 рублям. Для цього необхідно виконати наступні дії: Відкрити довідник валют, вибравши пункт «Валюти» в головному меню програми «Довідники». Помістити курсор миші на рядок долара США (USD) в поле курс і двічі клацнути лівою кнопкою або кнопкою <ENTER>, відкриється це поле даної валюти для редагування. У полі поточного курсу встановити нове значення курсу: 28.1234. Зберегти дані, натиснувши на кнопку <ENTER>. Відкриється форма підтвердження змін. У цій формі встановлюється дата, на яку вносяться зміни до значення реквізитів довідника валют - «Нові значення періодичних реквізитів будуть встановлені з:». У табличній частині цієї форми представлені назва реквізиту, значення якого змінюється, нове і старе його значення, і дата, на яку було встановлено старе значення. Т. к. курс і кратність валюти є періодичними реквізитами: всі їхні значення зберігаються разом з датами в спеціальному вікні «Історія», то у формі підтвердження змін представлені обидва цих реквізиту. За допомогою прапора можна вибрати або скасувати реквізит, в значення якого вносяться зміни. За допомогою кнопок «Вкл. все», «Викл. все»і «Вкл. нові»можна встановити або зняти прапор відповідних реквізитів елемента довідника. Натиснувши на кнопку < ОK > курс буде встановлений на поточну дату.

Зміна курсу валюти.

По кнопці < Історія > в списку довідника для кожної валюти можна відкрити для перегляду і редагування список поточних курсів по відношенню до основної валюті та їх кратність на кожну дату введення курсу. Список з дати курсу і кратності можна редагувати, вводити нові записи або видаляти існуючі. При створенні нового запису необхідно задавати два реквізити: Поточний курс і кратність. За замовчуванням кратність валюти завжди дорівнює 1 ; якщо кратність валюти не змінилася, то додатково її здавати не треба. При цьому не можна вводити новий запис з тією ж датою, що вже наявна: з'явиться повідомлення, що даний запис вже існує (якщо це відбулося, потрібно виправити дату або натиснути Esc для відміни). Копіювання запису провадиться з зміною дати копії на сьогоднішню. За допомогою кнопок "Відкрити" і "Видалити" можна відкрити для редагування або видалити значення реквізитів на обрану дату. При цьому по кнопці < Видалити> можна вибрати варіант видалення: видаляти значення конкретного реквізиту на обрану дату («Видалити значення»), видалити значення обох реквізитів на обрану дату («Видалити всі значення на дату»), видалити всі значення одного з реквізитів на обрану дату («видалити всі значення реквізиту») або видалити значення всіх реквізитів («Очистити історію»). Додатково можна встановити період, за який буде виводитися список значень реквізитів (кнопка < Період >) і визначити які з реквізитів виводити в списку (кнопка < Реквізити...>). Так само по кнопці < Друк > можна сформувати список значень реквізитів в друковану форму.

Завантаження курсів валют з інтернету.

За допомогою підключення до Інтернету, можна, скориставшись інтернет- підтримкою конфігурації, можна отримати з сервера web - сайту РІА «РосБізнесКонсалтинг» (www.rbc.ru) для наявних у довіднику валют курси, встановлені ЦБ РФ. Отримані курси валют автоматично включаються в довідник «Валюти». Для завантаження курсів валют в довіднику їм повинні бути вказані правильні бухгалтерські коди. Обробка призначена для отримання курсів валют за вказаний інтервал дат з Web - сайту РІА «РосБізнесКонсалтинг» (www.rbc.ru). Відзначте потрібні валюти з списку, вкажіть інтервал дат та натисніть кнопку < ОК >. Для отримання курсів валют з сервера РІА РосБізнесКонсалтинг (www.rbc.ru) необхідно, щоб код валюти (останні три знака коду) відповідав міжнародним кодом.

По кнопках <Залишок на рахунках> і <Залишок в касі> можна сформувати звіти по руху і залишках грошових коштів у вибраній валюті на рахунках або в касі підприємства відповідно.

Довідник «Фірми» призначений для зберігання інформації про власні фірмах. Фірма в конфігурації «Торгівля + Склад» - це комплексне поняття, що складається з власного юридичної особи та аналітичного ознаки управлінського обліку. За замовчуванням назва фірми формується як поєднання назви обраного у фірмі юридичної особи та аналітичного ознаки управлінського обліку (наприклад «Магазин» або «Офіс»). При необхідності назва фірми можна змінити довільним чином. Довідник викликається для перегляду і редагування інформації з пункту головного меню програми «Довідники» - «Фірми».

При введенні інформації про фірму відкривається окреме діалогове вікно. Для фірми необхідно ввести основні відомості про юридичну особу. Власне юридична особа вибирається з довідника «Власні юридичні особи» в полі «Найменування юридичної особи». У результаті зробленого вибору на закладках «Основна», «Додаткова» та «Облікова політика» автоматично заповнюються всі раніше заповнені реквізити обраного юридичної особи. Можлива також ситуація, коли інформація про власний юридичну особу вводиться або коригується безпосередньо в довіднику «Фірми», тобто реквізити основного юридичної особи, перенесені у фірму, можна відредагувати. Після запису цієї інформації (кнопка < Записати > або < ОК > у формі фірми) інформація буде автоматично записана в довідник «Власні юридичні особи».

