Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП_Киев_2010.pdf
Скачиваний:
292
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Тема 12. Аутсорсинг та офшоринг в управлінні проектами

Передоручайте іншим те, що вони зроблять простіше і дешевше.

Філіп Котлер

ТЕМА 12. АУТСОРСИНГ ТА ОФШОРИНГ

ВУПРАВЛІННІ ПРОЕКТАМИ

12.1.Поняття та види аутсорсингу.

12.2.Аутсорсинг управління проектами.

12.3.Офшоринг.

12.1.Поняття та види аутсорсингу

Всучасному світі досягають успіху лише ті компанії, які, оптимізуючи операційні витрати при збереженні високої якості товарів і послуг, ведуть бізнес найефективнішим способом. Однією з найбільш успішних бізнес-моделей, які дають можливість добитися конкурентних переваг, є аутсорсинг.

Аутсорсинг — це передача неосновних функцій підприємства і всіх пов’язаних з ними активів в управління професійному підряднику (аутсорсеру).

Слово «аутсорсинг» походить від англ. «Outside resource using» — «використання зовнішніх ресурсів» і часто перекладається як «кооперація», «субпідряд» і навіть «делегування функцій управління, повноважень і відповідальності в рамках поставлених завдань». Поряд із терміном «аутсорсинг» використовується темін «інсорсинг», який означає орієнтацію на власні сили.

Аутсорсинг подібний до управління закупівлями в проекті.

Аутсорсинг є стратегічним, а управління закупівлями проектом тактичним рішенням проблеми постачань у проекті.

Витоки практичного аутсорсингу в промисловості відносять до періоду «великого протистояння» двох великих менеджерів — Ген-

304

Тема 12. Аутсорсинг та офшоринг в управлінні проектами

рі Форда (1863–1947), Альфреда Слоуна-молодшого (1875–1966) і очолюваних ними гігантів автомобільної промисловості — компаній Ford і General Motors. Їх боротьба показала, що в умовах жорсткої конкуренції жодна компанія не може бути самодостатньою, спираючись лише на власні ресурси.

Безпосередньо термін «outsourcing», який часто називають «феноменом XX століття», був введений в 1989 р. для визначення нової концепції управління в компанії Eastman Kodak, яка найняла сторонні компанії для придбання, запуску і супроводу своїх систем обробки інформації. Період активного впровадження моделі аутсорсингу в світі припав на 90-ті, і вже до кінця минулого століття провідні компанії оцінили її переваги. Дослідження Американської асоціації менеджменту показали, що вже в 1997 році більше половини промислових компаній передали на аутсорсинг хоч би один компонент свого виробничого процесу.

Основним принципом аутсорсингу є те, що компанія залишає

собі тільки те, що вона може зробити краще за інших та передає зовнішньому виконавцю те, що він робить краще за інших.

Як показав досвід, перехід на аутсорсинг займає від 9 до 18 місяців. Звичайно, при прийнятті рішення про аутсорсинг компанії зустрічаються не лише з перспективою вигод, а й з реальними перешкодами (рис. 3.20). Одним із найбільш істотних недоліків аутсорсингу є реальний ризик витоку інформації при передачі на аутсорсинг одразу декількох важливих функцій з одночасною появою нового конкурента, який використовує досвід і знання компанії, що замовила аутсорсинг. Знизити цей ризик можна, замовивши аутсорсинг різних аспектів бізнесу декільком добросовісним аутсорсерам, які добре зарекомендували себе на ринку. Окрім того, проблеми, що пов’язані з аутсорсингом, — це побоювання менеджменту втратити контроль над кадровою функцією й різниця в трудовому законодавстві (наприклад, німецький трудовий кодекс набагато жорсткіший ніж американський або британський). У Німеччині і загалом в європейських країнах компанії більш жорстко обмежені в можливостях передачі управління трудовим ресурсам третьої сторони.

305

Тема 12. Аутсорсинг та офшоринг в управлінні проектами

Рис. 3.20. Вигоди і перешкоди запровадження аутсорсингу

Незважаючи на перешкоди на місцях, у світі стрімко збільшуються обсяги аутсорсингу. Глобальна потреба у відповідних послугах становить понад ніж $60 млрд на рік. Прогнози зростання світового ринку аутсорсингу знаходяться в межах 25–30% за рік.

Лідерами в споживанні послуг аутсорсингу на світовому ринку є США, Західна Європа і Японія.

Наприклад. У США близько 80% торгових мереж передають різні функції на аутсорсинг. У Європі цей показник- 50-60%, тому що потужні компанії вважають за краще створювати власні служби. Керівництво компаній звертається до моделі аутсорсингу, коли необхідно зберегти конкурентоспроможність і значно скоротити витрати.

Перші позиції рейтингу чинників аутсорсингу в компаніях за даними Outsoursing World Summit посідають скорочення затрат та концентрація на власному бізнесі (рис. 3.21).