На закладці «Управлінська аналітика» з довідника «Аналітичні ознаки управлінського обліку» вибирається характеризує фірму аналітичний ознака управлінського обліку («Магазин», «Офіс» і т. п.). Можна коригувати найменування ознаки безпосередньо в цьому діалозі, не підбираючи його з довідника.

Конфігурація припускає, що фірма може мати безліч (необмежена кількість) розрахункових (банківських) рахунків для здійснення грошових розрахунків зі своїми контрагентами. Для фірми встановлюються ті ж розрахункові рахунки, які були визначені для власного юридичної особи, яка входить до складу фірми. Один з цих розрахункових рахунків може бути обраний, як основний розрахунковий рахунок фірми. Вибір розрахункового рахунку проводиться на закладці «Банківський рахунок» у формі фірми. Заповнити даний реквізит і іншим способом. Усі реквізити основного розрахункового рахунку заповнюються на закладці «Банківський рахунок». Після запису інформації у формі фірми, інформація автоматично заноситься в довідник банківських рахунків. Причому ці банківські рахунки будуть належати тому власним юридичній особі, яка вибрано в довіднику «Фірми». Інформація про це розрахунковому рахунку буде за замовчуванням заповнюватися у рахунках на оплату, в довіреності, у банківських документах при виборі даної фірми. Всю інформацію про основний розрахунковому рахунку (номер розрахункового рахунку, БИК, номер рахунку і т. д.) можна коригувати безпосередньо у формі фірми. Після запису даних про фірму ця інформація автоматично запишеться в довідник «Банківські рахунки». Додавання, видалення, коректування інших розрахункових рахунків здійснюється в довіднику «Банківські рахунки», який відкривається по відповідній кнопці <Банківські рахунки >.

На закладці «Інше» заповнюються додаткові дані про фірму. Інформація в полях «Ідентифікатор для XML - обміну» і «Адреса електронної пошти» використовується при виконанні операцій, пов'язаних з обміном даними в електронному вигляді. У тестовому поле «Коментар» вводиться будь довільна інформація про фірму.

Багато довідники в програмі згруповані за смисловим змістом - Структура компанії, Юридичні та фізичні особи, Ціни і податки, Класифікатори, Інші.

Структура компанії.

У дану групу включені довідники, описують структуру підприємства - Власні юридичні особи, Аналітика управлінського обліку, Склади, Каси, Проекти, Види руху грошових коштів, Користувачі, Повноваження користувачів.

Довідник «Власні юридичні особи» призначений для ведення списку власних юридичних осіб та зберігання інформації, яка необхідна для оформлення первинних документів, ведення обліку та складання звітності. Довідник відкривається для введення і редагування інформації з пункту «Юридичні та фізичні особи» головного меню «Довідники» підпункт «Власні юридичні особи». На закладках «Основні» і «Додаткові» задається інформація про всі реквізити юридичної особи. Адреси підприємства вводяться по кнопці з зображенням конверта. Реквізит «Префікс» на закладці «Основні» додається до номера будь-якого документа і свідчить про приналежність до того чи іншого юридичній особі. На закладці «Посадові особи, МНС» вводитися інформація про посадових осіб підприємства - керівник, головний бухгалтер, касир з довідника «Фізичні особи». Даний довідник дозволяє вести необмежений список власних юридичних осіб. Слід звернути увагу на те, що в конфігурації «Торгівля + Склад» різні фірми можуть мати одне і те ж юридична особа. І оскільки нумерація документів ведеться в розрізі юридичних осіб, відповідно до встановленого для них префіксу, то для таких фірм буде вестися наскрізна нумерація документів. За допомогою кнопки <Банківські рахунки > відкривається для перегляду і редагування підлеглий довідник банківських рахунків.

Довідник «Аналітика управлінського обліку» призначений для ведення списку аналітичних ознак управлінського обліку (наприклад - «Магазин», «Офіс»). За допомогою цих ознак можна розділити товарно-грошові потоки компанії на декілька паралельних потоків. Аналітичний ознака управлінського обліку є одним зі складових фірми. Фірма характеризується крім власного юридичної особи ще й аналітичною ознакою управлінського обліку. Довідник викликається для перегляду і редагування інформації з пункту «Структура компанії» головного меню програми «Довідники» підпункт «Аналітика управлінського обліку». Додавання та редагування довідника може проводитися безпосередньо в режимі списку або в окремому діалоговому вікні залежно від встановленого режиму введення (пункт «Редагувати в діалозі» головного меню програми «Дії»).