Серед світових лідерів постачальників послуг аутсорсингу — Індія, Китай, Канада, Філіппіни, Ірландія.

306

Тема 12. Аутсорсинг та офшоринг в управлінні проектами

Рис. 3.21. Чинники аутсорсингу в компаніях

Сьогодні простежується посилення тенденції до розширення європейського ринку послуг аутсорсингу. За оцінками незалежних експертів, внесок України — приблизно $500 млн. Вітчизняний ринок аутсорсингових послуг розвивається і набуває ваги. У підприємств з’являється все більше нових бізнес-завдань, вирішення яких вимагає залучення зовнішніх спеціалістів, що є однією з основних причин розвитку аутсорсингу в нашій державі.

Найважливішим завданням аутсорсингу є розробка аутсорсингового договору з фіксацією всіх необхідних умов зниження фінансових, людських та інших ризиків, інтеграційною розробкою проектів і технічного завдання, чітким розташуванням контрольних точок проекту і поетапною оплатою. Одним із ключових моментів при роботі з аутсорсинговими компаніями є укладення договору. Договір може

бути:

одноразовим, тобто послуга надається один раз, і більше необхідності в ній не виникає. Надалі можна повторно звернутися до цього ж виконавця, якщо якість послуги буде задовільною, але це знову-таки буде чергова разова послуга;

307

Тема 12. Аутсорсинг та офшоринг в управлінні проектами

Наприклад. Установка програмного продукту, проектування локальної мережі, ремонт приміщення проводяться на підставі одноразового договору.

тривалим, тобто надання послуги припускатиме взаємодію замовника і виконавця протягом певного періоду часу. У такому разі зазвичай робота розбивається на етапи, кожен з яких оформляється окремою угодою. Або, як варіант, оформляється один базовий договір, а закриття кожного етапу супроводжується підписанням окремого акта.

Наприклад. Тривалий договір укладається, якщо йдеться не просто про установку програмного продукту, а про впровадження інформаційної системи або певної прогресивної технології.

змішаного варіанту, коли на тлі постійних партнерських відносин фірма-аутсорсер виконує ще й разові завдання, необхідність в яких виникає час від часу. За домовленістю із замовником аутсорсер може укладати окремий договір на кожну разову роботу або доповнювати базовий додатковими угодами, не змінюючи при цьому предмет договору.

До кінця 2001 р. вважалося, що аутсорсингом можна назвати тільки роботу з інформаційними технологіями (ІТ).

IT-аутсорсинг є лідером ринку і родоначальником сучасного аутсорсингу.

Компанії зазвичай починають використовування схеми аутсорсингу в першу чергу з IT-аутсорсингу, плавно переходячи до решти видів. Тепер використовуються види аутсорсингу, які показані на рис. 3.22. До переліку видів аутсорсингу, які існують у світовій практиці, очевидно слід додати аутсорсинг управління проектами, який детальніше розглянемо у наступному параграфі. Іноді аутсорсинг управління проектами відносять до аутсорсингу у сфері послуг, але зважаючи на особливу роль проектів для стратегічної переваги організації, доцільно окремо виділити цей вид аутсорсингу.

Залежно від виду аутсорсингу витрати на непрофільні сфери діяльності підприємства можна зменшити на 10–40%.

308

Тема 12. Аутсорсинг та офшоринг в управлінні проектами

ІТ-аут- сорсинг

Розробка різних видів ПЗ

Розробка,

впровадження і підтримка ІС

Інтернетаутсорсинг:

web-хостинг;

системна інтег– рація;

забезпечення

різних видів Internet-послуг;

– web-дизайн

Безпека ІТ

 

 

 

 

Види аутсорсингу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аутсорсинг

 

Виробничий

 

 

Аутсорсинг у

 

 

Аутсорсинг

 

 

бізнес-

 

аутсорсинг

 

 

сфері послуг

 

 

управління

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

процесів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

проектами

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бух. облік і

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

фінанси

 

Аутсорсинг

 

 

Лізингові,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

основного

 

 

будівельні і

 

 

Аутсорсинг

 

 

 

 

 

 

виробництва

 

 

архітектурні,

 

 

фахівців

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

охорона

 

 

 

 

 

 

Управління

 

 

 

 

 

приміщень

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

персоналом

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аутсорсинг

 

 

 

 

 

 

 

Аутсорсинг

 

 

 

 

 

 

допоміжного

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

функцій

 

 

 

 

 

 

виробництва

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Маркетинг

 

 

 

 

 

Торговельні,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

готельні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

послуги,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

громадського

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

харчування

 

 

 

 

 

 

Реклама

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Транспортні і

 

 

 

 

 

 

Логістика

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

послуги

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

зв’язку, у т.ч.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

комунікаційні,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

поштові

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 3.22. Види аутсорсингу

Аутсорсинг інформаційних технологій (ІТ-аутсорсинг) — це передача спеціалізованій компанії повністю або частково функцій, пов’язаних з інформаційними технологіями та системами, придбання в лізинг комп’ютерного устаткування, програмування тощо. Так, до видів IT-аутсорсингу відноситься:

розробка різних видів програмного забезпечення;

розробка, впровадження й підтримка інформаційних систем;

Інтернет-аутсорсинг:

1)web-хостинг;

2)системна інтеграція;

3)забезпечення різних видів інтернет-послуг (Internet Service Providing);

309

Тема 12. Аутсорсинг та офшоринг в управлінні проектами

4)web-дизайн;

5)електронний бізнес;

безпека ІТ.