У довіднику «Склади» накопичується інформація про місця зберігання товарно-матеріальних цінностей використовуються на підприємстві. Довідник використовується при створенні та редагуванні документів. Довідник викликається для перегляду і редагування інформації з пункту «Структура компанії» головного меню програми «Довідники» підпункт «Склади». У довідник може бути введено будь необхідну кількість складів. Але інформація хоча б про один складі повинна бути присутнім обов'язково. Один зі складів необхідно вказати в якості основного складу в налаштуваннях користувача. Зазначений склад буде використовуватися за замовчуванням при початковій установці значень реквізитів для нових документів. У конфігурації «Торгівля + Склад» розділяються оптові та роздрібні продажі. Для здійснення роздрібних продажів передбачено спеціальні документи «Чек», «Реалізація (роздріб)», «Звіт ККМ". При цьому оформлення цих документів можливе як з роздрібного, так і з оптового складу. Продажі з роздрібного складу можуть обкладатися єдиним податком на поставлений дохід (ЕНВД). У цьому випадку для роздрібного складу необхідно встановити додатковий прапор «обкладається ЕНВД» (він ставати активним для редагування при встановленому прапорі «Роздрібний склад»). Даний прапор буде за замовчуванням проставлятися в роздрібних документах при виборі даного складу. Для кожного складу передбачено матеріально відповідальна особа з довідника «Фізичні особи». Цей реквізит може у різних місць зберігання може збігатися, а може бути і не заповнений (він не є обов'язковим до заповнення).

Довідник «Каси» служить для обліку готівки різних фірм, що входять до складу компанії, в будь-якій валюті, визначеній у довіднику «Валюти». Довідник відкривається для перегляду і редагування інформації з пункту «Структура компанії» головного меню програми «Довідники» підпункт «Каси». У конфігурації «Торгівля + Склад» передбачена можливість обліку готівки в декількох касах компанії. Також існує можливість переміщення грошей між різними касами і фірмами. По кнопці < Залишки > в фомі списку кас можна переглянути звіт про наявність грошей у виділеній в списку касі на поточну дату. Додавання та редагування інформації про касу проводиться в додатковому діалоговому вікні. У даному діалозі необхідно заповнити найменування каси, наприклад, «Каса роздрібного магазину», «Основна каса», «Каса директора» і т. д.

При оформленні касових документів, супроводжуючих надходження і видачу готівки (прибуткового та видаткового касового ордера), з довідника кас вибирається та каса, в яку реально надійшли, або з якої були видані готівкові гроші. У звіті «Відомість по касі» можна переглянути інформацію про рух готівкових коштів в кожній касі з деталізацією до дня, по кожній фірмі, власним юридичній особі або аналітичному ознакою управлінського обліку.

В якості кас компанії можуть виступати також грошові ящики контрольно-касових машин (ККМ) при роздрібній торгівлі. При наявність і використання такої каси необхідно встановити прапорець у полі " Дана каса є контрольно-касової машиною». При цьому стає доступним для введення додаткові реквізити «Режим роботи ККМ», в якому треба вибрати один з можливих варіантів: (фіскальний реєстратор), «On Line», «Off Line», і заводський номер каси.

Довідник «Проекти» призначений для ведення списку проектів. Проект - це своєрідна мітка документів. Поле «Проект» присутній майже у всіх документах конфігурації «Торгівля + Склад». У проект можна об'єднати будь-які документи, в тому числі і документи різних контрагентів або документи, оформлені різними співробітниками. Довідник проектів викликається для посмотра і редагування інформації з пункту «Структура компанії» головного меню програми «Довідники» підпункт «Проекти». Одним з варіантів використання проектів може бути можливість розподілу документів по менеджерам, відповідальним за закупівлю та продажу ТМЦ. У цьому випадку при оформленні документа в полі «Проект» заноситься ім'я менеджера, відповідального за проведення цієї операції. У довіднику можна створювати групи проектів.

Довідник «Руху грошових коштів» використовується для ведення обліку грошових коштів в розрізі певного списку статей. У реквізиті «Найменування» вказується назва виду руху зручне для вибору з документа (виписки або касового ордера).

Довідник «Користувачі» призначений для зберігання списку співробітників, яким дозволена робота з системою «1С: Підприємство». Вміст даного довідника може в загальному випадку повторювати список користувачів, створюваний в Конфігураторі.

Основне призначення довідника «Користувачі» - ідентифікація користувача при початку роботи з компонентою «Торгівля + Склад». Код елементів довідника «Користувачі» має текстовий формат. Як значення коду слід записувати «ім'я користувача», яке задано даному співробітнику в Конфігураторі в списку користувачів системи.

При вході в систему програма визначає (за збігом імені користувача та коду співробітника в довіднику «Користувачі») того співробітника, який працює з системою. Надалі, при виписці нових документів ім'я співробітника буде записуватися в реквізит «Автор» кожного нового документа, фіксуючи, таким чином, авторів документів. При створенні нового користувача в конфігураторі і вході в програму під даним користувачем система автоматично додає цього користувача в довідник «Користувачі».

Для кожного елемента довідника «Користувачі» можна визначити повноваження конкретного користувача з довідника «Повноваження користувачів» (Адміністратор, менеджер і т. д.).

На закладці «Значення за умовчанням» форми елемента довідника «Користувачі» задаються значення використовувані даним користувачем при введенні документів за замовчуванням (Основна фірма, Основний склад, Основна валюта взаєморозрахунків). Ці значення можуть бути встановлені, і можуть бути порожніми.