За результатами опитування читачів електронного журналу WWW.InternetWeek.com, IT-аутсорсингом користується більша частина компаній, у тому числі розробкою ПЗ — 40%, веб-хостингом — 29%, послугами інтернет-провайдерів — 26%, послугами консалтингу в області електронного бізнесу — 33%.

Наприклад. Російська фірма ІOUT.RU пропонує Інтернет-аут- сорсинг для проектів таких типів:

комплексна розробка сайтів: від проекту до супроводу;

розробка дизайну сайту, редизайн сайтів;

розробка функціональних модулів: форму зворотного зв’язку, прайс продукції тощо;

установка й настроювання функціональних модулів, розміщення сайтів у мережі;

верстка дизайну;

підтримка й інформаційне наповнення сайтів.

Відомий консультант Пауль Штрассман провів фундаментальне дослідження впливу ефекту аутсорсингу на бізнес замовника. Виявилося, що великі контракти на IT-аутсорсинг укладають вийнятково корпорації, що перебувають у важкому фінансовому становищі. Цей захід є зазвичай частиною антикризової програми «стиску» компанії й викликає короткостроковий позитивний ефект, що супроводжується ростом курсу акцій компанії. Що стосується довгострокової перспективи, близько п’яти років, то корпорації, що вдалися до ITаутсорсингу, перестають виділятися своїми фінансовими показниками. Тобто якщо окремо розглядати компанії, що передають на аутсорсинг більшу частину своїх IT-функцій, то лідери аутсайдери будуть зустрічатися серед них настільки ж часто, як і у всій вибірці.

В іншому аналітичному дослідженні перспектив сучасного ITаутсорсингу були опитані менеджери великих компаній, що укладають аутсорсингові контракти на суму від $100 млн до $4 млрд у рік. Середня тривалість контрактів складала 5–10 років. Практично всі респонденти констатували зниження видатків на обслуговування корпоративної IT-інфраструктури. Аналіз тенденцій розвитку інфор-

310

Тема 12. Аутсорсинг та офшоринг в управлінні проектами

маційного обслуговування організацій дає підстави констатувати, що сучасний етап світового IT-аутсорсингу характеризується досить певною і яскраво вираженою структуризацією.

Наприклад, обсяг послуг на експорт індійських компаній у галузі інформаційних технологій (ІТ), і в першу чергу послуг з розробки програмної продукції (ПП), за 2003 фінансовий рік склав 12,5 млрд. дол. США, у 2004 р. уже перевищив 17 млрд. дол. США.

Прогноз обсягу світового ринку ІТ-аутсорсингу на 2007 р. — 27 млрд дол. США. В Україні цей показник за останні роки за різними оцінками складає лише 70–150 млн дол. США, хоча у вітчизняній індустрії розробки програмної продукції існують всі передумови для швидкого розвитку її “експортоорієнтованої” складової.

Серед переваг — високий освітній рівень людських ресурсів, вигідне геополітичне розташування країни, стабільні позитивні тенденції в економіці, деякий досвід офшорного програмування. Реалізації потенціалу сприяє і покращання останнім часом міжнародного іміджу країни. Існують і слабкі сторони: — недостатній рівень проектного і організаційного менеджменту в українських компаніях, юридична неврегульованість відносин суб’єктів ринку ПЗ, недостатній рівень володіння англійською мовою, та загрози — нівелювання національних культурних рис, «відтік мізків» та інші загальні негативні наслідки процесів глобалізації.

Таким чином, з одного боку, Україна має шанс здійснити економічний прорив, роблячи ставку на розробку програмного забезпечення. В Україні існують передумови зайняти вагоме місце у світовому розподілі праці у цій галузі, про що свідчать перші досягнення у цьому напрямку. З іншого боку, крім негативних чинників, наведених вище, існує ризик — «експортоорієнтований» напрямок розвитку не забезпечить створення повноцінної самодостатньої індустрії програмного забезпечення, стимулюючи тільки окремі її складові.

При виробничому аутсорсингу компанія віддає частину своїх виробничих процесів або цілком весь цикл виробництва сторонній компанії. Крім того, можливий варіант продажу частини своїх підрозділів іншим компаніям і подальша взаємодія з ними вже в рамках аутсорсингу.

311