При цьому на закладці «Основні» можна задати спосіб завдання налаштувань за замовчуванням (Задаються в ручну або Успадковуються з налаштувань користувача), або скопіювати значення з раніше заданих у іншого користувача.

Юридичні та фізичні особи.

У дану групу включені довідники, в яких накопичується інформація про юридичних та фізичних осіб, з якими працює підприємство - Сторонні юридичні особи, Фізичні особи, Банки.

Довідник «Сторонні юридичні особи» призначений для зберігання списку всіх сторонніх юридичних осіб, з якими передбачено ведення господарських відносин.

У цьому довіднику зберігається інформація про основні реквізити (ІПН, КПП, код за ЗКПО, юридична та фактична адреси, банківські реквізити) юридичних осіб контрагентів. Додатково на закладці «Інші» можна задати довільну інформацію про даний контрагента. Для одного контрагента в довіднику може зберігатися кілька записів, наприклад в тому випадку, якщо контрагент - це компанія, що складається з групи юридичних осіб.

Довідник має ієрархічну структуру, що складається з п'яти рівнів вкладеності. Довідник «Сторонні юридичні особи» викликається з головного меню програми «Довідники» через підпункт «Сторонні юридичні особи» пункту «Юридичні та фізичні особи».

У довіднику «Фізичні особи» зберігається список всіх контрагентів компанії - фізичних осіб, з якими передбачено ведення господарських операцій. У цей список можуть увійти: власні співробітники або підзвітні особи, торгові агенти, представники контрагента і т. д. Інформація, що накопичується в довіднику «Фізичні особи», може бути використана при формуванні документів. Довідник «Фізичні особи» викликається для створення або редагування з пункту «Юридичні та фізичні особи» головного меню програми «Довідники» через підпункт «Фізичні особи».

У довіднику передбачена можливість створювати довільні групи і підгрупи і об'єднувати в них фізичних осіб компанії. Для цих цілей довідник «Фізичні особи» в конфігурації має п'ять рівнів вкладеності, тобто кількість підгруп для створеної групи не може перевищувати п'яти рівнів, включаючи саму групу. Зручно в цьому довіднику зробити окремі групи: за власними співробітникам, по підзвітним особам, по торговим агентам і т. д. При цьому будь-який елемент даного довідника може, як належати будь-якої з груп або підгруп, так і не мати цієї власності.

Форма елемента довідника «Фізичні особи» містить дві закладки - Основні і Інше. На першому вводиться інформація про прізвище, ім'я, по батькові, ІПН, реквізитах посвідчення особи і адресах (прописки, фактичного меса проживання) фізичної особи. На закладці Інше передбачена можливість зберегти будь-яку довільну інформацію для даної фізичної особи. Додатково по кнопці <Банківські рахунки > задаються банківські реквізити.

У довідник «Банки» заносяться відомості про банки, в яких відкриті розрахункові рахунки як самої компанії, так і будь-яких контрагентів, з якими працює організація. Довідник викликається для введення і редагування інформації з пункту «Юридичні та фізичні особи» головного меню програми «Довідники» через підпункт «Банки». У цей довідник заносяться такі реквізити: інформація про найменування банку, в якому відкрито розрахунковий рахунок компанії або контрагента, БИК, кореспондентський рахунок, а також дані про місцезнаходження банку, телефони для зв'язку з працівниками банку, індекс та поштова адреса банку. Довідник має трьох рівневу, ієрархічну структуру. Елементи довідника зберігаються у вигляді списку, їх можна перегрупувати, переносячи їх з групи в групу. Наприклад, одним з варіантів групування в даному довіднику може бути приналежність банку до конкретного місту.

Натиснувши у вікні списку банків кнопку < Додати банки з Класифікатора банків РФ >, можна отримати доступ до цього класифікатору, а при першому натисканні - викликати вікно оновлення класифікатора банків з диска інформаційного супроводу або з web-сайту агентства Росбізнес - консалтинг. За допомогою спеціальної обробки («Сервіс» - «Інтернет-підтримка») можна налаштувати режим автоматичного отримання оновлень класифікатора банків РФ.

Ціни та податки.

У дану групу включені довідники, в яких встановлюються загальні типи цін і знижок, а також зберігаються застосовувані в організації ставки податків - Типи цін, Знижки, Ставки податку з продажів. Крім довідників в цій групі міститися дві обробки - одна для комплексного формування цін на групу обраних позицій номенклатури, а другий для формування друкованої форми прайс -листа організації із заданими параметрами.

Довідник «Типи цін» служить для зберігання назв типів цін, які використовує компанія (наприклад: «роздрібна», «оптова», «дилерська» і т. д.). Довідник викликається для введення і редагування інформації з пункту «Ціни і податки» головного меню програми «Довідники» через підпункт «Типи цін». Для кожної позиції номенклатури може бути призначено стільки цін, скільки їх зберігається в довіднику «Типи цін». Кількість цін на ТМЦ в конфігурації не обмежена.

Для кожної позиції елемента довідника «Типи цін» можна задати спосіб формування ціни:

ціна задається тільки вручну (базовий тип цін) - ціна цього типу задається вручну, можуть бути базовими для розрахунку цін інших типів, можуть бути оновлені з документа «надходження ТМЦ» ;

розраховується і зберігається - ціна цього типу задається вручну або розраховуються на підставі базових цін, а потім при необхідності коригуються вручну, можуть бути сформовані за допомогою спеціальної обробки «Формування цін» ;

розраховується динамічно (не зберігати) - ціни цього типу розраховуються динамічно на підставі базових цін і торгової націнки, автоматично змінюються при зміні базових цін.

У типовій конфігурації «Торгівля + Склад» спосіб формування цін розподіляється за типами цін таким чином:

ціна задається тільки вручну - для типу цін «Закупівельна» і «Оптова» ;

розраховується і зберігається - для типу цін «Роздрібна» ;

розраховується динамічно - для типу цін «Дрібногуртова».

Довідник «Знижки» призначений для зберігання списку типів знижок (задається найменування та величина знижки). Величина знижки визначається у відсотках. У тому випадку, якщо необхідно задати не знижку, а націнку в документі, то в довідник вводиться значення знижки зі знаком мінус. Це значення виділяється в довіднику і в документах червоним кольором. Як приклад типу знижок можуть бути - «Розпродаж», «Оплата дисконтною карткою», «Знижка 20 %», «За готівкову оплату» і т. д. Довідник викликається для введення і редагування інформації з пункту «Ціни і податки» головного меню програми «Довідники» через підпункт «Знижки».

У конфігурації «Торгівля + Склад» передбачена можливість комплексного формування цін на групу обраних позицій довідника «Номенклатури». Механізм формування цін розділений на два етапи: установка фільтра на список цін позицій номенклатури і формування цін (нових або зміна вже існуючих). Виклик обробки проводиться вибором підпункту «Формування цін» пункту «Ціни і податки» в головному меню програми «Довідники».

Установка фільтра на список цін позицій номенклатури

У вікні форми даної обробки потрібно задати фільтри на елементи довідників «Ціни» і «Номенклатура», щоб відібрати з них підлягають груповій обробці. Це вікно налаштування має дві закладки: «Основна» і «Множинний фільтр». Всі параметри фільтра (встановлюються на основній закладці і в множині фільтрі) діють в сукупності. У разі якщо множинний фільтр встановлений, перед назвою закладки «Множинний фільтр» встановлюється знак «!». Він видно і з основною закладки.

Можна встановити такі фільтри (на закладці «Основна»):

- Виберіть оброблювані типи цін - відзначити (встановити «галочку» перед типом ціни) в наявному списку типів цін ті, значення яких необхідно обробляти. У цьому переліку відсутні ті типи цін, для яких у формі типи цін встановлено прапор «Розраховується динамічно (не зберігати)» (у типовій конфігурації це тип цін «Дрібногуртова»).

- ТМЦ / Група - задати ТМЦ або групу ТМЦ, для яких необхідно змінити значення ціни. На закладці «Множинний фільтр» можна задати список ТМЦ або груп ТМЦ. Очистити даний параметр можна за допомогою кнопки <X>.

- Позиції прайс-листа (Усі / Тільки включаемость в прайс-лист / Тільки не включаються до прайс-лист) - якщо перемикач встановлений в положення «Тільки що включаються в прайс-лист», будуть відібрані ті позиції, для яких у формі позиції відбирається номенклатури НЕ встановлено прапор «Не включати в прайс», якщо перемикач встановлений в положення «Тільки не включаються до прайс-лист», будуть відібрані ті позиції, для яких у формі позиції відбирається номенклатури встановлено прапор «Не включати в прайс».

- Наявність ТМЦ - задати фільтр по наявності ТМЦ на складі. Цей параметр відбору складається з двох частин: залишки / залишки за мінусом резерву та його значення (все / позитивні / негативні / менше хв. Залишку). При цьому залишок ТМЦ розраховується, виходячи з наявності ТМЦ в компанії в цілому (по всіх фірмах і всім складам). Залишок може розраховуватися з урахуванням або без урахування резерву (залишки за мінусом резерву).

- Націнка на базову ціну - задати фільтр порівняння. Порівнюється націнка, зазначена в довіднику «Типи цін» і розрахована націнка на базовий тип цін. Даний фільтр має сенс тільки для тих типів цін, які розраховуються на підставі базового типу цін (у довіднику «Типи цін» для них встановлено прапор в полі «Розраховується і зберігається»). При виборі даного параметра ставати активним «знак» порівняння за цим параметром ->, > =, <, <=, =, < >.

- Властивості - вказати одне або декілька значень властивостей ТМЦ. Фільтр за властивостями ТМЦ встановлюється тільки на закладці «Множинний фільтр».

Після завдання фільтрів і натиснення кнопки < Сформувати > відкривається вікно зі списком позицій номенклатури, відібраних для зміни цін.

Формування цін

У сформованому списку відібраних позицій номенклатури відображається собівартість позиції на поточну дату і ціни на позиції (згідно зі встановленим перед цим фільтру). У тому випадку, якщо в списку відібраних типів цін присутні ціни, які розраховуються на підставі базових типів цін, то для них додатково відображається в окремій графі розрахована за реальним значенням націнка на базовий тип цін.

У списку можна помітити якісь з позицій за допомогою клавіші Enter або подвійного клацання миші, і провести необхідні дії з цінами по всіх поміченим позиціях. Щоб помітити позицію, необхідно встановити курсор на поле «Позначка». У вікні списку можна також користуватися керуючими кнопками. При цьому для глобального вибору позицій номенклатури можна скористатися відповідними кнопками, розташованими над сформованим списком, - «помітити всі позиції», «зняти позначку з усіх позицій», «інвертувати позначку у всіх позицій».

Дата, на яку необхідно задати значення ціни задається в полі «Ціни показувати і встановлювати на». За замовчуванням ця дата встановлюється рівною поточної дати.

З цінами помічених позицій можна проводити наступні дії, управління якими поділене на кілька груп елементів.

Сформувати або змінити ціни на позиції номенклатури

Ввести нове значення ціни або змінити значення ціни вручну можна безпосередньо в списку оброблюваних позицій. Для цього досить встановити курсор на клітинку, в якій відображається значення ціни на позицію номенклатури, і натиснути клавішу Enter або двічі клацнути лівою клавішею миші. Відкриється стандартний діалог введення «Відомості про ціну», в якому можна змінити значення ціни або ввести її нове значення. Змінити ціну можна і для списку відібраних позицій. Наприклад, необхідно для зазначених позицій встановити оптову ціну, як роздрібна ціна мінус 300 руб.

Для цього необхідно виконати наступні дії:

Включити перемикач «Встановити ціну». Встановити в випадаючих меню наступну формулу: Оптова = Роздрібна - 300 «Од. валюти».

Точно також можна сформувати і всі інші додаткові ціни на основі вже існуючих цін або собівартості ТМЦ. Однак необхідно мати на увазі, що якщо не задано значення ціни базового типу, то нова ціна сформована не буде.

Ціну можна змінити не тільки на абсолютну величину, виражену у валюті, яка визначена для даного типу цін, а й на відсоток. У цьому випадку замість «Од. валюти» у формулі встановлюється»%».

Розрахувати всі ціни по націнкам

При виконанні даної обробки будуть перераховані значення тих типів цін, для яких заданий режим розрахунку на підставі базового типу цін (ті типи цін, для яких у довіднику «Типи цін» встановлено прапор «Розраховуються і зберігаються»). Розрахунок проводиться у відповідності з заданим в довіднику «Ціни» значенням націнки і базовим типом ціни.

Перерахувати ціни для іншої упаковки позиції номенклатури

Для того, щоб перерахувати ціни для іншої упаковки позиції номенклатури необхідно виконати наступні дії:

Включити перемикач «Встановити одиницю». У випадаючому списку праворуч, сформованому відповідно записів довідника «Класифікатор» - «Одиниці виміру», вибрати потрібну одиницю виміру. Ціни будуть перераховані в ціни за обрану одиницю виміру, але тільки для тих номенклатурних позицій, у яких є така одиниця. Перерахунок цін робиться за коефіцієнтами перерахунку кількості, заданих в довіднику «Одиниці ТМЦ».

Перерахувати ціни в іншу валюту

Для перерахунку цін в іншу валюту необхідно встановити прапор «Встановити валюту». У полі праворуч можна вибрати валюту, зазначену в типі цін - «З типу цін». У тому випадку, якщо необхідно вибрати довільне значення з довідника валют, то в даному полі встановлюється «Значення», а в наступному полі з списку обирається валюта з довідника валют. Ціни перераховуються за курсом, зазначеним у довіднику валют на поточну дату.

Округлити ціну

У довіднику «Типи цін» задається порядок округлення для даного типу ціни. Однак у процесі роботи може виникнути необхідність змінити порядок округлення ціни для окремих позицій номенклатури або для групи позицій номенклатури. Для цього потрібно:

- Включити перемикач «Округлити ціну».

- У випадаючому списку вибрати тип ціни.

- Наступного випадаючому списку, праворуч від слово «до», вибрати порядок округлення.

Помітити на видалення (зняти позначку видалення)

При виконанні даної обробки (перемикач «Позначка на видалення» встановлено) залежно від обраного значення («поставити» або «зняти») всі ціни (крім собівартості) позначаються на видалення (або скасовується позначка на видалення).

Розрахувати ціни комплектів

Для виконання даної обробки необхідно встановити прапор «Розрахувати ціни комплектів», при цьому будуть розраховані ціни комплектів. Розрахунок проводиться виходячи із заданого в довіднику «Склад комплекту» списку комплектуючих і їх цін.

Друк списку цін. контроль цін

Друк списку цін проводиться по кнопці < Друк > в обробці «Формування цін». У списку цін показується реальна націнка значення ціни на базовий тип цін. Ті ціни, для яких значення націнки менше заданого в довіднику «Типи цін» позначаються жовтим кольором. Значення цих цін можна виправити вручну прямо з цієї таблиці (за допомогою клавіші Enter або подвійним клацанням лівої кнопки миші на осередку, в якій відображається значення ціни на позицію номенклатури). Відкриється стандартний діалог «Відомості про ціну», в якому можна змінити значення ціни або упаковку, за яку призначена ціна або ввести нове значення. При цьому після введення нового значення ціни буде автоматично перерахована реальна націнка.

Повернутися до вибору параметрів обробки «Формування цін» можливо по кнопці <Налаштування >.

Для формування друкованої форми прайс-листа використовується обробка «Друк прайс-листа». Дана обробка викликається за допомогою пункту «Ціни і податки» головного меню програми «Довідники» через підпункт «Друк прайс-листа». Для вибору параметрів формування друкованої форми прайс-листа в обробці є дві закладки - «Основна» і «Множинний фільтр».

У цій обробці можна вибрати наступні параметри друку.

Відбір по залишках.

Не вмикати відсутні - установка цього прапора дозволяє не включати в прайс-лист позиції номенклатури, відсутні на складі. Якщо перемикач встановлений в положення «По компанії в цілому», то в прайс-лист не потраплятимуть позиції, відсутні в цілому в компанії. Якщо перемикач встановлений в положення «У фірми», то не будуть включені позиції, відсутні на обраної фірмі, якщо включений перемикач «У юридичної особи ", то не будуть відібрані позиції номенклатури, відсутні у фірм, що мають вбрання юридична особа, якщо включений перемикач «за управлінської аналітиці», то не будуть включені позиції номенклатури, відсутні у фірм, що мають вибраний ознака аналітики управлінського обліку. Наявність ТМЦ завжди вважається з урахуванням резерву.

Позиції прайс-листа.

«Все» - будуть включені всі позиції ;

«Тільки що включаються в прайс-лист» - будуть включені позиції, для яких не встановлено прапор «Не включати в прайс-лист».

«Тільки не включаються до прайс-лист» - будуть включені позиції, для яких встановлено прапор «Не включати в прайс-лист».

ТМЦ / Група

У цьому фільтрі можна задати ТМЦ або групу ТМЦ, для яких здійснюватиметься висновок на друк. За допомогою множинного фільтрі можна задати набір позицій і груп ТМЦ, для яких здійснюватиметься висновок на друк. За допомогою множинного фільтра можна також здійснити відбір за властивостями ТМЦ.

Друкувати ціни

У цьому фільтрі можна задати типи цін, для яких будуть виводитися на друк ціни. Порядок розташування (зліва направо) колонок прайс -листа в друкованій формі визначається порядком розташування (зверху вниз) строчок отриманого списку типів цін. Рядки списку можна переміщати за допомогою розташованих праворуч від списку кнопок зі стрілками. При друку прайс -листа ТМЦ усередині кожної групи упорядковано найменуванню.

Класифікатори.

У дану групу включені довідники, в яких міститися значення декількох класифікаторів - Одиниці виміру, Номери ВМД, Країни.

У довідник «Одиниці виміру» вводиться список використовуваних компанією типів одиниць виміру (штуки, кілограми, місця, пари, рулони і т. д.), з якого буде вибиратися тип базової одиниці виміру для кожного товару або послуги і тип одиниці виміру для кожної упаковки товару. Інформація в довідник заноситься у вигляді списку, що складається з - стислого найменування, повного найменування та коду ОКЕІ. Завантажити або оновити значення даного довідника можна по кнопці < Додати з Класифікатора одиниць вимірювання>. При цьому відкривається обробка - «Оновлення Класифікатора одиниць вимірювання».

Довідник «Номери ВМД» є додатковим довідником - класифікатором для заповнення довідника «Номенклатура». Крім того, даний довідник використовується при заповненні номерів ВМД в документах надходження ТМЦ. Інформація в довіднику заноситься у вигляді списку. Кожному номеру ВМД можна добваіть коментар.

У довіднику «Країни» міститься перелік країн світу, відповідно до Загальноросійським Класифікатором Країн Світу (ОКСМ), введеному в дію Постановою Держстандарту від 27.12.95 № 641, і містить код країни та її назву.

Інші.

У дану групу включені довідники, що не потрапили ні в одну з перерахованих вище груп - Види властивостей, Каталоги, Сайти, Аналоги номенклатури.

У довідник «Види властивостей» вводиться список використовуваних компанією властивостей товару (колір, габарити, гарантія виробника, наявність якихось додаткових систем або пристосувань для окремих товарів і т. д.), а також список використовуваних властивостей для контрагентів. У довіднику рекомендується організувати дві групи: «Властивості товарів» та «Властивості контрагентів». Для кожної властивості товару або контрагента необхідно задати відповідні значення властивостей.

Властивості для кожного товару будуть вибиратися з відповідної групи «Властивості товару» довідника «Види властивостей» в довідник «Властивості номенклатури», який підпорядкований довіднику «Номенклатура». Аналогічним чином властивості для кожного контрагента будуть вибиратися з відповідної групи «Властивості контрагента» з довідника «Види властивостей» в довідник «Властивості контрагента», який підпорядкований довіднику «Контрагенти».

Довідник «Види властивостей» має пятиуровневую структуру вкладеності. Інформація в довідник заноситься у вигляді списку найменувань властивостей. У колонці «Множинність» зазначається ознака, що позначає, що в одного товару або контрагента може бути кілька значень для даної властивості (наприклад, взуття може бути представлена ​​декількома розмірами або можна деталізувати властивість контрагента «Боржники» - «Терміновий борг» і «Відкладений борг»). Кожна властивість товару співвідноситься з яким-небудь каталогом, власним або одним із завантажених каталогів інших фірм. Якщо властивість співвідноситься з кількома каталогами, в списку властивостей воно буде представлено відповідною кількістю рядків. Ідентифікатор виду властивості в каталозі - це унікальний код, за яким дана властивість розпізнається в каталозі, наприклад, при вивантаженні даних в форматі xml.

По кнопці < Значення > для обраної в списку рядка відкривається підлеглий довідник «Значення властивості». Довідник викликається для введення і редагування інформації з пункту «Інші» головного меню програми «Довідники» через підпункт «Види властивостей».

Основне використання каталогів - обмін комерційною інформацією. Для того щоб одержувачі пропозицій могли зрозуміти, який товар пропонується, він повинен бути детально описаний. Опис товарів завантажується у вигляді каталогів. При завантаженні зовнішнього каталогу встановлюється відповідність між товарами в ньому і товарами довідника ТМЦ. Для зберігання інформації про каталогах служить довідник «Каталоги».

Довідник «Каталоги» має ієрархічну структуру з можливістю створити до трьох рівнів вкладеності. Інформація в даному довіднику представлена ​​у вигляді списку, який містить колонки «Код», «Найменування», «Власник», відповідні основним відомостям про каталозі, що задається в його формі. Для нового каталогу повинні бути заповнені поля «Найменування», «Ідентифікатор», «Одиниця за замовчуванням», «Власник каталогу (фірма або контрагент)», «XML - файл каталогу».

Поле «Ідентифікатор» - це ідентифікаційний номер каталогу. Якщо це каталог іншої фірми, ідентифікатор повинен бути повідомлений власником каталогу, і тоді його треба прописати вручну, або він повинен бути переданий разом з каталогом в XML - файлі, тоді він буде автоматично проставлений під час завантаження каталогу. Якщо це власний каталог, то для нього новий унікальний ідентифікаційний номер можна сформувати автоматично за допомогою кнопки < Призначити >.

Елемент «Одиниця за замовчуванням» служить для вимірювання кількості товарів, одиниця виміру для яких не зазначена. Вона буде встановлена ​​для товару при завантаженні даних по зовнішньому каталогом в тому випадку, якщо ці дані не визначені в зовнішньому каталозі. Одиниця за замовчуванням вибирається зі списку одиниць виміру.

«Власник (каталогу)» - для вибору власника спочатку треба вибрати у випадаючому списку, чи є він фірмою, що входить в компанію, або контрагентом, після чого вибирати його з відповідного довідника: контрагентів або фірм. Слід зауважити, що для обраного контрагента або фірми повинен бути обов'язково вказано його унікальний ідентифікатор GUID (Global Universal Identifier).

При виборі XML-файла каталогу кнопкою < Відкрити>, якщо на комп'ютері встановлена ​​відповідна програма (XML-parser), можна відкрити файл xml для перегляду.

Довідник «Сайти» призначений для зберігання сайтів, на які можна відправляти Вивантажувані каталоги і з яких можна їх завантажувати. Довідник викликається для введення і редагування інформації з пункту «Інші» головного меню програми «Довідники» за допомогою підпункту «Сайти». Довідник має однорівневу структуру і представлений у вигляді таблиці з колонками - «Код», «Найменування», «Адреса сайту», «Користувач», «Пароль». У довіднику потрібно вказати найменування сайту, адреса в INTERNET, ім'я користувача і пароль доступу. Перші два реквізити ставляться до контрагента, а другі два - до фірми-користувачеві. Ім'я та пароль користувач отримує при реєстрації на сайті.

Довідник «Аналоги номенклатури» є підпорядкованим довіднику «Номенклатура». Довідник «Аналоги номенклатури» відкривається при натисканні на кнопку < Аналоги > у формі позиції довідника «Номенклатура». Довідник має однорівневу структуру. У списку представлені всі аналоги, визначені для даної позиції номенклатури. Редагування і введення нової інформації в довідник «Аналоги номенклатури» може проводитися безпосередньо в режимі списку або в окремому діалоговому вікні залежно від встановленого режиму введення (пункт «Редагувати в діалозі» головного меню програми «Дії»). Для кожної позиції ТМЦ може бути введено будь-яку кількість значень аналогів для різних зовнішніх каталогів. Нове значення аналога можна ввести стандартним чином, за допомогою натискання відповідної піктограми у вікні списку властивостей номенклатури або з шляхом натискання клавіші Ins. При вивантаженні каталогу всі параметри товару в каталозі визначаються параметрами того аналога, який йому визначений у довіднику ТМЦ. Якщо для будь-якого товару каталогу визначено декілька аналогів в довіднику ТМЦ, то пропозиції будуть вивантажені для кожного з них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]